Kolač od limuna jedan je od onih deserata koji se zavoli na prvi zalogaj. Mirisan, savršeno sočan i mekan kao stvoren je za poslužiti uz šalicu kave ili čaja
Ovom slasnom kolaču od limuna nije potrebno ukrašavanje - bez glazure, preljeva i sirupa, dovoljno ga je lagano posuti šećerom u prahu više za vizualni efekt. Oduševit će vas svježim okusom citrusa, zahvaljujući voćnom maslinovom ulju, kiselkastom jogurtu i mrvici muškatnog oraščića. Bijela čokolada i bademovo brašno daju poseban okus ovom jednostavnom kolaču.
Potrebni sastojci:
- 105 grama ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus još malo za podmazivanje kalupa
- 115 grama bijele čokolade, nasjeckane ili izlomljene na male komadiće
- 115 grama bijele čokolade, nasjeckane ili izlomljene na male komadiće
- 190 grama granuliranog šećera
- 145 grama punomasnog običnog jogurta
- korica 2 srednja limuna
- 3 žlice svježeg limunovog soka (od jednog oguljenog limuna)
- ¾ žličice ekstrakta vanilije
- 100 grama bademovog brašna
- 1½ žličice praška za pecivo
- ½ žličice fine morske soli
- prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
- 140 grama višenamjenskog brašna
- šećer u prahu, za posipanje (po želji)
Priprema:
Postavite rešetku u sredinu pećnice. Lagano namastite okrugli metalni kalup za torte od 22 cm maslinovim uljem i obložite dno okruglim papirom za pečenje.
Stavite bijelu čokoladu u veliku zdjelu za miješanje (ili metalnu zdjelu samostojećeg miksera, ako ćete koristiti samostojeći mikser), stavite je u pećnicu i zagrijte je na 160 stupnjeva. Provjeravajte bijelu čokoladu svake 1 do 2 minute, bockajući je pjenjačom da utvrdite je li se otopila; trebalo bi ukupno trajati 3 do 5 minuta. (Alternativno, stavite bijelu čokoladu u mikrovalnu pećnicu u veliku zdjelu prikladnu za mikrovalnu pećnicu na 50 posto snage, miješajući u intervalima od 15 sekundi, dok se ne otopi.
Čim se čokolada potpuno otopi, izvadite je iz pećnice i lagano je promiješajte kako biste bili sigurni da je savršeno glatka i kako bi se otopili eventualno preostali komadići.
Ostavite zdjelu da se ohladi dok ne bude lagano topla. Dodajte maslinovo ulje u bijelu čokoladu i miješajte dok se sve dobro ne sjedini. Dodajte jaja i dobro promiješajte. Umiješajte šećer, jogurt, limunovu koricu, limunov sok i vaniliju tako da se sve dobro sjedini. U zdjelu dodajte bademovo brašno, prašak za pecivo, sol i muškatni oraščić. Smjesu dobro umutite da postane vrlo glatka.
Na kraju dodajte višenamjensko brašno i lagano miješajte dok se tijesto ne ujednači bez grudica. Upotrijebite fleksibilnu lopaticu za finalno, nježno miješanje, pazeći da ostružete dno i stranice zdjele. Lupnite zdjelom nekoliko puta o radnu površinu kako biste uklonili velike mjehuriće zraka.
Istresite tijesto u pripremljeni kalup za tortu i lupnite kalupom o radnu površinu kako biste izbacili mjehurića zraka. Pecite dok ne poprimi zlatnosmeđu boju i dok tester za kolače ne izađe čist, 60 do 65 minuta.
Pustite da se kalup ohladi na rešetki 15 minuta, a zatim lagano prijeđite nožem po rubu kalupa da oslobodite kolač. Preokrenite kolač na veliki tanjur, uklonite kalup i okrenite kolač natrag na rešetku za hlađenje da se hladi još najmanje 30 minuta. Kada je spreman za posluživanje, upotrijebite sito i lagano ga pospite šećerom u prahu, ako želite. Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi. Kada se potpuno ohladi, kolač čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do 4 dana.