SLASNO POVRĆE

Sada je njihovo vrijeme: Evo kako pravilno skuhati šparoge - i to na pet načina

23.04.2025 u 12:23

Bionic
Reading

Šparoge rastu od travnja do lipnja pa je ovo idealno vrijeme za iskoristiti sve čari njihovih okusa. Evo koliko dugo se kuhaju i na koje ih sve načine možete pripremiti

Pitate se koji je najbolji način kuhanja šparoga i koliko ih dugo treba kuhati? U nastavku ćete pronaći vodič koji će vam pomoći da saznate više o različitim metodama pripreme uz koje ćete iskoristiti najviše iz ovog sezonskog povrća.

Kada su šparoge u sezoni?

Šparoge su obično dostupne samo dva mjeseca u godini, od kraja travnja do lipnja, pa svakako iskoristite ovu priliku dok traju.

Najraniji izdanci su tanji i obično nježni kroz cijeli svoj dio. Kasniji i deblji izdanci mogu imati drvenaste vrhove koje treba ukloniti. Jednostavno savijte svaki stabljiku obuhvativši je rukama dok ne pukne na mjestu gdje drvenasti dio prelazi u savitljiviji dio. No, umjesto da ove vrhove bacite, iskoristite ih za pripremu temeljca za juhe i variva.

Koji je najbolji način kuhanja šparoga?

Šparoge se mogu pripremiti na različite načine, svaki s različitim teksturama i okusima. Pečenje šparoga u pećnici ne zahtijeva puno pažnje, a najčešće ćete dobiti sočan unutrašnji dio i hrskavu vanjštinu, koji je odličan dodatak salatama ili slastan prilog.

Međutim, pečenje može trajati dulje od drugih metoda, a rizik je da će se šparoge osušiti ako se predugo peku.

Kuhanje u vodi jedan je od najbržih i najjednostavnijih načina za pripremu šparoga, a rezultira nježnim, živahno zelenim izdancem – idealno za posluživanje s maslacem ili holandezom. Mana ove metode je da šparoge mogu postati gnjecave ako se predugo kuhaju, a neki vitamini su topivi u vodi, pa se gubi nutritivna vrijednost.

Grilanje je savršeno za dodavanje dimljenog, izgorjelog okusa i blage hrskavosti, čineći ga izvrsnim prilogom za pečenu piletinu ili druga jela. No, deblje stabljike najbolje odgovaraju ovoj metodi, jer tanke brzo mogu izgorjeti. Vrijeme kuhanja varirat će ovisno o metodi, pa je vrijedno razmisliti o teksturi koju želite postići i jelu s kojim ćete ih poslužiti.

Pet načina za kuhanje šparoga

Kuhane šparoge (blanširanje i hlađenje)

  • Napunite zdjelu vodom i kockicama leda, pa ostavite sa strane.
  • Stavite šparoge u kipuću vodu.
  • Kuhajte 1-2 minute ili dok ne omekšaju.
  • Uklonite šparoge pomoću hvataljki ili žlice s rupama i stavite ih izravno u zdjelu s ledenom vodom.
  • Čuvajte u hladnjaku do upotrebe, a kada želite poslužiti, samo ih ocijedite i podgrijte u tavi s malo maslaca.

Grilane šparoge

Drugi način kuhanja šparoga je da ih malo zapalite na gril tavi ili roštilju – ako to dopušta vrijeme. Lagano izgorene šparoge iznose orašasti okus, a zadržavaju svoju karakterističnu teksturu i živost.

  • Pokapajte šparoge s malo maslinovog ulja.
  • Stavite gril tavu na visoku vatru. Kada se zagrije, dodajte šparoge i začinite solju i crnim paprom.
  • Kuhajte 1-2 minute, povremeno okrećući, dok ne postanu mekane.
  • Provjerite je li šparoga gotova podižući stabljiku s hvataljkama. Ako se lagano savije, spremna je.

Pečene šparoge

Pečenje šparoga u pećnici jedan je od najlakših načina kuhanja ovog povrća. Jednostavno ih prelijte maslinovim uljem i stavite u pećnicu.

  • Zagrijte pećnicu na 200°C/180°C ventilatorska pećnica.
  • Prelomite drvenaste vrhove šparoga na prirodnom mjestu. Stavite ih na lim za pečenje, prelijte uljem i začinite solju i paprom.
  • Pecite 12 minuta dok ne postanu mekane.

Pirjane šparoge

Pirjanje šparoga brz je i jednostavan način da izvučete njihov prirodni okus. Samo ih kuhajte u tavi s malo ulja ili maslaca dok ne omekšaju.

@aldentediva Beginner’s course for asparagus. I love this vegetable as a side for anything 😊 #asparagus #vegetablesidedish #easysidedish #foodtiktok ♬ original sound - Tara “T” Ippolito 💜
  • U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte malo maslinovog ulja ili maslaca.
  • Prelomite drvenaste vrhove šparoga na njihovoj prirodnoj točki.
  • Stavite ih u tavu u jednom sloju.
  • Začinite solju i paprom, a zatim kuhajte 5-7 minuta, povremeno miješajući.

Parene šparoge

  • Stavite šparoge u košaru za paru i prekrijte.
  • Stavite na visoku vatru. Kada se pojavi para, kuhajte 2-4 minute dok šparoge ne postanu svijetlozelene i mekane.
  • Stavite ih u ledenu vodu kako biste zaustavili kuhanje ako ih ne planirate odmah jesti.

Sirove šparoge u trakama

Šparoge možete jesti i sirove kao dio salate. Odlično će izgledati ako ih narežete na trakice pomoću gulilice za povrće.

  • Počnite uklanjanjem tvrđe vanjske kore i bacanjem.
  • Ogulite duge trakice dok ne dođete do sredine, zatim okrenite i ponovite s druge strane.

Kako pohraniti šparoge

Omotajte šparoge vlažnom kuhinjskom papirom, stavite ih u perforiranu papirnatu vrećicu ili omotajte i čuvajte u ladici za salatu u hladnjaku. Ovaj način čuvanja traje do pet dana. Također ih možete pohraniti u čaši ili vrču s hladnom vodom u hladnjaku, s labavim poklopcem na vrhu.

Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia