Ovaj slatki kremasti desert dolazi s pikatnim okusom. Sastoji se od tri dekadentna sloja sočne torte s mirisom kokosa, spojena debelim slojem domaće kreme od krem sira, koja je i pomalo hrskava zbog sjeckanih pekana
Pečenje torte od tri sloja može zvučati kao poprilično zahtjevan kulinarski trik, ali ne i ako slijedite ovaj ultimativni recept za sočnu, kremastu tortu pomalo oštrog okusa. Savršena za rođendane, proslave, godišnjice ali nedjeljnu kavu s gostima.
Riječ je o bogatoj torti s mirisom kokosa premazanom debelim slojem kreme od krem sira i posute komadićima zdrobljenih pekana. Iako bi njegovo ime moglo sugerirati drugačije, vjeruje se da ovaj desert nije nastao u Italiji. Umjesto toga, nagađa se da je ovaj recept koji je razvio talijanski iseljenik koji se prije mnogo godina preselio na jug Sjedinjenih Država. U svakom slučaju, neosporno je ukusna i savršen slatki dodatak bilo kojem obroku tijekom cijele godine. Srećom, priprema nije zahtjevna, jer traje samo oko sat vremena, od početka do kraja.
Potrebni sastojci:
- 120 g maslaca, omekšanog
- 120 g biljne masti
- 400 g šećera
- 5 velikih jaja, odvojenih bjelanjaka i žumanjaka, na sobnoj temperaturi
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 240 g glatkog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 240 ml mlaćenice
- 150 g zaslađenog kokosovog brašna
- 100 g sjeckanih pekana
Sastojci za kremu od sira:
- 310 g krem sira, omekšanog
- 170 g maslaca, omekšanog
- 750 g šećera u prahu
- 1 i 1/2 žličica ekstrakta vanilije
- 90 g sjeckanih pekana
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175°C. Namastite i pobrašnite tri okrugle posude za pečenje promjera 23 cm. U velikoj zdjeli izmiksajte maslac, biljnu mast i šećer dok smjesa ne postane lagana i pjenasta, 5-7 minuta.
Umiješajte žumanjke i vaniliju. Pomiješajte brašno i sodu bikarbonu, a zatim dodajte u kremasti mješavinu naizmjenično s mlaćenicom. Miksajte dok se sastojci ne sjedine. Umiješajte kokos i pekane.
U drugoj zdjeli čistim metlicama miksera istucite bjelanjke dok ne postanu čvrsti. Prvo umiješajte četvrtinu bjelanjaka u smjesu, a zatim lagano umiješajte preostale istučene bjelanjke. Izlijte u pripremljene posude za pečenje.
Pecite dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, 20-25 minuta. Ostavite da se ohladite 10 minuta prije nego što ih izvadite iz posuda, te ih stavite na rešetke da se potpuno ohlade.
Za izradu kreme miksajte krem sir i maslac dok ne postanu glatki. Umiješajte šećer u prahu i vaniliju dok smjesa ne postane pjenasta. Umiješajte pekane. Razmažite kremu između slojeva biskvita te preko vrha i sa strane torte. Čuvajte tortu u hladnjaku.