ODLIČAN RECEPT

Ova kremasta tjestenina obiluje željezom, a stvarno je savršena

10.04.2025 u 11:34

Bionic
Reading

Premda od tjestenine često bježimo pripremajući se za ljeto, ona je sjajan izbor za ručak u kombinaciji sa zdravim namirnicama poput špinata i češnjaka! Također, u ovaj recept 'zamaskirao' se i grah koji jelo obogaćuje proteinima

Stiglo je proljeće, a time i naša kuhinja dobiva više prostora za kreativnost! U razdoblju kada tanjuri postaju šareniji, a jela punija okusom, donosimo vam ovaj recept za špagete (ili bilokoju tjesteninu) u kremastom umaku upečatljive zelene boje!

Zelenu boju ovom jelu daje špinat, no nema razloga da od ovog jela bježite u sumnji da ćete dobiti jelo nalik nečemu à la tjestenina u špinatu na mlijeku jer je riječ o kremastom i pikantnom umaku kojeg će obožavati svi ukućani. Pogotovo oni kojima ispričate priču o velikim mišićima Popaja koji je obožavao jesti špinat!

Zagorska juha Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/montaža Neven Bučević

Osim što je ukusno, ovo jelo zbog špinata obiluje vitaminima A, C, K i B skupine, mineralima poput željeza, magnezija, kalija, kalcija i mangana, antioksidansima, flavonoidima, karotenoidima (lutein i zeaksantin), klorofilom, dijetalnim vlaknima te omega-3 masnim kiselinama, uz izrazito nisku kalorijsku vrijednost, što je dobro za sve one koji se pripremaju za ljeto. Također, autor recepta jelu je dodao i grah kao sjajan izvor proteina!

Sastojci

  • 1 kutija tjestenine (oko 450 g)
  • 2 žlice maslinovog ulja (oko 30 ml)
  • 3 češnja češnjaka, sitno sjeckana
  • 1/2 žličice crvenih papričica u pahuljicama
  • 225 g špinata
  • prstohvat soli
  • 1/4 šalice svježeg bosiljka (oko 10 g)
  • 1 konzerva bijelog graha od 400 g
  • sok i korica jednog nešpricanog limuna
  • sol za vodu za kuhanje tjestenine

Priprema

  1. Zagrijte lonac slane vode do vrenja. Dodajte 1 kutiju tjestenine i kuhajte dok ne bude al dente, zatim ocijedite.
  2. U međuvremenu, zagrijte 2 žlice maslinovog ulja na srednjoj vatri u tavi. Dodajte 3 češnja sitno sjeckanog češnjaka i 1/2 žličice crvenih chilli papričica u pahuljicama. Nakon minute dodajte 225 g špinata i prstohvat soli. Pirjajte dok špinat ne uvene, otprilike 2 do 3 minute.
  3. Dodajte špinat u blender zajedno s 1/4 šalice svježeg bosiljka, konzervom bijelog graha te sokom i koricom limuna. Miksajte dok smjesa ne postane glatka.
  4. Pomiješajte zeleni umak i tjesteninu te poslužite.
@dannylovespasta

Every day a new pasts inspired by the flavors of Spring! We’re starting with this Lemony Green Goddess Pasta with White Beans. It takes 20 minutes to make but packs a ton of flavor without being too “spinachy.” Recipe: 1. Bring a pot of salted water to a boil. Add 1 box pasta and cook until al dente, then drain. 2. Meanwhile, heat 2 tbsp olive oil over medium heat in a saucepan. Add 3 cloves minced garlic and 1/2 tsp red pepper flakes. After a minute, add 8 oz spinach or kale and a pinch of salt. Saute until the spinach wilts, 2 to 3 minutes. 3. Add the spinach to a blender along with 1/4 cup fresh basil, 1 14 oz can of white beans, and the juice and zest from 1 lemon. Blend until smooth. 4. Combine the sauce and pasta and serve.

♬ original sound - Danny Loves Pasta