Hrvati vjeruju da je naša hrana bolja od talijanske, a Talijani smatraju da im nema premca u tome. A što je istina? Pokušat ćemo je doznati iz perspektive Talijanke koja živi u Hrvatskoj te voli i jednu i drugu kuhinju
Drugi Hrvatski festival hrane i vina koji će biti održan od 3. do 5. travnja ove godine u zagrebačkoj Areni javnosti će prezentirati cjelokupnu eno-gastro ponudu Hrvatske kroz različite regije, ali i gastronomiju drugih zemalja s naglaskom na Italiju kao zemlju pokrovitelja. Iako će mnogi na prvu pomisliti da Hrvatska i Italija imaju vrlo slične kuhinje, činjenica je da postoje mnoge različitosti, ali i mnoge sličnosti. S tim se slaže i talijanska veleposlanica u Hrvatskoj Emanuela D'Alessandro: 'Hrvatska i Italija slične su u svojim različitostima. Što zapravo hoću reći? Hrvatske regije imaju različite kuhinje, a isto je tako i u Italiji. Koliko sam upoznata, riječ je o potpuno različitim kuhinjama, ovisno o području pojedine zemlje.'
Emanuela D'Alessandro smatra da hrvatsku i talijansku kuhinju zbližava mediteranski način prehrane: 'Dakle u obje zemlje se prakticira taj zdravi način prehrane. Nije to stvar samo kuhinje, nego i filozofije, zapravo načina života. Hrana je jedan od važnijih elemenata u načinu života, a usto je važan dio turističke ponude. Hrana sve više postaje važan dio turističke ponude zemlje. U Italiji je to već dugo vremena tako, a sada i Hrvatska postaje prepoznatljiva po svojim gastronomskim delicijama.'
Talijanska kuhinja već je godinama jedna od najpoznatijih kuhinja na svijetu. Špageti, pizza, lazanje… To su samo neke od delicija koje se jedu u cijelome svijetu. No postoje naravno i ona talijanska jela koja su javnosti manje poznata. Na pitanje da nam otkrije neko takvo jelo, talijanska veleposlanica sa smijehom odgovara: 'Ja sam katastrofalna kuharica i ne snalazim se u kuhinji. Kod mene u obitelji kuha suprug, a ne ja. Imam fantastičnog muža koji obožava kuhati, na moju sreću. Jedno od tipičnih talijanskih jela za koje zna zapravo vrlo mali broj ljudi u svijetu je gatò di patate. Moj muž je baš to nedavno pravio. Riječ je o jelu koje se češće jede u južnom dijelu Italije. To je zapravo slana torta od krumpira u koju se dodaju salama ili kuhana šunka, parmezan, mozzarela, parmezan i dimljeni sir te maslac.'
Iako uživa u talijanskoj kuhinji, Emanuela D'Alessandro za hrvatsku kuhinju ima samo riječi hvale: 'Jako mi se sviđa hrvatska kuhinja, volim razna jela, a posebno bih izdvojila pašticadu, štrukle, fuže s tartufima, istarski pršut koji je drugačiji od talijanskog, paški sir te slavonski kulen. U Hrvatskoj treba paziti jer se jako dobro jede i puno se jede pa se čovjek lako udeblja te mora stalno vježbati.'