tako slatko

Kate Middleton sve je oduševila ovim pogačicama, a recept ne može biti jednostavniji

28.02.2025 u 09:31

Bionic
Reading

Ovaj desert je vrsta ukusnog kolača u koji se dodaju grožđice ili drugo sušeno voće. A upravo su tu poslasticu pripremali princ i princeza od Walesa tijekom posjet Pontypriddu, jednom od mjesta koje je bilo najviše pogođeno jakim olujama proteklog prosinca

Tijekom nedavnog posjeta Pontypriddu u Južnom Walesu, kraljevski par, princ William i princeza Kate ispekli su će velške pogačice na gradskoj tržnici mjesta koje su u prosincu 2024. godine pogodile teške poplave kao posljedica oluja Bert i Darragh.

Desert koji su pripremali Kate i William

U želji da iskuse svakodnevni život mještana kraljevski par tijekom posjete zaustavio se u The Welsh Cake Shopu, mjestu koje već više od 25 godina poslužuje velške pogačice stanovnicima Pontypridda i drugih mjesta u tom području. Kate i Willam tako su imali priliku okušati se u pripremi ove slatke poslastice koja se u Ujedinjenom Kraljevstvu jede u različito doba dana, ali gotovo uvijek uz šalicu čaja. Slatke pogačice vrlo se često poslužuju upravo tijekom tradicionalnog popodnevnog čaja.

Kate Middleton
  • Kate Middleton
  • Kate Middleton
  • Kate Middleton
  • Kate Middleton
Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: Ben Stansall, PA Images / Alamy / Profimedia

Tradicionalan recept

Velške pogačice duboko su ukorijenjene u anglosaksonskoj kulturi i imaju skromno podrijetlo. Sastojci su vrlo bazični: brašno, maslac ili mast, šećer i grožđice, a obično su začinjeni cimetom i muškatnim oraščićem. Recept za ovaj desert, koji je negdje na pola puta između palačinke i kolačića, je super jednostavan i prava ga je šteta ne isprobati.

evo kako im je išlo

Kate Middleton i princ William pokazali kulinarske vještine: Skupa su pravili kolače

Pogledaj galeriju

Na velškom su poznati pod nazivima 'picau ar y maen' , 'pice bach' ili 'cacen gri'. Izvorno su se pekle na tavici od lijevanog željeza kako bi se postigla tekstura koja je hrskava izvana, a pahuljasta iznutra. Obično se poslužuju sa šećerom u prahu, ali neki ih vole jesti uz džem, vrhnje i slično. Predstavljaju simbol velške gostoljubivosti i prodaju se u mnogim suvenirnicama i pekarnicama u Walesu, što ih čini popularnim suvenirom za turiste.

Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Potrebni sastojci:

  • 225 g pšeničnog brašna
  • 20 g praška za pecivo
  • 1 jaje
  • 65 g šećera
  • 115 g jako hladnog maslaca
  • 1 prstohvat soli
  • 1 prstohvat cimeta u prahu
  • 1 prstohvat muškatnog oraščića
  • 75 g grožđica ili brusnica
  • Malo mlijeka (po želji)

Priprema:

U zdjeli prosijte brašno i prašak za pecivo pa dodajte šećer, sol, cimet i muškatni oraščić. Sve zajedno pomiješajte.

Dodajte maslac u komadićima i pažljivo promiješajte ali bez gnječenja. Dodajte grožđice i lagano promiješajte.

Zatim dodajte razmućeno jaje, sve dobro promiješajte, a tijesto oblikujte u kuglu. Ako je smjesa presuha, možete dodati malo mlijeka.

Pokrijte tijesto i ostavite da odstoji 30 minuta u hladnjaku.

Radnu površinu pospite brašnom i razvaljajte tijesto na debljinu od otprilike pola centimetra. Malim okruglim kalupom za kekse izrežite tijesto u nekoliko krugova.

Stavite tavu na vatru i namažite je maslacem, zatim pecite pogačice kao da pečete palačinke, 2-3 minute sa svake strane. Oprezno ih okrećite, pazeći da se ne opečete. Kada su pogačice gotove, pospite ih šećerom u prahu i uživajte.