Specifičan je, aromatičan, intenzivnog mirisa i neobičnog izgleda, a buni i zbog imena Tonka Beans pa mnogi na prvu pomisle da se radi o vrsti grahorice. Zapravo se radi o vrlo posebnom začinu koji izgledom podsjeća na smežuranu mahunu i treba se naribati prije upotrebe jer je poput tvrdog zrna
Začin tonka je zapravo sjeme drveta Dipteryx odorata koje se nalazi u prašumama Južne Amerike i to je koštica unutar ploda. Njegovo ime preuzeto je iz galibi jezika kojim se koriste domoroci francuske Gvajane i znači mahuna.
Najsličniji opis njegova okusa jest kao da u isto vrijeme možete osjetiti vaniliju, klinčić, cimet, badem i šafran, a zbog toga se koristi u raznim vrstama jela, od onih ribljih pa sve do slatkih delicija.
Riba se poput muškatnog oraščića, a tada njegov opojni miris preuzima cijelu prostoriju. Upravo je zbog mirisa poznat kao baza u parfemima, a ponekad se stavlja u duhan zbog finijeg okusa.
Sredinom prošlog stoljeća tonka je bila čak i zabranjena u SAD-u jer se vjerovalo da oštećuje jetra ako se konzumira u većim količinama, a za to se krivio kumarin u začinu. U svakom slučaju, u malim količinama koje su potrebne kod pripreme jela ili slastica nije opasan za ljudsko zdravlje. S druge strane, smatra se da pomaže u borbi protiv depresije ili anskioznosti.
Ovaj aromatični začin u Hrvatskoj je i neotkriveno kulinarsko blago. Njegova je cijena također slična škrinjici s blagom i, može se pronaći u specijaliziranim trgovinama koje imaju veliki izbor začina sa svih strana svijeta ili u većim trgovačkim centrima.