Dok su šunka, jaja i mladi luk nezaobilazni dio uskršnjeg doručka, slastice i kolači zauzimaju posebno mjesto na svakom stolu. Dobrih recepata nikada nije naodmet, pogotovo onih za brze i ukusne slatke zalogaje
Blagdanski stol za Uskrs nezamisliv je slatkih zalogaja. Tako se na usrkšnjem stolu često nalaze orehnjače i makovnjače, suhi kolačići te razne torte, a kod većine pogotovo su na cijeni one čokoladne. Naravno, tradicionalna pinca ili sirnica je nezaobilazna.
Iako za Uskrs svake godine uživamo u tim slatkim zalogajima, još poneki dobar recept i zgodna ideja nikada nije na odmet. Pincu još uvijek stignete zamijesiti, a ako želite da vam ove godine ispadne meka i božanstveno slasna, svakako isprobajte ovaj recept. Kada pincu ispečete, samo je nemojte zaboravite dobro zamotati kad ih ohladi kako bi ostala svježa i sočna nekoliko dana.
Na stolu će izgledom, ali u okusom oduševiti i uskrsna štruca koja je gotova za sat vremena, a izgleda kao iz slastičarne, ali i osvježavajuća pita od jogurta. Naravno, tu je i klasični mramorni kolač kao savršen uskršnji desert.
Na blagdanskom stolu neka se nađe i neka fina torta. Čokoladnu tortu vole baš svi, a ova bi mogla biti jedna od najboljih koje ćete probati.
Recept za orehnjaču i makovnjaču
Kakav bi to bi blagdanski stol bez tradicionalne orehnjače ili makovnjače? Orahnjača ili tradicionalni hrvatski kolač od dizanog tijesta i bogatog fila od oraha, jedan je od onih kolača koji se nezaobilazno pojavljuje na stolovima mnogih obitelji u blagdansko vrijeme. Iako može zvučati komplicirano, priprema ovih slastica je laka uz dobar recept.
Recept za orehnjaču
Potrebni sastojci za tijesto:
- 3 dag svježeg kvasca
- 40 dag brašna
- 8 dag maslaca
- 8 dag šećera
- 2 žumanjka
- prstohvat soli
- limunova korica
- 2,5 dl mlijeka
Nadjev za orehnjaču:
- 40 dag oraha
- 30 dag šećera
- 10 dag grožđica
- 2 dl mlijeka
- limunova korica
- cimet
- malo ruma
- vanilin šećer
Priprema:
Kvasac razmutite s malo šećera, brašna i mlake vode, pa ga ostavite pokrivenog na toplom mjestu da se diže. Brašno stavite u zdjelu, dodajte rastopljeni maslac, šećer, žumanjke, sol i limunovu koricu.
Malo premiješajte pa dodajte kvasac. Također dodajte mlijeko i dobro izmiješajte tijesto mikserom, tako da bude mekano, te ga ostavite da se diže (barem sat vremena).
Zatim ga lagano premijesite, razdijelite na dva dijela i razvaljajte na pobrašnjenom ubrusu kako biste ga kasnije lakše savili. Premažite ga nadjevom, savijte i pažljivo smjestite u namašćeni kalup za pečenje te stavite da toplo da se diže još petnaestak minuta.
Stavite peći oko 50 minuta u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva. Kad se ispeče, pošećerite orehnjaču dok je još topla.
Nadjev
Mljevene orahe izmiješajte sa šećerom, opranim grožđicama, limunovom koricom, cimetom, malo ruma i vanilin šećerom. Sve prelijete kipućim mlijekom i ostavite hladiti. Kad se tijesto ohladi, premažite nadjevom.
Recept za makovnjaču
Tijesto za makovnjaču izradite na jednak način kao i ono za orehnjaču.
Nadjev:
- 30 dag maka
- 0,25 mlijeka
- 25 dag šećera
- 4 dag grožđica
- cimet
- limunova korica
Mljeveni mak skuhajte s mlijekom, dodajte šećer, grožđice, naribanu limunovu koricu i cimet pa ohlađeni nadjev razmažite po tijestu.
Recept za baklavu s pistacijem
Na stolu za Uskrs nerijetko se nađe i baklava. I dok se ona tradicionalno radi s orasima, ove godine možete isprobati i nešto malo drugačije. Baklava od kokosa mogla bi biti pravo proljetno osvježenje na blagdanskom stolu, ili pak posegnite za receptom za baklavu s vrlo popularnim dodatkom – pistacijem.
Sastojci:
Za sirup:
- 1 i 1/4 šalice šećera
- 3/4 šalice vode
- 1/3 šalice meda
- 1 žlica soka od limuna
- 3 velike trake korice limuna
- 1 cimet štapić
Nadjev za baklavu:
- 350 grama sirovih neslanih pistacija
- 2 žlice šećera
- prstohvat soli
- Jedna i pol šalica maslaca
- 1 kore za štrudlu
Priprema:
Za pripremu sirupa kombinirajte šećer, vodu, med, limunov sok i koricu te štapić cimeta. Sve zajedno stavite u lonac i pustite da lagano krčka dok se šećer ne otopi. Kada je sirup gotov preselite ga u staklenu zdjelu da se ohladi, a zatim izvadite štapić cimeta i limunovu koricu. Sirup se može napraviti i do četiri dana unaprijed, a trebate ga spremiti u hladnjak u dobro zatvorenoj posudi.
Nadjev se radi tako da prvo pistacije potpuno usitnite u multipraktiku ili nekom sličnom aparatu. Dodajte im šećer i sol, a prije toga malo odvojite kako biste poslije mogli ukrasiti baklave.
Pećnicu zagrijte na 180 do 200 stupnjeva. Kore razmotajte i pripremite za nadjev, a tepsiju namažite maslacem. Ova je količina složena za manje tepsije pa kore izrežite da vam ogovaraju jer se slojevi slažu jedan na drugi. Nakon što prvu koru stavite u tepsiju, namažete ju maslacem i posipate pistacijem, sve ponavljate dok imate nadjeva, a imajte na umu da trebate završiti korom na vrhu.
Recept za kuglof
Ovaj biskvitni desert tradicionalno se priprema za svečane obiteljske ručkove, najčešće one praznične. Vizualno je privlačan te izuzetno fotogeničan zbog svoje visine i kružnog oblika pa je često prava zvijezda obiteljskih stolova tijekom blagdana.
Sastojci:
- 200 g šećera
- vanilin šećer
- 4 jaja
- 130 ml ulja
- 280 g brašna
- prašak za pecivo
- sok polovice limuna
- sok 2 naranče
- korica limuna
- korica naranče
- šećer u prahu
Priprema:
Izmiksati šećer, vanilin šećer i žumanjke. Od bjelanjaka izmiksajte snijeg i ostavite ga sa strane, trebat će vam kasnije.
U izmiksanu smjesu dodajte ulje, brašno, prašak za pecivo, sokove i korice, a po vlastitom ukusu i druge dodatke. Neki vole dodati orahe, bademe ili lješnjake, a neki će se složiti da se s kuglofom najbolje sljubljuju grožđice.
U smjesu dodajte snijeg bjelanjaka.
Zagrijte pećnicu na 150°C, a kalup premažite maslacem i oštrim brašnom. Pecite na 150°C 45-60 minuta. Ohlađeni kuglof pospite šećerom u prahu.
Vanilin kiflice
Vanilin kiflice su tradicionalni, prhki kolačići bez kojih ne možemo zamisliti blagdane.
- 160 g maslaca
- 80 g badema, oraha ili lješnjaka
- 50 g šećera
- 210 g brašna
- Sok jednog limuna
- Vanilin šećer
Za posipanje:
- 100 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
Priprema:
U zdjelu stavite maslac sobne temperature narezan na kockice. Dodajte šećer u prahu, vanilin šećer i prstohvat soli. Dobro promiješajte da se sastojci povežu.
Dodajte mljevene orahe i brašno te umijesite glatko tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da odstoji oko 30 minuta.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Od ohlađenog tijesta otkidajte male komadiće, oblikujte kuglice i valjajte ih među dlanovima kako biste dobili male valjke. Svaki valjak lagano savijte u oblik polumjeseca.
Slažite kiflice na lim obložen papir za pečenje. Kiflice pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 10-12 minuta, dok ne počnu dobivati laganu zlatnu boju. Pazite da previše ne potamne.
U zdjelici pomiješajte šećer u prahu i vanilin šećer. Još tople kiflice pažljivo uvaljajte u mješavinu šećera ili ih jednostavno posipajte. Ostavite da se potpuno ohlade.