tako lako

Slatko, čokoladno i neodoljivo: Ovaj desert oduševljava izgledom i okusom

15.03.2025 u 07:35

Bionic
Reading

Poznato je da čokoladni deserti uvijek izazivaju najveće oduševljenja, a ova rolada neće proći neopaženo kako izgledom, tako i okusom. Pomiješajte sastojke, zarolajte i uživajte

Mnogi se nikada ne odvaže na pravljenje popularne švicarske rolade. I za to postoji dobar razlog. Ovaj desert je prilično impresivan i definitivno ostavlja dojam, no na prvu djeluje težak za pripremu... ali nije! Ova dvostruka čokoladna švicarska rolada je impresivan, ali jednostavan recept za desert.

Napravite biskvit, napravite nadjev, pa ganache i sastavite! Vrlo lako. Ima pahuljast, lagan i prozračan biskvit s kremastim punjenjem i svilenkastim ganache preljevom. I djeca i odrasli će obožavati ovu ukusnu, čokoladnu poslasticu.

Potrebni sastojci za biskvit:

  • 40 g mliječne čokolade
  • 50 ml mlijeka
  • 30 ml ulja od sjemenki grožđa
  • 4 žumanjka
  • 50 g kristal šećera
  • 60 g glatkog brašna
  • 20 g kakaa u prahu
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 4 bjelanjka
  • 50 g sitno mljevenog kristalnog šećera

Sastojci za sirup od čokolade:

  • 360 ml vode
  • 360 ml bijelog šećera
  • 240 ml kakao praha
  • Prstohvat soli
  • 5 ml ekstrakta vanilije
Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Sastojci za kremu:

  • 90 g tamne čokolade
  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 20 g kakaa u prahu
  • 275 ml svježeg vrhnja
  • Sastojci za ganache:
  • 20 g mliječne čokolade
  • 100 g tamne čokolade
  • 20 ml ulja od sjemenki grožđa

Priprema:

Žumanjke stavite u staklenu zdjelu zajedno sa šećerom. Mikserom miksajte smjesu dok ne postane svijetla i pjenasta.

Odvojeno bjelanjke istucite tako da postanu pjenasti.

Čokoladu pomiješajte sa vrućim mlijekom, promiješati, pa dodajte ulje. Pomiješajte žumanjke s čokoladnom smjesom, miješajte nježno dok smjesa ne postane glatka.

U smjesu s čokoladom prosijte brašno, kakao prah i prašak za pecivo. Zatim umiješajte i snijeg od bjelanjaka. Pomiješajte tako da se smjesa sjedini.

Smjesu prebaciti u tepsiju. Pecite na 165 stupnjeva oko 25 minuta.

Nakon što biskvit izađe iz pećnice, uklonite papir za pečenje. Odrežite rubove kako biste bili sigurni da je torta pravokutnog oblika.

Pripremite čokoladni sirup. Pomiješajte vodu, šećer, kakao prah i sol u loncu na laganoj vatri; neprestano miješati dok se smjesa ne zgusne i počne kuhati. Maknite s vatre i umiješajte vaniliju

Pripremite kremu. Pomiješajte čokoladu s vrućim vrhnjem. Ohladite 10 minuta pa dodati ostatak vrhnja i dobro umutite.

Biskvit premažite čokoladnim sirupom, a zatim ga prelijte s dijelom pripremljene kreme. Jedan dio kreme ostavite po strani za premazivanje rolade.

Pažljivo zarolajte kolač. Ohladite roladu 30 minuta.

U međuvremenu pripremite ganache tako da pomiješajte otopljene komadiće čokolade s uljem sjemenki grožđa. Premjestite smjesu u vrećicu za ukrašavanje.

Preostalu kremu premažite preko rolade. A nakon toga prelijte roladu s ganachom.

Ostavite kolač da se ohladi. Narežite i poslužite.