Više od 225 hrvatskih i stranih izlagača i ove godine će imati priliku na 5. međunarodnom festivalu vina i kulinarstva izložiti svoja vina i delicije, a kao i dosad, očekuje se velik broj posjetitelja. U sklopu festivala održat će se i radionice 'Velebitika i Libertin - Sirove strasti u vinu', 'Riedel čaše' i 'Istarski pjenušci Peršurić & Gacki kavijar Leko', a tportal.hr poklanja ulaznice za festival i besplatno sudjelovanje radionicama
Peti međunarodni festival vina i kulinarstva, koji će se održati u hotelu The Regent Esplanade, otvara svoja vrata posjetiteljima 26. i 27. studenog u vremenu od 12 do 20 sati. Jubilarni festival postao je prepoznatljivo i nezaobilazno mjesto za sve vinare, enologe, ugostitelje, hotelijere, trgovce, somelijere i druge ljubitelje plemenite kapljice.
Velebitika i Libertin - Sirove strasti u vinu
Moderatori: Nina Ćaćić i Tomislav Bolfan
Tomislav Bolfan će predstaviti vina iz vlastite proizvodnje, a Nina Ćaćić će predstaviti organsku sirovu hranu kao gastronomski koncept. Sudionici će imati priliku vidjeti pripremu Povrtnog medaljona s kremom od badema i zlatnih krekera. Zajednički cilj moderatora je pokazati da se uspješno mogu sljubiti delicije sirove hrane i vina, oboje dar čiste prirode. Cilj je također pokazati da je moguće uživati u mnoštvu varijacija pripreme sirove hrane i da je moguće da sirova hrana bude čisti gurmanski užitak. Sirova hrana je hrana koja se ne obrađuje termički ili se može obrađivati termički do 48 stupnjeva Celzijevih. Naime, na visokim temeraturama i kuhanjem se gube enzimi, a enzimi su neophodni za optimalno funkcioniranje našeg tijela. Tako da ne samo da se može uživati u pripremanju i konzumaciji sirove hrane, nego ima zaista dokazane zdravstvene koristi.
Vrijeme održavanja radionice: subota, 27. studenog, 19 sati
Riedel čaše
Moderatori: Kornel Dura
Radi se o prezentaciji čaša Riedel, najpoznatijih svjetskih čaša za vino. Bit prezentacije je pokazati ljudima kako isto vino, ako se pije iz različitih čaša, ima različit okus. Probat će se 4 vina različitog karaktera (bijelo svježe, bijelo odležano, crveno svježe i crveno odležano) iz 4 različite čaše predviđene za dotična vina. Sudionici prezentacije sami si pretaču vina iz češe u čašu te zapažaju razlike. Prezentacija je vrlo zanimljiva iz razloga što mnogi ljudi to ne vjeruju dok ne isprobaju, a i zato što će se na njoj probati neka vrhunska hrvatska vina iz za to predviđenih, vrhunskih čaša. Trajanje prezentacije je oko 90 minuta.
Vrijeme održavanja radionice: subota, 27. studenog, 14 sati
Istarski pjenušci Peršurić & Gacki kavijar Leko
Moderatori: Ana Peršurić i Josip Leko
Cilj same radionice je da sudionici mogu probati kako se sljubljuju okusi pjenušca i kavijara. Zasigurno će se predstaviti pjenušci Misal Blanc de blancs, Misal Prestige, Misal Millennium i Misal Noir. Svi pjenušci proizvedeni su klasičnom metodom vrenja u boci. Svaki od ovih pjenušaca ima neku svoju posebnost, međusobno se jako razlikuju u aromama, sortama baznih vina, suhoći/slatkoći, a ako se u obzir uzme i Misal Noir onda i u boji jer se radi o ''crnom'' pjenušcu. Detaljnije podatke o sortama od kojih se proizvodi pojedini pjenušac i još neke informacije o njima se mogu pročitati na web portalu www.misal.hr. Misal Prestige, koji će sudionici imati priliku degustirati, prije nekoliko dana je proglašen ovogodišnjim šampionom Sabatine u Splitu.
Vrijeme održavanja radionice: subota, 27. studenog, 18 sati
Po dvije festivalske ulaznice su osvojili:
Zvonimir Bešlić
Ines Stefanović
Helena Jelovčić
Jelena Gugo
Anita Radović
Dvije ulaznice za radionicu 'Velebitika i Libertin - Sirove strasti u vinu' osvojio je Saša Kučan (ulaznice vrijede kao festivalske za 27. studeni).
Jednu ulaznicu za radionicu 'Riedel čaše' osvojio je Nikica Klarić (ulaznica vrijedi kao festivalska za 27. studeni).
Jednu ulaznicu za radionicu 'Istarski pjenušci Peršurić & Gacki kavijar Leko' osvojio je Dubravko Kurtanjek (ulaznica vrijedi kao festivalska za 27. studeni).
Sve ulaznice se podižu na ulazu na festival, a dobitnici će o nagradi biti obavješteni putem maila.