Šparoge rastu od travnja do lipnja pa je ovo idealno vrijeme za iskoristiti sve čari njihovih okusa. Evo koliko dugo se kuhaju i na koje ih sve načine možete pripremiti
Pitate se koji je najbolji način kuhanja šparoga i koliko ih dugo treba kuhati? U nastavku ćete pronaći vodič koji će vam pomoći da saznate više o različitim metodama pripreme uz koje ćete iskoristiti najviše iz ovog sezonskog povrća.
Kada su šparoge u sezoni?
Šparoge su obično dostupne samo dva mjeseca u godini, od kraja travnja do lipnja, pa svakako iskoristite ovu priliku dok traju.
Najraniji izdanci su tanji i obično nježni kroz cijeli svoj dio. Kasniji i deblji izdanci mogu imati drvenaste vrhove koje treba ukloniti. Jednostavno savijte svaki stabljiku obuhvativši je rukama dok ne pukne na mjestu gdje drvenasti dio prelazi u savitljiviji dio. No, umjesto da ove vrhove bacite, iskoristite ih za pripremu temeljca za juhe i variva.
Koji je najbolji način kuhanja šparoga?
Šparoge se mogu pripremiti na različite načine, svaki s različitim teksturama i okusima. Pečenje šparoga u pećnici ne zahtijeva puno pažnje, a najčešće ćete dobiti sočan unutrašnji dio i hrskavu vanjštinu, koji je odličan dodatak salatama ili slastan prilog.
Međutim, pečenje može trajati dulje od drugih metoda, a rizik je da će se šparoge osušiti ako se predugo peku.
Kuhanje u vodi jedan je od najbržih i najjednostavnijih načina za pripremu šparoga, a rezultira nježnim, živahno zelenim izdancem – idealno za posluživanje s maslacem ili holandezom. Mana ove metode je da šparoge mogu postati gnjecave ako se predugo kuhaju, a neki vitamini su topivi u vodi, pa se gubi nutritivna vrijednost.
Grilanje je savršeno za dodavanje dimljenog, izgorjelog okusa i blage hrskavosti, čineći ga izvrsnim prilogom za pečenu piletinu ili druga jela. No, deblje stabljike najbolje odgovaraju ovoj metodi, jer tanke brzo mogu izgorjeti. Vrijeme kuhanja varirat će ovisno o metodi, pa je vrijedno razmisliti o teksturi koju želite postići i jelu s kojim ćete ih poslužiti.
Pet načina za kuhanje šparoga
Kuhane šparoge (blanširanje i hlađenje)
- Napunite zdjelu vodom i kockicama leda, pa ostavite sa strane.
- Stavite šparoge u kipuću vodu.
- Kuhajte 1-2 minute ili dok ne omekšaju.
- Uklonite šparoge pomoću hvataljki ili žlice s rupama i stavite ih izravno u zdjelu s ledenom vodom.
- Čuvajte u hladnjaku do upotrebe, a kada želite poslužiti, samo ih ocijedite i podgrijte u tavi s malo maslaca.
Grilane šparoge
Drugi način kuhanja šparoga je da ih malo zapalite na gril tavi ili roštilju – ako to dopušta vrijeme. Lagano izgorene šparoge iznose orašasti okus, a zadržavaju svoju karakterističnu teksturu i živost.
- Pokapajte šparoge s malo maslinovog ulja.
- Stavite gril tavu na visoku vatru. Kada se zagrije, dodajte šparoge i začinite solju i crnim paprom.
- Kuhajte 1-2 minute, povremeno okrećući, dok ne postanu mekane.
- Provjerite je li šparoga gotova podižući stabljiku s hvataljkama. Ako se lagano savije, spremna je.
Pečene šparoge
Pečenje šparoga u pećnici jedan je od najlakših načina kuhanja ovog povrća. Jednostavno ih prelijte maslinovim uljem i stavite u pećnicu.
- Zagrijte pećnicu na 200°C/180°C ventilatorska pećnica.
- Prelomite drvenaste vrhove šparoga na prirodnom mjestu. Stavite ih na lim za pečenje, prelijte uljem i začinite solju i paprom.
- Pecite 12 minuta dok ne postanu mekane.
Pirjane šparoge
Pirjanje šparoga brz je i jednostavan način da izvučete njihov prirodni okus. Samo ih kuhajte u tavi s malo ulja ili maslaca dok ne omekšaju.
- U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte malo maslinovog ulja ili maslaca.
- Prelomite drvenaste vrhove šparoga na njihovoj prirodnoj točki.
- Stavite ih u tavu u jednom sloju.
- Začinite solju i paprom, a zatim kuhajte 5-7 minuta, povremeno miješajući.
Parene šparoge
- Stavite šparoge u košaru za paru i prekrijte.
- Stavite na visoku vatru. Kada se pojavi para, kuhajte 2-4 minute dok šparoge ne postanu svijetlozelene i mekane.
- Stavite ih u ledenu vodu kako biste zaustavili kuhanje ako ih ne planirate odmah jesti.
Sirove šparoge u trakama
Šparoge možete jesti i sirove kao dio salate. Odlično će izgledati ako ih narežete na trakice pomoću gulilice za povrće.
- Počnite uklanjanjem tvrđe vanjske kore i bacanjem.
- Ogulite duge trakice dok ne dođete do sredine, zatim okrenite i ponovite s druge strane.
Kako pohraniti šparoge
Omotajte šparoge vlažnom kuhinjskom papirom, stavite ih u perforiranu papirnatu vrećicu ili omotajte i čuvajte u ladici za salatu u hladnjaku. Ovaj način čuvanja traje do pet dana. Također ih možete pohraniti u čaši ili vrču s hladnom vodom u hladnjaku, s labavim poklopcem na vrhu.