BLAGDANSKA ATmOSFERA

Predivna uskrsna bajka na stolu: Cvjetni aranžmani, jestiva umjetnost i mirisna štruca

15.04.2025 u 09:44

Bionic
Reading

Uskrs je vrijeme u kojem priroda buja, a domovi se ispunjavaju bojama i mirisima proljeća. Ove godine blagdanski stol može postati prava umjetnička instalacija – od cvjetnih aranžmana koji spajaju povrće i cvijeće do jestivih remek-djela i mirisnih delicija. Inspiraciju donose kreativci koji su svoje ideje pretvorili u čarobne detalje

Uskrsni stol ove godine odiše elegancijom i svježinom zahvaljujući vizualno dojmljivim kreacijama koje spajaju tradiciju i suvremenost. Proljetna estetika ovaj put dolazi s efektnim twistom, uz svježe povrće poput brokule, kupusa i poriluka, i to u kombinaciji s ružama, tulipanima i vintage porculanom.

Rezultat je svečani stol koji istovremeno djeluje opušteno i prirodno. Posebnu pažnju privlače dekorativni keksići – prava mala umjetnička djela oslikana pastelnim tonovima, kao i štruca od naranči i badema, a koja svojim citrusnim notama savršeno zaokružuje proljetnu atmosferu.

Uređenje uskršnjeg stola
  • Uređenje uskršnjeg stola
  • Uređenje uskršnjeg stola
  • Uređenje uskršnjeg stola
  • Uređenje uskršnjeg stola
  • Uređenje uskršnjeg stola
    +8
Uređenje uskrsnog stola Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marija Laća, @marijalaca

Nježne boje, cvijeće i povrće – uskrsna estetika iz snova

Za dekoraciju stola pobrinuo se Cvit Happens, iza čijeg vizualno dojmljivog koncepta stoji Antun Bauer, a svježe povrće, proljetno cvijeće i blage pastelne tonove povezao je u cjelinu koja istovremeno djeluje svečano i opušteno. Brokula, kupus i poriluk našli su se rame uz rame s ružama, tulipanima i svijećama, a savršeno su se uklopili i vintage tanjuri u zeleno-bijelom uzorku, čime su naglasili prirodnu i prozračnu atmosferu stola. Kombinacija stakla, porculana i tekstila čini ovaj uskrsni stol idealnim spojem tradicionalnog i modernog.

Slatki detalji s umjetničkim potpisom

Dekorativni keksići koji su zauzeli središnje mjesto etažera nisu samo slastica – oni su mala jestiva remek-djela. Njih je osmislila i ručno oslikala akademska umjetnica i povjesničarka umjetnosti Suzana Božić, čiji je osjećaj za boju, kompoziciju i minucioznost jasno vidljiv u svakom detalju.

Uskrsne guske, listići i cvijeće u pastelnim tonovima ne samo da su oduševili estetikom, već su se savršeno uklopili u stolni aranžman, dajući prostoru zaigranu, ali profinjenu notu. Osim kao desert, mogu poslužiti kao poklončić za svakog gosta blagdanskog druženja.

Štruca kao zvijezda uskrsnog stola

Recept za štrucu s cijelim narančama i bademima osmislio je Mile Butorac, poznatiji kao Hungry Mile, gastro bloger i food stylist čiji su recepti i fotografije prepoznatljivi po spoju tradicije i suvremenih trendova. Njegova štruca, bogata citrusnim notama i okusom badema, savršeno se uklopila u proljetni ambijent stola, pružajući ne samo vizualni užitak, već i gastronomsko zadovoljstvo.​ Sočna, mirisna i citrusna – ova štruca od kuhanih naranči, badema i maslinovog ulja obogaćena je svilenkastim kremastim slojem od bijele čokolade i sira. Idealna je za svečani stol, a opet jednostavna i posebna.

Marija Laća zabilježila je svaki detalj ovog uskrsnog stola, ističući harmoniju između dekoracije, slastica i cjelokupne atmosfere. Njezine fotografije prenose toplinu i ljepotu savršeno dekoriranog stola spremnog za blagdanska okupljanja.

Cvjetni dizajn: Antun Bauer, @cvit.happens

Foto: Marija Laća, @marijalaca

Hrana: Mile Butorac, @hungry_mile

Keksi: Suzana Božić, @_bluemonet_