MIRISNA I NEODOLJIVA

Savršena uskrsna štruca: Gotova za sat vremena, a izgleda kao iz slastičarne

14.04.2025 u 09:31

Bionic
Reading

Sočna, mirisna i citrusna – ova štruca od kuhanih naranči, badema i maslinovog ulja obogaćena je svilenkastim kremastim slojem od bijele čokolade i sira. Idealna je za svečani stol, a opet jednostavna i posebna

Ako tražite desert koji će sjajno izgledati na uskrsnom stolu, a neće vam uzeti cijeli dan, imamo pravi recept za vas. Ova sočna štruca s cijelim narančama, bademima i maslinovim uljem jednostavna je, mirisna i prepuna karaktera, a kad je premažete svilenkastim slojem od bijele čokolade i sira – dobit ćete ozbiljan wow efekt.

Potrebni sastojci:

  • 4 bio naranče (cca 400 g)
  • 4 jaja
  • 180 g šećera
  • 100 g glatkog brašna
  • 200 g mljevenih badema
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat soli
  • 50 ml maslinovog ili suncokretovog ulja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije (ili vanilin šećer)

Preljev od bijele čokolade i sira:

  • 100 g bijele čokolade
  • 100 g krem sira (npr. ABC, Philadelphia…)
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • po želji: vanilija, limunova korica

Priprema:

Naranče kuhajte cijele (neoguljene) u vodi 30-40 minuta, dok ne omekšaju. Ocijedite, ohladite i usitnite u pire (s korom, ali bez koštica).

Umutite jaja sa šećerom pa dodajte pire od naranče, ulje i vaniliju.

U drugoj posudi pomiješajte brašno, bademe, prašak za pecivo i sol. Spojite suhe i mokre sastojke.

Izlijte u kalup za štrucu obložen papirom za pečenje. Pecite na 180 °C oko 45-50 minuta, dok čačkalica ne izađe suha.

Uređenje uskršnjeg stola
  • Uređenje uskršnjeg stola
  • Uređenje uskršnjeg stola
  • Uređenje uskršnjeg stola
  • Uređenje uskršnjeg stola
  • Uređenje uskršnjeg stola
    +8
Uređenje uskrsnog stola Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marija Laća, @marijalaca

Ohladite prije premazivanja.

Za preljev zagrijte vrhnje do vrenja, prelijte preko nasjeckane bijele čokolade i miješajte dok se ne otopi. Umiješajte krem sir i po želji vaniliju ili limunovu koricu. Premažite štrucu i pospite sjeckanim pistacijama.

Recepti za uskrsni stol ne moraju biti komplicirani da bi ostavili dojam. Uz malo mašte, svježe sastojke i pažljivo birane detalje - i najjednostavniji desert može postati središnji dio blagdanske priče.

Cvjetni dizajn: Antun Bauer, @cvit.happens

Foto: Marija Laća, @marijalaca

Hrana: Mile Butorac, @hungry_mile

Keksi: Suzana Božić, @_bluemonet_