znaju talijani

Njezino veličanstvo torta Barozzi: Recept godinama obavijen tajnom, a okus je fantastičan

09.03.2025 u 17:46

Bionic
Reading

Jedan od najboljih recepata za koje nikada niste čuli vjerojatno je torta Barozzi. Čokoladni kolač bez brašna i nakon više od 100 godina nakon nastanka slovi za strogo čuvanu tajnu receptura. No, to nije spriječilo brojne kuhare da ga pokušaju pripremiti, a ovaj desert oduševljava okusom

Legenda kaže da je 1886. pekar Eugenio Gollini nastojao napraviti savršenu čokoladnu tortu, koja se još uvijek poslužuje u njegovoj istoimenoj Pasticceriji Gollini u srednjovjekovnom gradu Vignola u Italiji. Gollinijevo otkriće bilo je u korištenju mljevenog kikirikija, umjesto pšeničnog brašna, što je dalo ekstra vlažnu, aromatičnu notu čokoladnom desertu.

Ova čokoladna torta bez brašna s mrvicama čokolade i uz dodatak tučenih bjelanjaka stvara bogatu i gustu teksturu koja je ujedno nevjerojatno lagana. Recept za tortu Barozzi koji je objavio greatitalianchefs.com jedna je od mnogih interpretacija, jer je izvorni recept bio obavijen velom tajne otkad je stvoren 1886. S popisom sastojaka koji čine čokolada, kikiriki, rum i kava, ovaj je kolač zajamčen uspjeh.

Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Potrebni sastojci:

  • 230 g tamne čokolade izlomljene na komadiće
  • 150 g maslaca, narezanog na kockice
  • 4 jaja
  • 160 g šećera
  • 70 g blanširanog kikirikija, neslanog
  • 30 g blanširanih badema
  • 20 ml ruma
  • 10 g instant kave

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Čokoladu i maslac stavite u zdjelu iznad posude s ključalom vodom, lagano miješajte dok se ne otope i lijepo sjedine.

Kikiriki i bademe stavite u blender i sameljite ih u grubi prah. Pazite da ih ne sameljete previše jer će se inače pretvoriti u ljepljivu pastu.

Odvojite jaja i umutite žumanjke sa šećerom u velikoj zdjeli. Umiješajte mljevene bademe i kikiriki, kavu i rum zajedno sa smjesom otopljene čokolade i maslaca.

U posebnoj zdjeli uz pomoć miksera umutite bjelanjke u čvrsti snijeg. Bjelanjke pažljivo umiješajte u čokoladnu smjesu, trećinu po trećinu.

Namastite kalup za tortu promjera 23 cm. Ulijte smjesu i zagladite vrh nožem.

Pecite tortu u pećnici 35-40 minuta. Kolač je gotov kada umetnuta čačkalica ili nož izađe čist.

Izvadite kolač iz pećnice i ostavite da se ohladi. Neposredno prije posluživanja pospite šećerom u prahu i izvadite iz kalupa.