Obožavamo fina i ukusna jela koja se pripremaju u jednom loncu, a ovo će vas oduševiti. Lazanje juha napravljena od mljevene govedine, kobasice, špinata i tri vrste sira. Savršen izbor za hladne dane
Lazanje juha nudi sav okus i ugodu jednog od popularnijih jela – lazanja. Ali bez gnjavaže slaganja i čekanja, kako se nerijetko čini, čitave vječnosti da se ispeče. Ovo jelo doista ispunjava sve uvjete: to je večera u jednom loncu koja se brzo sprema, uz minimalno čišćenja i pranje posuđa. A okus joj je jednako fantastičan kako joj zvuči i ime.
Potrebni sastojci:
- 450 g mljevene junetine
- 1 žuti luk, narezan na kockice
- 4-5 češnja češnjaka, mljevenog
- 1/2 žličice pahuljica crvene paprike
- 700 ml umaka od rajčice
- Oko 2 l pilećeg temeljca
- 400 pelata od rajčice
- 2 žlice paste od rajčice
- 2 žličice balzamičnog octa
- 1/2 žličice granuliranog šećera
- 1 žlica sušenog bosiljka
- 1 žličica sušenog peršina, suhi origano, sol
- 1/2 žličice papra
- 1 cijeli list lovora
- 10 nekuhanih rezanaca za lazanje razlomljenih na komade duljine između 3 i 5 cm
- 120 ml vrhnja, po želji
Sir za posipanje:
- naribana mozzarella
- sitno nariban svježi parmezan
- ricotta
Priprema:
Na srednje jakoj vatri zagrijete veliki lonac za juhu. Dodajte govedinu i luk i dinstajte. Ppovremeno miješajte, sve dok govedina ne porumeni. Dodajte češnjak i ljuskice crvene paprike i pirjajte 30 sekundi. Ocijedite višak masnoće.
Dodajte umak od rajčice, oko 1,5 l pilećeg temeljca, pelate, pastu od rajčice, balzamični ocat, šećer, začine, lovorov list i tijesto za lazanje. Pustite da zavrije, a zatim smanjite na laganu vatru sve dok rezanci za lazanje ne omekšaju. Povremeno promiješajte, a kuhat će se otprilike 20-30 minuta.
Izvadite lovorov list i umiješajte vrhnje (po želji). Dodajte još između pola litre i jedne litre temeljca, ovisno kakvu gustoću želite postići. Prije serviranja, juhu izgrabite u zdjelice i ukrasite s tri vrste sira, u količini po ukusu.