ZANIMLJIVO

Znate li da možda krivo jedete čokoladne digestive kekse? Evo zašto

25.04.2025 u 21:29

Bionic
Reading

Kombinacija glatke mliječne čokolade i klasičnog digestiv keksa stvara savršenu ravnotežu okusa. Ovi keksi su hit među obiteljima, a šef tvornice keksa u kojoj se već više od 100 godina proizvode McVitie's čokoladni digestive keksi tvrdi da ih većina ljudi cijelo vrijeme jede na pogrešan način

Anthony Coulson, generalni direktor tvornice čokolade i pekare u Stockportu, otkrio je za BBC Radio Manchester da je čokoladni sloj zapravo zamišljen da bude okrenut prema dolje, a ne prema gore, kako većina ljudi misli.

'To je vjerojatno najveća svjetska rasprava – treba li čokolada biti gore ili dolje,' kaže Coulson, koji priznaje da i sam više voli čokoladu na vrhu.

Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Tvornica je otvorena 1917. godine, a čokoladni digestive lansiran je osam godina kasnije. Danas se godišnje proizvede oko 80 milijuna pakiranja, a sva čokolada dolazi iz Greater Manchestera.

Coulson je objasnio: 'Jedna od prvih stvari koju sam naučio kad sam došao u McVitie's bila je da se digestive jede s čokoladnom stranom prema dolje. Do tada sam ga uvijek jeo obrnuto... Ali, naravno, svatko može jesti kako želi', poručio je. Prema teoriji iz tvornice, čokolada na donjoj strani počinje se topiti na jeziku, što pojačava okus keksa. 'Ima smisla, zar ne?', dodaje Coulson.

Bezvremenski tekst

Čokoladni digestive pojavio se oko četvrt stoljeća nakon obične verzije, čije je ime inspirirano vjerovanjem da prašak za pecivo u receptu pomaže probavi. Zanimljivo, premda se često misli da je čokolada na vrhu keksa, iz tvrtke pojašnjavaju da se obični keksi zapravo premazuju čokoladom na donjoj strani dok prolaze kroz 'rezervoar s čokoladom' u tvornici.

Lynn Loftus, koja u tvornici radi već 36 godina, opisuje ovaj keks kao 'bezvremenski' i vjeruje da će se proizvoditi još dugi niz godina. Craig Leech, zaposlen u McVitie'su 21 godinu, počeo je u pogonu upravo premazujući kekse čokoladom. 'Dolazim na posao s pozitivnim stavom. Poznajem ljude i proizvode iznutra i izvana' kaže Leech, danas menadžer planiranja. Alix Knagg, koja je u tvornici svega šest mjeseci, smatra da je čokoladni digestive 'i dalje odličan proizvod i nakon 100 godina'.

Ova otkrića možda neće promijeniti način na koji uživate u svom omiljenom keksu, ali svakako otvaraju novu dimenziju u vječnoj raspravi – čokolada gore ili dolje?