BASKIJSKA TORTA

Ova fantastična torta brzo se priprema i još brže nestaje s tanjura

06.04.2025 u 11:51

Bionic
Reading

Recepti za vrhunske kolače za koje je potrebno vrlo malo truda uvijek su traženi, a jedan takav je i onaj za prefinu baskijsku tortu

Baskijska torta rustikalni je desert nalik sočnom cheesecakeu, koji će posebno obožavati ljubiteljice klasičnih kolača. Korijene vuče iz 18. st., no vrlo je aktualna i danas, posebno tijekom proljeća kada se vraćamo pripremi osvježavajućih deserata.

Recept za baskijsku tortu

Riječ o iznimno sočnom, kremoznom kolaču koji je vrlo izdašan, što ga čini idealnim za proslave i svečanosti. Smjesa se radi s maslacem, brašnom, jajima i šećerom, a možete je obogatiti i rumom ili bademima za dodatnu aromu.

Peče se na višoj temperaturi nego klasični cheesecake, što mu daje njegov prepoznatljivu bakrenu boju i formu poput suflea, koja se nakon hlađenja sama uruši u sredini.

Upravo ta udubina može poslužiti kao savršena podloga za svježe voće, iako ovom desertu ne treba nikakav dodatak – najbolji je upravo onakav kakav jest, sobne temperature, dan nakon što je napravljen.

Sastojci:

  • Neslani maslac ili sprej protiv lijepljenja, za podmazivanje kalupa
  • 350 g kristalnog šećera
  • 1.020 g krem sira (na sobnoj temperaturi)
  • ¼ žličice krupne soli
  • 5 velikih jaja
  • 480 ml slatkog vrhnja
  • 30 g glatkog brašna

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzijusa i postavite rešetku na srednju razinu. Kalup za tortu promjera 26 cm (s odvojivim obručem) premažite maslacem ili sprejem protiv lijepljenja i obložite papirom za pečenje, ostavljajući da papir viri 5 do 7 cm iznad ruba.

Izmiksajte krem sir i šećer dok smjesa ne postane potpuno glatka. Možete to učiniti i ručno – drvenom kuhačom miješajte otprilike 5 minuta. Dodajte sol pa jedno po jedno jaje, miješajući dok se sve lijepo ne poveže.

Ulijte slatko vrhnje i nastavite miješati. Brašno prosijte izravno u smjesu i kratko promiješajte na najmanjoj brzini dok se potpuno ne sjedini.

Stavite pripremljenu smjesu u kalup obložen papirom.

Pecite 50 do 60 minuta, dok gornji sloj ne dobije tamnu, gotovo zagorenu boju. Sredina torte ostat će pomalo drhtava. Izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki. Tijekom pečenja torta će se znatno podignuti, no pri hlađenju će se središnji dio lagano spustiti.

Prije posluživanja uklonite obruč kalupa i nježno odvojite papir za pečenje. Poslužite na sobnoj temperaturi.

Zagorska juha Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/montaža Neven Bučević