Jednostavne pripreme, efektnog izgleda i slasnog okusa, mramorni kolač mnogima je favorit u izradi domaćih kolača
Mramorni kolač za mnoge je simbol uskršnjeg deserta, koji se tradicionalno poslužuje kao slatki dodatak raskošnom doručku ili slastica nakon obiteljskog ručka.
Recept za mramorni kolač
Njegova priprema vrlo je jednostavna te vam neće trebati niti puno vremena, niti puno truda i kulinarskog umijeća, a vrhunski rezultat je zagarantiran.
U nastavku donosimo provjereni recept za klasični mramorni kolač, ali računajte na to da ga lako možete obogatiti sastojcima prema vlastitim željama - sjeckanim orasima ili bademima, dodatkom ruma umjesto vanilije, ili ubacivanjem sušenih grožđica.
Sastojci:
- 225 g maslaca (omekšalog)
- 225 g štaub šećera
- 4 jaja
- 225 g brašna s praškom za pecivo (ili običnog brašna + 2 žličice praška za pecivo)
- 3 žlice mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 žlice kakaa u prahu
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Namažite kalup za tortu promjera 20 cm i obložite dno papirom za pečenje.
Ako si želite olakšati pripremu, stavite 225 g omekšanog maslaca, 225 g sitnog šećera, 4 jaja, 225 g brašna s praškom za pecivo, 3 žlice mlijeka i 1 žličicu ekstrakta vanilije u blender ili multipraktik i miksajte 1–2 minute dok smjesa ne postane glatka.
Ako više volite miješati ručno, prvo izmiksajte maslac i šećer dok ne postanu pjenasti, zatim dodajte jaja jedno po jedno, dobro miješajući nakon svakog dodavanja.
Umiješajte brašno, mlijeko i ekstrakt vanilije dok ne dobijete ujednačenu i glatku smjesu.
Smjesu podijelite u dvije zdjele. U jednu zdjelu dodajte 2 žlice kakaa u prahu i dobro promiješajte. Zatim uzmite dvije žlice i naizmjenično stavljajte svijetlu i tamnu smjesu u pripremljeni kalup.
Kada potrošite svu smjesu (ako u pripremi sudjeluju djeca, pripazite da dno kalupa bude ravnomjerno prekriveno), lagano udarite kalupom o radnu površinu kako bi izašli eventualni mjehurići zraka.
Uzmite drveni štapić ili ražnjić i nekoliko puta provucite kroz smjesu kako biste stvorili mramorni uzorak.
Pecite kolač 45–55 minuta, odnosno dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Izvadite kolač iz kalupa, stavite ga na rešetku i ostavite da se ohladi. Kolač će ostati svjež do 3 dana u hermetički zatvorenoj posudi ili ga možete zamrznuti na najviše 3 mjeseca.