fantastičan okus

Ni Talijani ne bi odoljeli: Lazanje kao juha - gotovo u tren oka, i to bez pečenja

12.02.2025 u 12:26

Bionic
Reading

Obožavamo fina i ukusna jela koja se pripremaju u jednom loncu, a ovo će vas oduševiti. Lazanje juha napravljena od mljevene govedine, kobasice, špinata i tri vrste sira. Savršen izbor za hladne dane

Lazanje juha nudi sav okus i ugodu jednog od popularnijih jela – lazanja. Ali bez gnjavaže slaganja i čekanja, kako se nerijetko čini, čitave vječnosti da se ispeče. Ovo jelo doista ispunjava sve uvjete: to je večera u jednom loncu koja se brzo sprema, uz minimalno čišćenja i pranje posuđa. A okus joj je jednako fantastičan kako joj zvuči i ime.

Potrebni sastojci:

  • 450 g mljevene junetine
  • 1 žuti luk, narezan na kockice
  • 4-5 češnja češnjaka, mljevenog
  • 1/2 žličice pahuljica crvene paprike
  • 700 ml umaka od rajčice
  • Oko 2 l pilećeg temeljca
  • 400 pelata od rajčice
  • 2 žlice paste od rajčice
  • 2 žličice balzamičnog octa
  • 1/2 žličice granuliranog šećera
  • 1 žlica sušenog bosiljka
  • 1 žličica sušenog peršina, suhi origano, sol
  • 1/2 žličice papra
  • 1 cijeli list lovora
  • 10 nekuhanih rezanaca za lazanje razlomljenih na komade duljine između 3 i 5 cm
  • 120 ml vrhnja, po želji

Sir za posipanje:

  • naribana mozzarella
  • sitno nariban svježi parmezan
  • ricotta
Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Priprema:

Na srednje jakoj vatri zagrijete veliki lonac za juhu. Dodajte govedinu i luk i dinstajte. Ppovremeno miješajte, sve dok govedina ne porumeni. Dodajte češnjak i ljuskice crvene paprike i pirjajte 30 sekundi. Ocijedite višak masnoće.

Dodajte umak od rajčice, oko 1,5 l pilećeg temeljca, pelate, pastu od rajčice, balzamični ocat, šećer, začine, lovorov list i tijesto za lazanje. Pustite da zavrije, a zatim smanjite na laganu vatru sve dok rezanci za lazanje ne omekšaju. Povremeno promiješajte, a kuhat će se otprilike 20-30 minuta.

Izvadite lovorov list i umiješajte vrhnje (po želji). Dodajte još između pola litre i jedne litre temeljca, ovisno kakvu gustoću želite postići. Prije serviranja, juhu izgrabite u zdjelice i ukrasite s tri vrste sira, u količini po ukusu.