Ovaj desert je vrsta ukusnog kolača u koji se dodaju grožđice ili drugo sušeno voće. A upravo su tu poslasticu pripremali princ i princeza od Walesa tijekom posjet Pontypriddu, jednom od mjesta koje je bilo najviše pogođeno jakim olujama proteklog prosinca
Tijekom nedavnog posjeta Pontypriddu u Južnom Walesu, kraljevski par, princ William i princeza Kate ispekli su će velške pogačice na gradskoj tržnici mjesta koje su u prosincu 2024. godine pogodile teške poplave kao posljedica oluja Bert i Darragh.
Desert koji su pripremali Kate i William
U želji da iskuse svakodnevni život mještana kraljevski par tijekom posjete zaustavio se u The Welsh Cake Shopu, mjestu koje već više od 25 godina poslužuje velške pogačice stanovnicima Pontypridda i drugih mjesta u tom području. Kate i Willam tako su imali priliku okušati se u pripremi ove slatke poslastice koja se u Ujedinjenom Kraljevstvu jede u različito doba dana, ali gotovo uvijek uz šalicu čaja. Slatke pogačice vrlo se često poslužuju upravo tijekom tradicionalnog popodnevnog čaja.
Tradicionalan recept
Velške pogačice duboko su ukorijenjene u anglosaksonskoj kulturi i imaju skromno podrijetlo. Sastojci su vrlo bazični: brašno, maslac ili mast, šećer i grožđice, a obično su začinjeni cimetom i muškatnim oraščićem. Recept za ovaj desert, koji je negdje na pola puta između palačinke i kolačića, je super jednostavan i prava ga je šteta ne isprobati.
evo kako im je išlo
Kate Middleton i princ William pokazali kulinarske vještine: Skupa su pravili kolače
Na velškom su poznati pod nazivima 'picau ar y maen' , 'pice bach' ili 'cacen gri'. Izvorno su se pekle na tavici od lijevanog željeza kako bi se postigla tekstura koja je hrskava izvana, a pahuljasta iznutra. Obično se poslužuju sa šećerom u prahu, ali neki ih vole jesti uz džem, vrhnje i slično. Predstavljaju simbol velške gostoljubivosti i prodaju se u mnogim suvenirnicama i pekarnicama u Walesu, što ih čini popularnim suvenirom za turiste.
Potrebni sastojci:
- 225 g pšeničnog brašna
- 20 g praška za pecivo
- 1 jaje
- 65 g šećera
- 115 g jako hladnog maslaca
- 1 prstohvat soli
- 1 prstohvat cimeta u prahu
- 1 prstohvat muškatnog oraščića
- 75 g grožđica ili brusnica
- Malo mlijeka (po želji)
Priprema:
U zdjeli prosijte brašno i prašak za pecivo pa dodajte šećer, sol, cimet i muškatni oraščić. Sve zajedno pomiješajte.
Dodajte maslac u komadićima i pažljivo promiješajte ali bez gnječenja. Dodajte grožđice i lagano promiješajte.
Zatim dodajte razmućeno jaje, sve dobro promiješajte, a tijesto oblikujte u kuglu. Ako je smjesa presuha, možete dodati malo mlijeka.
Pokrijte tijesto i ostavite da odstoji 30 minuta u hladnjaku.
Radnu površinu pospite brašnom i razvaljajte tijesto na debljinu od otprilike pola centimetra. Malim okruglim kalupom za kekse izrežite tijesto u nekoliko krugova.
Stavite tavu na vatru i namažite je maslacem, zatim pecite pogačice kao da pečete palačinke, 2-3 minute sa svake strane. Oprezno ih okrećite, pazeći da se ne opečete. Kada su pogačice gotove, pospite ih šećerom u prahu i uživajte.