Vino je neizostavan dio dobre večere, druženja ili samo opuštene večeri – no poznavanje vina i osnova degustiranja svaku će od tih situacija učiniti još boljom!
Prije degustacije
Nekoliko je osnovnih pravila prije kušanja vina koje treba poštovati: čaša za degustaciju mora biti čista, bezbojna i nebrušena kako bi seboja vina mogla jasno vidjeti. Ako kušate više vina, redoslijed je također od velike važnosti, kakojači okusi ne bi zagušili blaža vina: prvo se kušaju bijela vina, zatimružičasta, crvena vina te na kraju pjenušava ili desertna vina.
Vino se degustira našim osjetilima mirisa, okusa, pa čak i sluha, ako je riječ o pjenušavom vinu, što čini iskustvo mnogo zanimljivijim!
Promotrite vino
Napunite jednu trećinu čaše i primite je za stalak – tako ne ostavljate otiske prstiju koji bi vam mogli zamutiti pogled na vino i ne grijete ga.
Ono na što želite obratiti pogled su nijansa, intenzitet i bistrina boje. Boju gledate promatrajući površinu vina uz rub čaše, intenzitet gledate s vrha gledajući do dna čaše, a da biste provjerili bistrinu, okrenite čašu prema izvoru svjetla i pogledajte kroz nju.
Zavrtite vino kako biste oslobodili mirise
Po stolu ili u zraku lagano napravite krug čašom držeći je za stalak kako bi se vino u njoj polagano zavrtjelo. Na unutrašnjoj stjenki čaše ostat će lagan trag, poput ulja. Ovo pokazuje koliko je alkohola u vinu – više tragova pokazuje i višu količinu alkohola.
Nakon što ste to utvrdili, vrijeme je za olfaktorni doživljaj!
Uživajte u mirisu
Kada lagano zavrtite vino, tanak sloj tekućine uz rubove čaše ishlapi oslobađajući tako svoju punu aromu. Na vama je da čašu približite nosu i udahnete, a pravilne tehnike nema – jedan duboki udah, više manjih ili udisanje na jednu pa drugu nosnicu naizmjenično – izbor je na vama.
Miris je jedno od osjetila koje je snažno povezano sa sjećanjima i emocijama pa uživajte u trenutku i nemojte se fokusirati samo na detektiranje aroma.
Vrijeme je za prvi gutljaj
Dok ste još opijeni mirisom, vrijeme je za prvi gutljaj – nemojte ga odmah progutati, već pričekajte 10 do 15 sekundi i promućkajte ga lagano u ustima kako biste osjetili sve arome.
Arome:
Bijela vina: limun, limeta, zelena trava, bazga, akacija, začini, zelena jabuka, ananas, breskva, marelica
Crvena vina: kupina, crni ribiz, malina, borovnica, tamna čokolada, vanilija, rogač, kava, klinčić, šljiva
Kako bi one bile intenzivnije, skupite usne i lagano udahnite, a nakon što konačno progutate vino, izdahnite kroz usta i nos. Aromu vrhunskog vina osjetit ćete još dugo nakon što ste ga progutali.
Uživajte!
Sve što vam sad ostaje je uživati u vinu s ostatkom stola te da dijelite dojmove o vinu i aromama. U degustiranju vina u društvu nema pravih i krivih dojmova i odabira, bitno je samo da uživate!
Ako niste sigurni koje vino odabrati za degustaciju il gdje uopće početi, web-shopWine & more je odlična početna stanica. Osim što ondje možete naći i naručiti odlične butelje koje će vam dostaviti na kućni prag, pri narudžbi o svakome od njih možete doznati ponešto o vinariji, regiji iz koje vino dolazi te aromama koje ga karakteriziraju.
Vaša idealna butelja je samo nekoliko klikova daleko!
Ovaj promo prilog napravljen je u produkciji tima Tnative tportala u suradnji s Wine & More kao dio sadržaja tportala, a u skladu s najvišim profesionalnim standardima.