Premda od tjestenine često bježimo pripremajući se za ljeto, ona je sjajan izbor za ručak u kombinaciji sa zdravim namirnicama poput špinata i češnjaka! Također, u ovaj recept 'zamaskirao' se i grah koji jelo obogaćuje proteinima
Stiglo je proljeće, a time i naša kuhinja dobiva više prostora za kreativnost! U razdoblju kada tanjuri postaju šareniji, a jela punija okusom, donosimo vam ovaj recept za špagete (ili bilokoju tjesteninu) u kremastom umaku upečatljive zelene boje!
Zelenu boju ovom jelu daje špinat, no nema razloga da od ovog jela bježite u sumnji da ćete dobiti jelo nalik nečemu à la tjestenina u špinatu na mlijeku jer je riječ o kremastom i pikantnom umaku kojeg će obožavati svi ukućani. Pogotovo oni kojima ispričate priču o velikim mišićima Popaja koji je obožavao jesti špinat!
Osim što je ukusno, ovo jelo zbog špinata obiluje vitaminima A, C, K i B skupine, mineralima poput željeza, magnezija, kalija, kalcija i mangana, antioksidansima, flavonoidima, karotenoidima (lutein i zeaksantin), klorofilom, dijetalnim vlaknima te omega-3 masnim kiselinama, uz izrazito nisku kalorijsku vrijednost, što je dobro za sve one koji se pripremaju za ljeto. Također, autor recepta jelu je dodao i grah kao sjajan izvor proteina!
Sastojci
- 1 kutija tjestenine (oko 450 g)
- 2 žlice maslinovog ulja (oko 30 ml)
- 3 češnja češnjaka, sitno sjeckana
- 1/2 žličice crvenih papričica u pahuljicama
- 225 g špinata
- prstohvat soli
- 1/4 šalice svježeg bosiljka (oko 10 g)
- 1 konzerva bijelog graha od 400 g
- sok i korica jednog nešpricanog limuna
- sol za vodu za kuhanje tjestenine
Priprema
- Zagrijte lonac slane vode do vrenja. Dodajte 1 kutiju tjestenine i kuhajte dok ne bude al dente, zatim ocijedite.
- U međuvremenu, zagrijte 2 žlice maslinovog ulja na srednjoj vatri u tavi. Dodajte 3 češnja sitno sjeckanog češnjaka i 1/2 žličice crvenih chilli papričica u pahuljicama. Nakon minute dodajte 225 g špinata i prstohvat soli. Pirjajte dok špinat ne uvene, otprilike 2 do 3 minute.
- Dodajte špinat u blender zajedno s 1/4 šalice svježeg bosiljka, konzervom bijelog graha te sokom i koricom limuna. Miksajte dok smjesa ne postane glatka.
- Pomiješajte zeleni umak i tjesteninu te poslužite.