Jednostavno i lagano

Uštedite i uživajte u odličnim receptima: Ovako možete iskoristiti ostatke šunke i jaja

21.04.2025 u 11:12

Bionic
Reading

Uskrsni stolovi mnogima su prepuni hrane - počevši od kuhane šunke, jaja, sira i vrhnja, francuske salate, rotkvica i mladog luka, kruha i peciva, do pinca i uskrsnih kolača. Ako ste nakon Uskrsa umorni od kuhanja i razmišljate što s ostatima hrane, evo nekoliko prijedloga

Ako vam se, baš kao i svih prethodnih Uskrsa, dogodi da ćete imati previše šunke i ofarbanih jaja, luka i ostalog i budete u problemu što napraviti s ostacima, ne očavajate nego iskoristite sve do maksimuma.

Šunka u lisnatom tijestu

Šunku se uz sir može staviti na prethodno (što tanje) izvaljano lisnato tijesto. Sve se dobro zarola i kratko ohladi. Nareže se potom na kolutiće, premaže jajem i ubaci u pećnicu na 200 stupnjeva na oko 15 minuta. Na kraju se može posuti mladim lukom ili sitno sjeckanim peršinom.

Zapečena tjestenina sa šunkom i sirom

Šunka osim doručka može postati i odličan ručak. Iskoristite je za jelo s tjesteninom, posebice onom koju možete napuniti. Dodajte sir, nekog povrća i sve zajedno zapecite u pećnici. Možete to poslužiti uz salatu ili mladi luk koji vam je ostao.

Francuska salata

Pomiješajte ostatke francuske salate sa šunkom koju ste prethodno narezali na kockice. Nakon toga prerežite rajčicu na polovice, izdubite i napunite mješavinom te ohladite u hladnjaku i kasnije poslužite.

Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Pinca - bread pudding

Ako ostane pince, probajte spraviti desert poznat kao 'bread pudding'. Istu se može primijeniti i sa starim kruhom, ne mora biti pinca.

  • 1 velika pinca (ili jednaka količina starog kruha)
  • 6 jaja
  • 350 ml vrhnja za šlag
  • 350 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 50 g maslaca (rastopite ga i prohladite) + maslac za premazivanje kalupa
  • 1 burbon vanilin šećer
  • 3 žlice ruma
  • cimet
  • grožđice
  • marmelada
  • bademi izrezanih na prutiće ili krupnije sjeckanih

Maslacem premažite okrugli pleh. U njega izlomite pincu ili kruh na komade veličine cca 5×5 cm. Ostale sastojke pomiješajte i istucite lagano pjenjačom. Prelijte ih preko izlomljene pince i pospite grožđicama. Vrhove pice/kruha koji izlaze iz slatke smjese premažite marmeladom a potom i bademima. Pecite 50 min do 1 h na 180°C. Poslužite toplo, po želji uz malo preljeva od marmelade.

Kruh kao french toast

Ostatke kruha možete iskoristiti za pohani kruh ili french toast. To je vrlo jednostavno, brzo i ukusno, a najbolje se radi s kruhom koji nije posve svjež. Vrući pohani kruh možete poslužiti uz sir i šunku, krem namaz od tunjevine, sira ili topljeni sir, a možete napraviti i umak od jogurta i hrena.

Punjena jaja

Kuhana jaja mogu se iskoristiti na najjednostavniji način ako ih se raspolovi izvaditi žumanjak. Žumanjke se pomiješa s majonezom, crvenom paprikom i senfom i napuniti bjelanjke.