Ovaj kolač s korom od bjelanjaka (meringa), šlagom i svježim jagodama prozračan je, lagan, elegantan i vizualno atraktivan, a svaki zalogaj topi se u ustima
Potrebni sastojci:
- 6 bjelanjaka
- 130 g šećera
- 1 velika žlica kukuruznog škroba
- 1 velika žlica jabučnog octa
- prstohvat soli
- 500 ml vrhnja za šlag
- 1 velika žlica šećera u prahu
- 400 g svježih jagoda
- 100 g bademovih listića
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180° C.
Miksajte bjelanjke u koje ste dodali prstohvat soli te postepeno dodajte šećer i istucite dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. Zatim dodajte kukuruzni škrob i ocat. Sve zajedno dobro promiješajte.
Smjesa je spremna kad bude dovoljno čvrsta da se ne prosipa kad okrenete zdjelu.
Na veliki lim (iz pećnice) stavite papir za pečenje i lagano ga pospite šećerom u prahu te po njemu rasporedite smjesu od bjelanjaka, izravnajte i zagladite. Pospite listićima badema.
Stavite lim u pećnicu i pecite oko 7 minuta na 180° C te zatim smanjite temperaturu na 160° C i pecite još 20-ak minuta (ovisno o jačini pećnice) dok lagano ne pozlati gornji dio.
Izvadite meringu iz pećnice i ostavite da se ohladi (nekih 15-ak minuta).
U međuvremenu istucite slatko vrhnje sa žlicom šećera u prahu dok ne postane čvrsta kremasta smjesa, ali pazite da ne pretjerate s miksanjem. Narežite jagode, koje ste prethodno dobro oprali, na manje komadiće.
Odlijepite papir za pečenje i preokrenite meringu da bademi budu na donjoj strani, a gornju premažite šlagom i po vrhu rasporedite jagode. Zarolajte je i pospite s malo šećera u prahu ili pak ostavite malo šlaga i jagoda za dekoraciju uz dodatak listića od mente ili ružmarina.