K-BEAUTY KLASICI

Svi govore o korejskim kremama za sunčanje, a ovo su najbolje od njih

20.07.2024 u 17:35

Bionic
Reading

Viralni trendovi u njezi kože često su vrlo upitni te su mišljenja oko njih podijeljena, no postoji jedan oko kojeg se svi slažu, a to su korejske kreme za sunčanje

Stručnjaci, influenceri i novinari specijalizirani za beauty segment jednoglasni su oko toga da su kreme koje dolaze iz te azijske zemlje daleko bolje od onih što se mogu naći na zapadnom tržištu, piše CNN.

Već godinama je K-beauty, odnosno kozmetika koja dolazi iz Južne Koreje, apsolutni hit u ovoj industriji. Tehnologija koju koristi tamošnja beauty industrija bez sumnje je najinovativnija na svijetu, a uključuje jedinstvene načine obrade biljnih ekstrakata, ali i zahtjevnu nanotehnologiju. Osim toga, odlikuje je visoka učinkovitost, kao i holistički pristup, ali i kreativna, posve neodoljiva pakiranja, stoga ne čudi to da korejski proizvodi imaju sve više obožavatelja u svijetu.

U čemu je tajna korejskih krema za sunčanje?

Dr. Zion Ko Lamm, specijalistica interne medicine i velika zagovornica K-beauty njege kože na društvenim mrežama, kaže da postoje dva glavna razloga zbog kojih su korejske kreme za sunčanje superiornije od onih proizvedenih u Americi.

'Prvo, u Južnoj Koreji je njega kože više kao stil života. Formule su praktičnije, a čak se mogu koristiti preko šminke kako bi se omogućilo ponovno nanošenje tijekom dana i obično ostavljaju manje bijelog traga. Također, Južna Koreja ne mora čekati američku Upravu za hranu i lijekove da odobri nove sastojke', objasnila je liječnica.

Dok su beauty inovacije iz Južne Koreje dovele do poboljšanih krema za sunčanje zahvaljujući novim filtrima, SAD ih nastavlja ograničavati. Prema vodiču za sigurne kreme za sunčanje Radne skupine za zaštitu okoliša, FDA je imenovala samo dva sastojka, cinkov oksid i titanijev dioksid (oba mineralni filtri za zaštitu od sunca), kao općenito sigurne i učinkovite, a pritom je utvrdila da 12 drugih uobičajenih kemijskih sastojaka za zaštitu od sunca (uključujući avobenzon, homosalat, oktinoksat i oktisalat) treba dodatno ispitati. Kemijski filtri za zaštitu od sunca apsorbiraju UV zrake, a mineralni filtri stvaraju fizički sloj koji odbija UV zrake od kože.

'Južna Koreja s druge strane ima niz UV filtara koji nisu odobreni u SAD-u, a ovi kemijski filtri su kozmetički elegantniji', kaže dr. David Kim, certificirani dermatolog koji je puno toga naučio o kremama za sunčanje dok je radio na svom proizvodu Lightsaver.

Možda nećete prepoznati aktivne sastojke u korejskim kremama za sunčanje, no Ko Lamm uvjerava da pružaju dovoljnu zaštitu zbog južnokorejskog sustava ocjenjivanja. 'SAD koristi SPF, koji se fokusira na UVB svjetlo i mjeri koliko ste zaštićeni od opeklina. Južna Koreja koristi pak sustav PA, koji se fokusira na UVA svjetlo i mjeri koliko ste zaštićeni od razvoja pigmentacije. Zato ćete na pakiranjima nekih krema za sunčanje vidjeti raspon od PA+ do PA++++ (to su prihvatili i neki američki brendovi), pri čemu potonji imaju najveću razinu zaštite. UVB zrake su tipično kratkovalne zrake koje spaljuju površinu kože, a UVA zrake su duljeg vala i prodiru dublje u kožu, moguće utječući i na genetski materijal, što dovodi do pojave raka. Osim toga, UVA zrake su ono što uzrokuje vidljive znakove starenja', kaže dr. Ko Lamm.

Kako kupiti K-beauty kremu za sunčanje (i izbjeći krivotvorine)

Uz pomoć skinfluencera i stručnjaka koji na društvenim mrežama hvale prednosti korejskih krema za sunčanje, postalo je lakše doći do tih proizvoda - ali također je donijelo val krivotvorina. A ono što sve zanima je kako možete izbjeći da vas prevare.

'Kada kupujete online, birajte ovlaštene distributere i ne nabavljajte korejske proizvode iz drugih zemalja', savjetuje Ko Lamm. Neki od provjerenih trgovaca kojima vjeruje su YesStyle, Soko Glam, StyleKorean, Stylevana, Olive Young i iHerb. Mnogi korejski brendovi, kao što su CosRX i Beauty of Joseon, također isporučuju izravno u SAD.

@glowwithava not everything has to be super pigmented! if you like pigment this is NOT for you. if you like subtle complexion enhancement, id recommend. @GXVE by Gwen Stefani dewyplump tint 🩷 #subtlemakeup #cleangirlmakeup #naturalmakeup #complexion #flawlesscomplexion #cheektint #glassskinmakeup ♬ BAND4BAND - Central Cee & Lil Baby

Dakako, i na Amazonu možete pronaći mnoštvo K-beauty brendova, no također ćete naići na jako puno krivotvorenih korejskih krema za sunčanje, stoga oprezno! Kao što Kim napominje, najbolje je kupiti ih u trgovinama tih brendova.

Vjerojatno vaši omiljeni beauty influenceri imaju izlog na Amazonu, što također može biti dobra polazna točka za pronalaženje provjerenih prodavača. Ava Lee, K-beauty entuzijastica, kreatorica sadržaja te ljubiteljica trenda jello skin, kaže da će se uvijek prvo javiti brendovima koji prodaju na Amazonu kako bi potvrdila njihovu autentičnost i stavila ih na svoj prodajni izlog na Amazonu.

Ko Lamm ponavlja i staro pravilo: 'Ako proizvod ima veliki popust ili je puno jeftiniji od onog koji vidite u trgovini, vjerojatno je lažan.'

Evo kojih 10 K-beauty krema za sunčanje imaju vrhunske formule i koje ćete rado nanositi:

Beauty of Joseon Relief Sun: Rice + Probiotics

Lee kaže da ultrapopularna (i često krivotvorena) krema za sunčanje Beauty of Joseon daje najbolji rezultat za uložen novac. Ko Lamm također voli njenu hidratantnu formulu, ističući antioksidativne prednosti ekstrakta riže i fermentiranih žitarica. 'Sve u svemu, to je sjajan proizvod', kaže Lee.

CosRx Aloe Soothing Sun Cream

Predstavljena u brojnim recenzijama na TikToku, ova krema za sunčanje jedna je od najdražih i doktorici Ko Lamm. Budući da sadrži mineralne filtre, potrebno je neko vrijeme da se stopi, međutim oni koji vole pravu kremastu teksturu cijenit će njezinu konzistenciju maslaca. Njezina hibridna formula velika je prednost te ne čudi to da ova krema ima velik broj poklonika.

Innisfree Daily UV Defense Mineral Sunscreen Broad Spectrum SPF 45

'Ova formula sadrži cink, uobičajeni sastojak mineralnih SPF formulacija. Također sadrži hijaluronsku kiselinu i umirujuću ciku, a ona pomaže smiriti eventualno crvenilo i hidratizirati kožu. Formula također ima super suptilnu zelenu nijansu te djeluje kao korektor boje i neutralizira crvenilo', objašnjava dr. Ellen Marmur.

Krave Beauty Beet The Sun

Ko Lamm preporučuje ovu 'laganu kemijsku kremu za sunčanje koja je poput vaše kože'. I bez brige, možete biti sigurni u zaštitu od sunca zahvaljujući žigu koji je stavila Zaklada za borbu protiv raka kože i objavljenom izvješću o zaštitnim faktorima. Što se tiče dobrobiti za kožu, Ko Lamm dodaje da krema sadrži ekstrakt cikle koji pomaže u borbi protiv štetnih utjecaja iz okoliša.

Isntree Hyaluronic Acid Watery Sun Gel

Jedna od omiljenih krema za sunčanje iz K-beauty svijeta na TikToku, Isntree s hijaluronskom kiselinom, ispunjava sve zahtjeve visokoučinkovite formule: lagana je, stapa se bez bijele boje, sigurna je za osjetljivu kožu i daje sjajan, no ne i mastan završetak.

Thank You Farmer Sun Project Light Sun Essence

Ova dermatološki odobrena i najprodavanija krema za sunčanje ima tekuću formulu koja je hranjiva, ali nemasna. Glicerin, aloe i biljni ekstrakti bogati antioksidantima vlaže uz SPF 50+ zaštitu širokog spektra.

Missha All Around Safe Block Soft Finish Sun Milk

Ova viralna krema za sunčanje posebno je djelotvorna za masne tipove kože i kao besprijekorna baza ispod šminke. Korišteni fizički UV filtar, cinkov oksid, kao blago adstrigentno sredstvo pomoći će u kontroli masnoće i smanjivanju istaknutih pora. S druge strane, oni sa suhim tipovima kože možda će se htjeti držati podalje od nje jer može učiniti kožu više suhom nego što jest.

Then I Met You Essence Light Sunscreen

Ova nova hidratantna krema za sunčanje već dobiva sjajne kritike na društvenim mrežama zahvaljujući svojoj mješavini sastojaka za njegu kože kao što su ceramidi, hijaluronska kiselina i vitamin B5, uz zaštitu SPF 50 i PA+++. Koristi američke kemijske filtre za zaštitu od sunca, ali daje efekt tzv. staklene kože, koji se može usporediti s onim formula proizvedenih u Koreji.

Abib Quick Sunstick Protection Bar

Ovaj popularni K-beauty proizvod provjerilo je mnogo tiktokera. Jedan je od najomiljenijih stickova beauty influencerice Lee za nanošenje preko šminke, a široki aplikator olakšava postizanje dovoljne pokrivenosti i zaštitu od sunca u samo nekoliko poteza.

Tocobo Cotton Soft Sun Stick

Tocobo, viralni stick za zaštitu od sunca, izvrstan je saveznik kada ponovno nanosite zaštitni faktor dok ste u pokretu. Neće razmazati ni prenijeti šminku, a kao što su pokazale brojne oduševljene tiktokerice, neće ni učiniti lice previše sjajnim.