ROLADA IZ SNOVA

Recept za savršeno lagan i osvježavajući kolač s jagodama koji će vas oduševiti s prvim zalogajem

19.04.2025 u 12:20

Bionic
Reading

Ovaj kolač s korom od bjelanjaka (meringa), šlagom i svježim jagodama prozračan je, lagan, elegantan i vizualno atraktivan, a svaki zalogaj topi se u ustima

Potrebni sastojci:

  • 6 bjelanjaka
  • 130 g šećera
  • 1 velika žlica kukuruznog škroba
  • 1 velika žlica jabučnog octa
  • prstohvat soli
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 1 velika žlica šećera u prahu
  • 400 g svježih jagoda
  • 100 g bademovih listića
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180° C.

Miksajte bjelanjke u koje ste dodali prstohvat soli te postepeno dodajte šećer i istucite dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. Zatim dodajte kukuruzni škrob i ocat. Sve zajedno dobro promiješajte.

Smjesa je spremna kad bude dovoljno čvrsta da se ne prosipa kad okrenete zdjelu.

Na veliki lim (iz pećnice) stavite papir za pečenje i lagano ga pospite šećerom u prahu te po njemu rasporedite smjesu od bjelanjaka, izravnajte i zagladite. Pospite listićima badema.

Stavite lim u pećnicu i pecite oko 7 minuta na 180° C te zatim smanjite temperaturu na 160° C i pecite još 20-ak minuta (ovisno o jačini pećnice) dok lagano ne pozlati gornji dio.

Izvadite meringu iz pećnice i ostavite da se ohladi (nekih 15-ak minuta).

U međuvremenu istucite slatko vrhnje sa žlicom šećera u prahu dok ne postane čvrsta kremasta smjesa, ali pazite da ne pretjerate s miksanjem. Narežite jagode, koje ste prethodno dobro oprali, na manje komadiće.

Odlijepite papir za pečenje i preokrenite meringu da bademi budu na donjoj strani, a gornju premažite šlagom i po vrhu rasporedite jagode. Zarolajte je i pospite s malo šećera u prahu ili pak ostavite malo šlaga i jagoda za dekoraciju uz dodatak listića od mente ili ružmarina.