Nakon što su si mnogi dali oduška kalorijski bogatim delicijama tijekom uskrsnih blagdana, vrijeme je za nešto posve drukčije
Okus, boja, tekstura i zdravlje ono su što nam donosi ova divna proljetna salata za čiju pripremu će vam trebati svega 15 minuta.
Ovako pripremljen obrok koji uključuje avokado možete odnijeti i na posao te uživati u njemu bez grižnje savjesti.
Ovo tropsko voće je izuzetno hranjiva namirnica koja sadržava zdrave masti, vitamine, minerale i vlakna, a njegov nutritivni profil i zdravstvene koristi potvrđeni su brojnim istraživanjima. Nadalje, sadrži oko 7 grama dijetalnih vlakana na 100 grama, što pomaže u regulaciji probave, održavanju sitosti i kontroli tjelesne težine pa je odlična opcija za sve one koji se trude držati kilograme pod kontrolom.
Također, avokado je bogat mononezasićenim masnim kiselinama, posebno oleinskom kiselinom, koja doprinosi zdravlju srca i snižavanju razine 'lošeg' LDL kolesterola te povećava 'dobar' HDL kolesterol.
Ova salata sadržava i borovnice koje su izrazito slatko-kiselkastog okusa, što daje zanimljiv kontrast jelu i pomaže u pojačavanju okusa ostalih sastojaka te daje vrlo atraktivnu boju. Ovo bobičasto voće su jedan od sastojaka ove salate, uz zdravi avokado, hrskava srca zelene salate, komadiće narezanog sira i listiće mente. Začinite po svom ukusu, a jedan od dobrih prijedloga je i mnogima omiljeni umak vinaigrette, jednostavan francuski preljev za salate, koji se dobiva miješanjem ulja s blagim kiselinama poput octa ili limunovog soka.
Sastojci
4 srca zelene salate
2 avokada
100 grama borovnica
sir po izboru (npr. feta)
1 šaka metvice
umak vinaigrette
Priprema
Srca zelene salate dobro operite i osušite pa ih nasjeckate na trakice. Avokado prepolovite, izvadite košticu, a meso narežite na kockice. Stavite borovnice u cjedilo i operite ih pod hladnom vodom. Sir narežite na ploške ili trakice.
U zdjelu za salatu dodajte zelenu salatu, avokado, borovnice, sir i listiće mente.
Dodajte sol, umak koji ste prethodno pripremili i dobro promiješajte. I dobar tek!