Najslađi božićni deserti su oni koji ne iziskuju previše vremena, puno truda, osvajaju okusom, a uz to možete ih pripremati i s najmlađima. Ovi keksići pobjeđuju u svim tim kategorijama
Slasni i brzo gotovi kolačići sa šećerom i maslacem jedna su od omiljenih božićnih slastica, kako malih tako i velikih. A što je sjajno, ovaj recept za tijesto je svestran pa ga možete koristiti i za druge kolačiće i prigode. Uz to, djeca će vrlo rado pomoći prilikom ukrašavanja. Dobitna kombinacija, rekli bismo.
Potrebni sastojci:
- 345 g maslaca, omekšanog
- 180 g šećera
- 2 velika jaja, sobne temperature
- 500 g višenamjenskog brašna
- 1 žličica soli
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica vinskog praška za pecivo
- Glazura (po želji):
- 168 g šećera u prahu
- 15 g maslaca, omekšanog
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 1 do 2 žlice mlijeka
Po želji: prehrambene boje, razni posipi i obojeni šećer.
Priprema:
Umutite maslac i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti, 5-7 minuta. Dodajte i umutite jaja i vaniliju.
U drugoj posudi umutite brašno, sol, sodu bikarbonu i vinski prašak. Postupno umiješajte u kremastu smjesu. Ostavite u hladnjaku, poklopljeno, 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na debljinu od otprilike 6 cm.
Izrežite oblike s pobrašnjenim kalupima za kekse. Poslažite ih na papirom za pečenje obložen lim za pečenje s razmakom od 2.5 cm. Ohladite u hladnjaku 15 minuta, a zatim pecite 10-12 minuta. Pečene kekse ohladite na rešetkama.
Za glazuru, umutite šećer u prahu, maslac, vaniliju i dovoljno mlijeka da postignete željenu konzistenciju. Po želji dodajte nekoliko kapi prehrambene boje. Izrežite malu rupu na vrhu slastičarske vrećice ili u kutu plastične vrećice koja je sigurna za hranu; premjestite glazuru u vrećicu. Ukrasite keksiće po želji. Pospite šećerom u boji ili ukrasite šarenim mrvicama.