king size krevet

Tko kaže da veliki bračni krevet ne stane u malu spavaću sobu? Stručnjaci imaju rješenja

02.06.2024 u 19:48

Bionic
Reading

Dizajneri interijera izdvojili su nekoliko načina kojima će se king size krevet savršeno uklopiti čak i u skučenu spavaću sobu

Svima je poznat onaj neodoljiv osjećaj naspavanosti praćen povišenom razinom energije i dobrog raspoloženja ujutro. S obzirom na to da upravo kvaliteta sna kao malo što utječe na kvalitetu života i doživljaja svakodnevice, odabir pravog kreveta jedna je od ključnih stavki pri uređenju doma.

No što učiniti kada je 'pravi' krevet za vas upravo onaj najvećih dimenzija, a istovremeno spavaća soba ima svega nekoliko kvadratnih metara?

Stručnjaci su odavno detektirali ovaj za mnoge veliki izazov te pronašli niz rješenja za to kako i u malu spavaću sobu besprijekorno uklopiti king size krevet.

Oslobodite prostor oko kreveta

Bračni krevet velikih dimenzija (180x200 cm) zauzet će gotovo cijelu manju sobu pa je bitno olakšati si kretanje micanjem baš svega nepotrebnog, kao što su tepisi, stolice za odlaganje ili preveliki ormarići.

Stručnjaci napominju da bi bilo idealno ako imate barem dva metra slobodnog prostora sa svake strane kreveta, ali ako to nije moguće, micanjem svega ostalog s puta napravit ćete veliku stvar.

U tome vam može pomoći iskorištavanje prostora na zidovima te biranje namještaja i opreme koji se montiraju direktno na zidove, poput lampi i polica.

Koja je najbolja visina?

'Izbjegavajte masivna podnožja i odredite pravu visinu kreveta - onu koja je vama udobna. Mnogi biraju niske krevete za malu sobu, no to ne čini nikakvu razliku u interijeru. Važnije je da je visina po vašoj mjeri te da je usklađena s visinom ormarića', kaže dizajnerica Tami Ramsay.

Pažljivo birajte rasvjetu

U malim sobama ključno je postaviti rasvjetu na odgovarajuće mjesto kako biste jednom lampom riješili sve probleme.

'U idealnom slučaju, u skučenim prostorima koristit ćete svjetla koja padaju s jedne na drugu stranu i sprijeda na stražnju stranu, tako da ih možete postaviti za čitanje, a zatim ih lako maknuti s puta', kaže Ramsay te također preporučuje modele s prigušivanjem.

Igrajte se printovima i ogledalima

'Raznoliki uzorci mogu izgledati jednako dobro u maloj, kao i u velikoj sobi. Svojim klijentima savjetujem hrabre printove na zavjesama, posteljini, uzglavlju i ukrasnim jastučićima, što može djelovati kontraintuitivno, ali time zapravo skrećemo pozornost s veličine prostora', napominje Ramsey.

Dobar trik je i upotreba ogledala - ona su klasičan način da učinite sobu prostranijom. Stručnjaci predlažu da dodate mala ogledala na neočekivana mjesta, uz uobičajeno ogledalo iznad komode ili duž ormara.

Koristite razne materijale

'Kada uđete u malu spavaću sobu, posteljina je najdominantnija stvar u njoj', kaže dizajnerica interijera Cindy Rinfret i savjetuje da se na njoj ne isplati štedjeti.

'Kvalitetnu posteljinu imat ćete godinama i uživati u njoj svaki dan, a ima iznimnu sposobnost podizanja izgleda interijera', savjetuje.

Stručnjaci ističu i da uspjeh dizajna male spavaće sobe ovisi o teksturama te miješanju materijala koji vizualno upotpunjuju prostor i tvore smislenu cjelinu.

Baldahin je uvijek dobra opcija

Možda mislite da bi veliki bračni krevet s baldahinom djelovao još glomaznije, ali dizajneri interijera često ih koriste upravo u malim sobama.

'Osjećaj sobe unutar sobe djeluje izvanredno dobro u maloj prostoriji jer se stvara posebno ugodan ambijent. Krevet s baldahinom u skučenom prostoru može biti prekrasan - volim tu dodatnu arhitekturu u maloj sobi', kaže dizajnerica Suzanne Tucker i napominje da pritom pripazite na to da zavjese budu dovoljno dugačke tako da dotiču pod uz krevet.