Uskrs je tu, a oni koji su se odrekli slatkog za vrijeme Korizme sigurno s nestrpljenjem čekaju uživanje u uskrsnim delicijama. Kuglof zauzima posebno mjesto kao lagan, elegantan, ukusan i uvijek rado viđen gost svake blagdanske priče. Karmela Vukov Colić ustupila nam je svoj recept za kuglof koji će vaš dom ispuniti mirisom citrusa
Varijacija za ovaj mnogima omiljeni kolač je mnogo, uz uobičajene sastojke kuglof može sadržavati i grožđice, bademe ili pak njegovo žuto tijesto može biti tamno obojano od čokolade.
S ovim receptom Karmele Vukov Colić, moći ćete napraviti kuglof na malo drugačiji i zanimljiviji način. Kao stvoren je za uskrsni stol jer ova poslastica savršeno će se uklapiti u uskršnje jutro, ali i u popodnevna druženja uz šalicu kave ili čaja.
Sastojci:
Biskvit:
- 2 ¾ šalice brašna
- 1 ½ šalice šećera
- 1 šalica kiselog vrhnja
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli
- 6 jaja
- 125 g otopljenog maslaca
- 2 limuna
- 1 naranča
Sirup za premaz:
- ½ šalice šećera
- 1/3 šalice limunovog soka
- 3 žlice narančinog soka
Glazura:
- ½ šalice šećera u prahu
- 2-3 žličice soka od limuna
Priprema:
Kalup za kuglof namastite i pobrašnite. Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva C. Naribajte koricu limuna i naranče.
Potom obrežite ostatak kore i nožem izrežite meso tih limuna i naranče (da ne bude membrana i bijele kore). Maknite koštice, a meso voća narežite na komadiće. Ostavite na strani.
U posudi za miješanje pomiješajte brašno, šećer, sol i prašak za pecivo. Dodajte kiselo vrhnje i miksajte na maloj brzini. Dodajte jedno po jedno jaje, a onda i otopljeni mlaki maslac. Kad je smjesa jednolična, dodajte joj naribane korice, a potom lopaticom umiješajte i komadiće voća i sav sok koji je ostao u posudi s voćem. Promiješajte pa smjesom napunite pripremljeni kalup. Kuglof pecite 50 – 55 minuta.
Izvadite iz pećnice, pustite 15-ak minuta da se malo ohladi, pa kuglof prevrnite na tanjur.
Skuhajte sirup. U manjoj posudi pomiješajte šećer sa limunovim i narančinim sokom. Miješajte dok ne zavrije. Maknite s vatre pa tim sirupom premažite kuglof sa svih strana. (možete i nabockati kuglof čačkalicom sa svih strana kako bi se sirup bolje upio). Kad ste sav sirup premazali po kuglofu, kuglof vratite u pećnicu na 5 minuta.
Sad je vrijeme za glazuru: u posudu stavite šećer u prahu pa mu dodajte 2 žličice limunovog soka. Promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu. Ako treba, dodajte još malo limunovog soka.
Tako pripremljenu glazuru premažite preko toplog kuglofa. Na taj način kuglof će imati lijepi sjajni premaz. Kuglof poslužite s tučenim slatkim vrhnjem ili kuglicom sladoleda od vanilije.