Sočna, mirisna i citrusna – ova štruca od kuhanih naranči, badema i maslinovog ulja obogaćena je svilenkastim kremastim slojem od bijele čokolade i sira. Idealna je za svečani stol, a opet jednostavna i posebna
Ako tražite desert koji će sjajno izgledati na uskrsnom stolu, a neće vam uzeti cijeli dan, imamo pravi recept za vas. Ova sočna štruca s cijelim narančama, bademima i maslinovim uljem jednostavna je, mirisna i prepuna karaktera, a kad je premažete svilenkastim slojem od bijele čokolade i sira – dobit ćete ozbiljan wow efekt.
Potrebni sastojci:
- 4 bio naranče (cca 400 g)
- 4 jaja
- 180 g šećera
- 100 g glatkog brašna
- 200 g mljevenih badema
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli
- 50 ml maslinovog ili suncokretovog ulja
- 1 žličica ekstrakta vanilije (ili vanilin šećer)
Preljev od bijele čokolade i sira:
- 100 g bijele čokolade
- 100 g krem sira (npr. ABC, Philadelphia…)
- 100 ml slatkog vrhnja
- po želji: vanilija, limunova korica
Priprema:
Naranče kuhajte cijele (neoguljene) u vodi 30-40 minuta, dok ne omekšaju. Ocijedite, ohladite i usitnite u pire (s korom, ali bez koštica).
Umutite jaja sa šećerom pa dodajte pire od naranče, ulje i vaniliju.
U drugoj posudi pomiješajte brašno, bademe, prašak za pecivo i sol. Spojite suhe i mokre sastojke.
Izlijte u kalup za štrucu obložen papirom za pečenje. Pecite na 180 °C oko 45-50 minuta, dok čačkalica ne izađe suha.
Ohladite prije premazivanja.
Za preljev zagrijte vrhnje do vrenja, prelijte preko nasjeckane bijele čokolade i miješajte dok se ne otopi. Umiješajte krem sir i po želji vaniliju ili limunovu koricu. Premažite štrucu i pospite sjeckanim pistacijama.
Recepti za uskrsni stol ne moraju biti komplicirani da bi ostavili dojam. Uz malo mašte, svježe sastojke i pažljivo birane detalje - i najjednostavniji desert može postati središnji dio blagdanske priče.
Cvjetni dizajn: Antun Bauer, @cvit.happens
Foto: Marija Laća, @marijalaca
Hrana: Mile Butorac, @hungry_mile
Keksi: Suzana Božić, @_bluemonet_