Krumpiri su neizostavan prilog uskrsnog ručka, uz naravno pečeno meso, salatu i mladi luk, pa ako ste u potrazi za dobrim receptom, našli smo nekoliko sjajnih opcija zbog kojih ćete dobiti samo pohvale od ukućana i gostiju
Što kažete na prefine krumpire na francuski način?
Krumpiri au gratin poznati su još pod nazivom dauphinoise, a riječ je o klasiku iz francuske kuhinje. Recept je vrlo jednostavan: radi se o nekoliko slojeva tanko narezanih krumpira koji se peku u maslacu i vrhnju s dodatkom, mirisne svježe majčine dušice.
Sastojci:
- 250 ml slatkog vrhnja
- 2 češnja češnjaka
- 30 g maslaca
- 1.25 kg krumpira
- 1 žličica soli
- malo papra
- 250 g sira, naribanog poput cheddara, edamera…
- svježa majčina dušica
Priprema
Rastopite maslac i izmiješajte ga s vrhnjem i protisnutim češnjakom.
Pećnicu zagrijte na 180°C.
Ogulite krumpire i narežite na što tanje kriške. Posolite ih i popaprite.
U kalup za pečenje poredajte trećinu narezanih krumpira te na njih izlijte razmućeni maslac i vrhnje. Pospite s trećinom naribanoga sira i par listića majčine dušice.
Ponovite isti postupak još jednom, a treći sloj krumpira zalijte s vrhnjem i maslacom, no nemojte ga posipati sa sirom.
Pokrijte folijom i stavite u pećnicu na 50-60 minuta dok krumpiri ne omekšaju. Izvadite ih i pospite s ostatkom sira i ponovo stavite u pećnicu na 15-ak minuta dok se sir ne rastopi i ne dobije zlatno žutu boju.
Pečeni krumpiri Marthe Stewart
Jedna od najslavnijih kuharica današnjice otkrila je kako ispeći najukusnije krumpire ikad, a njen jednostavan trik postao je momentalan hit.
Martha Stewart tvrdi da su potrebne dvije promjene u uobičajenom načinu pečenja - upotreba Yukon Gold sorte krumpira i duže pečenje. Naime, većina nas navikla je pri pečenju koristiti krumpir s grubom korom koji je čvršće teksture, dok mladi krumpir nalik Yukon sorte češće koristimo za pire ili pomfrit.
No, upravo zbog njegove tanke, aromatične kore i niskog sadržaja škroba, ova sorta pokazuje se kao apsolutno najbolji odabir za pečenje. Dakle, nakon što ste nabavili svoje Yukon Gold krumpire, dobro im očistite i posušite koru te ih bez guljenja stavite u pleh za pečenje. Važno je da su podjednake veličine (manje ili srednje) kako bi se ravnopravno ispekli.
Potom, umjesto da ih pečete na visokoj temperaturi kao što je uobičajeno, stavite ih u zagrijanu pećnicu na tek 160°C i ostavite da se nježno peku tijekom 90 minuta. Iako možda možete pomisliti da će se doslovno rastopiti pri toliko dugom pečenju, u stvarnosti će postati neodoljivo mekani iznutra, a hrskavi izvana te ćete garantirano ovih blagdana imati najukusnije pečene krumpiriće do sad.
Ekstra savjet koji donosi Martha jest da ih nježno začinite ružmarinom ili peršinom te prilikom serviranja svaki krumpirić blago otvorite i stavite malu žličicu maslaca u sredinu.
Pire krumpir za prste polizati
Prisjetili smo se genijalnog recepta koji daje potpuno novu dimenziju omiljenog priloga, pirea!
Tradicionalni prilog irski colcannon, slavna kuharica Nigella Lawson malo je doradila na svoj način, a rezultat je nevjerojatan.
Colcannon je zapravo pire s keljem i obiljem maslaca u kojem se doda kratko prepržen mladi luk. Za njega vam treba krumpir približno iste veličine, a kuhate ga neoguljenog u komadu kako ne bi upio previše vode.
Posebno skuhajte kelj i još samo trebate zagrijati maslac u posudi dok ne dobije boju lješnjaka. I da, maslaca ima puno, i slobodno ga smanjite ako vas zaprepasti količina, ali imajte na umu da colcannon nije samo jelo koje slavi krumpir, već se i veseli, a ne ispričava se maslacu, poručuje Nigella Lawson.
Sastojci:
- 1-1.25 kg krumpira
- 200 g kelja nasjeckanog na male komade
- 250 ml mlijeka
- 2 žličice soli
- 4 mlada luka
- 150 g maslaca
Priprema
Skuhajte cijeli krumpir u kori, u posoljenoj vodi. Ovisno o veličini krumpira, manjim krumpirima trebat će oko 40 minuta, a većima oko sat vremena. Dok se krumpiri kuhaju, nasjeckajte kelj na male komade i odstranite tvrđe dijelove. Kelj skuhajte u manjoj količini vode dok ne budu mekani, oko pet minuta. Stavite ga u cjediljku da se ohladi. Kad se ohladio stisnite ga rukama da što više vode iscijedite iz njega.
Nasjeckate sitno mladi luk. Kad je krumpir kuhan i još vruć, ogulite mu koru (pazite da se ne opečete) protisnite kroz pasirku za krumpir. Zagrijte mlijeko i prelijte krumpir, dodajte sol te umiješajte kelj.
U posebnoj manjoj posudi zagrijte maslac na slaboj vatri. Kad se maslac otopio, pojačajte malo vatru sve dok maslac na poprimi smeđu boju za što će vam trebati 6-7 minuta. Nakon toga maknite maslac s vatre i dodajte nasjeckani mladi luk te ga prepržite oko minute.
Zalijte krumpir s 2/3 smjese maslaca i luka te dobro izmiješajte, a ostatkom prelijte krumpir i kelj prije posluživanja. I dobar tek!