prefini desert ili užina

Tako slatki, a tako zdravi: Ove sočne muffine svi će obožavati, a nisu od čokolade

28.03.2025 u 14:18

Bionic
Reading

Ovi prefini i sočni muffini ne pripremaju se od čokolade ili s punjenjem od pekmeza, već od slatkastih mrkvi, meda i cimeta

Muffini su desert za koji možete biti gotovo sigurni da će ga svi obožavati. Mekani, sočni i zasitni, odlični su i kao opcija za užinu, posebno ako radite zdraviju verziju koja sadrži manje šećera.

Recept za zdrave muffine

A među najukusnijim receptima za zdrave muffine sasvim je sigurno onaj koji je podijelio Jamie Oliver. Slavni britanski kuhar uvijek nas oduševi jelima koja su jednostavna i bez puno kompliciranja uvijek ispadnu - vrhunska.

Takvi su i ovi muffini u kojima su glavne zvijezde sočne mrkve. Ovo vitaminima ispunjeno povrće ide u brojne kolače, a u ovoj verziji spaja se s aromatičnim cimetom, medom i osvježavajućim sokom naranče. Užitak je zagarantiran!

Sastojci:

  • 3 žlice maslinovog ulja, plus još za podmazivanje
  • 500 g mrkve
  • 1 jabuka
  • 4 velika jaja iz slobodnog uzgoja
  • 250 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 75 ml poluobranog mlijeka
  • 80 g grožđica
  • 2 žlice tekućeg meda
  • 2 žličice mljevenog cimeta
  • 1 naranča
  • 1 žlica sjemenki bundeve

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C. U kalup za muffine umetnite košarice za pečenje.

Mrkvu oribajte, jabuku operite i krupno naribajte u veću zdjelu. Umutite jaja, dodajte brašno, prašak za pecivo, mlijeko, ulje, grožđice, med i cimet te naribajte malo narančine korice. Vilicom miješajte dok se lijepo ne sjedini.

Smjesu ravnomjerno rasporedite između kalupa za muffine. Pospite preko sjemenkama bundeve i pecite 35 minuta ili dok ne poprime zlatnu boju i ne ispeku se. Ostavite da se ohladi najmanje 10 minuta prije serviranja.