Ako je i vama pomalo dosadio klasični pire krumpir, a ne želite gubiti vrijeme na izradu kompleksnog priloga, iskušajte aligot
Aligot je jelo iz središnje Francuske koje na najbolji način spaja kremasti pire krumpir s aromatičnim rastopljenim sirom, stvarajući prilog kakvom nema ravna.
Recept za aligot
Ključ savršene teksture je u preciznosti pripreme: krumpir treba pretvoriti u kremu dok je još vruć, a zatim mu se na laganoj vatri dodaju hladni maslac, vruće mlijeko i naribani sir.
Da bi se postigla prepoznatvljiva rastezljivost, chef Ham El-Waylly iz njujorškog restorana Hail Mary savjetuje da smjesu treba miksati 'brzo, snažno i s punim povjerenjem.'
'Upravo ta energična obrada stvara čuvene sirne niti – duge, prozirne i elastične. Trebate imati osjećaj da se sir bori s vama', rekao je El-Waylly za New York Times.
Tradicionalno se koristi svježi sir tomme ili Cantal, no Gruyère ili Comté također su izvrsna zamjena.
Sastojci:
- 450 g krumpira (brašnaste sorte, npr. russet), oguljenih i narezanih na četvrtine
- 115 g hladnog neslanog maslaca, narezanog na kockice
- 120 ml vrhnja za kuhanje (zagrijanog)
- 225 g naribanog sira (Comté ili Gruyère)
- Sol po ukusu
Priprema:
Krumpir kuhajte u vodi na laganoj vatri dok ne postane vrlo mekan, tako da ga bez otpora možete probosti vrhom noža, otprilike 15 do 20 minuta. Ocijedite ga i uklonite sav preostali višak vode iz lonca. Dok je još vruć, propasirajte ga natrag u lonac pomoću preše za krumpir. Na laganoj vatri, miješajte krumpir oko minutu kako bi ispario višak vlage.
Zatim dodajte maslac, komad po komad, miješajući dok se potpuno ne sjedini s krumpirom. Dodajte i zagrijano vrhnje, također u dvije faze, uz stalno miješanje. Sir dodajte postupno, uz snažno i brzo miješanje, sve dok se ne otopi i dok se pri podizanju kuhače ne počnu stvarati duge, rastezljive sirne niti. Po potrebi lagano pojačajte vatru. Kušajte i po želji posolite. Poslužite odmah.