Ann-Sofie Johansson

Tko je žena u pozadini uspjeha H&M-a? Počela je kao prodavačica, a onda brend pretvorila u giganta

16.05.2024 u 12:02

Bionic
Reading

Ann-Sofie Johansson prvo se izborila za mjesto asistentice dizajnera, a potom napredovala sve do kreativne konzultantice u H&M-u

Ann-Sofie Johansson zaposlila se u H&M-u 1987. godine u Stockholmu te u svom rodnom gradu marljivo slagala robu na police. No, njeni snovi bili su puno veći. Čak i dok je radila kao prodavačica, sanjala je o tome da jednog dana bude dizajnerica. Sada, 37 godina kasnije, može reći da je sve svoje snove ostvarila.

Johansson je, naime, relativno brzo napredovala u H&M te je svojim dizajnerskim radom privukla pozornost velikih imena i doživjela vrhunac karijere na nedavno održanoj Met Gali na kojoj smo imali prilike vidjeti njene glamurozne modne komade na slavnim ljepoticama.

Chic nijanse koje se nose ovog proljeća Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

'Oduvijek sam željela raditi u H&M-u jer mi se činilo kao da imaju najbolji modni ukus te odlično osjećaju što njihovi kupci žele. Kako bih se istaknula, pohađala sam razne satove dizajna te kada sam bila spremna, složila svoj portfolio i pristupila Margareti van den Bosch, tadašnjoj voditeljici odjela dizajna. Bilo je zastrašujuće, jasno, trebalo mi je par tjedana da skupim hrabrosti', rekla Johansson o svojim inspirirajućim počecima.

Profesionalno rasla zajedno s H&M-om

Na sastanku je bez zadrške upitala može li postati asistentica dizajnera i tako je počela njena karijera, koja je ujedno i obilježila najveće uspjehe i rast H&M-a. Šveđanka je tijekom godina napredovala do pozicije voditeljice odjela dizajna, kreativne konzultantice te organizatorice suradnji sa slavnim dizajnerima.

Nedavno je njene kreacije na crvenom tepihu Met Gale nosilo nekoliko ljepotica, kao što su Quannah Chasinghorse, Paloma Elsesser, Adwoa Aboah, Awkwafina, Hari Nef i Stefon Diggs, koje su nosile haljine inspirirane temom 'uspavanih ljepotica'.

'Inspiraciju smo pronašli u H&M-ovim haljinama iz 40-ih i 50-ih godina te njihove krojeve, dekoracije i siluete prilagodili modernim vremenima, uz prigodne dodatke cvijeća.'

Johansson je među rijetkim dizajnerima na modnoj sceni koji su desetljećima ostali vjerni jednom brendu, no u tome vidi samo prednosti.

'Jesam li zbog toga luzerica?'

'Ponekad se pitam jesam li zbog toga luzerica ili je dobra odluka. Vjerujem da je dobra. Mislim da ima puno benefita kada ste dugo u jednoj kompaniji jer, između ostalog, svojim znanjem i iskustvom pomažete mlađima', rekla je u razgovoru za Bustle pa otkrila kako se snašla na početku karijera.

  • +64
H&M Studio SS24 Izvor: Promo fotografije / Autor: H&M

'Kada sam sama bila na počecima, nisam bila posve spremna postati glavna dizajnerica. Mislim da za to nikad nisi potpuno spreman. Bilo je jako uzbudljivo, ali i zastrašujuće. Ipak imamo ogroman tim ljudi u odjelu dizajna.'

Ann-Sofie Johansson ističe da je trenutno najveći izazov modne industrije održivost u izradi.

Uspješna kolekcija s Rokhom

'Pronalaziti ideje za održivost zabavno je, ali i jako izazovno. Također, izazovno je stalno proizvoditi kolekcije u skladu s trendovima, ali jedan od načina na koji to činimo jest da u manjim količinama proizvedemo određene komade pa vidimo kako oni prolaze. Ako smo pogodili s proizvodom, plasiramo ga i u ostale trgovine.'

Otkrila je i da joj je omiljena suradnja s vanjskim dizajnerom upravo ona posljednja, s proslavljenim Rokhom.

  • +101
rokh x H&M Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

'Svi smo bili prezadovoljni s tom kolekcijom. Bilo je jako zabavno i uspješno', rekla je pa za kraj odgovorila na pitanje u kojoj se odjevnoj kombinaciji najbolje osjeća.

'Ništa mi nije ravno spoju crnog blejzera, bijele košulje i mojih omiljenih glomaznih naušnica!', rekla je Johansson.

TAKO ELEGANTNA

Ova haljina s polica H&M-a mogla bi oduševiti buduće mladenke

Pogledaj galeriju