Ono što se sigurno nikada ne odbija i za što uvijek ima bar malo mjesta nakon ručka je desert. A ovoj sočnoj,, savršeno čokoladnoj torti nećete moći odoljeti
Kad je riječ o desertima za posebne prigode, jedna slastica je apsolutna vladarica stola: predivna čokoladna torta. S tri sočna, mekana sloja biskvita i bogatom, raskošnom čokoladnom glazurom, ovo bi vrlo lako mogao postati vaš omiljeni čokoladni desert. Naime, kako navodi Taste of Home koji je objavio ovaj recept – ovo bi mogao biti najbolji recept za čokoladnu tortu.
Potrebni sastojci:
- 240 g maslaca, omekšanog
- 710 g smeđeg šećera
- 4 velika jaja, sobne temperature
- 10 ml ekstrakta vanilije
- 630 g glatkog brašna
- 180 g kakaa za pečenje
- 15 ml sode bikarbone
- Pola žličice soli
- 315 ml kiselog vrhnja
- 315 ml kipuće vode
Sastojci za glazuru:
- 118 g maslaca, narezanog na kockice
- 85 g gorke čokolade, nasjeckane
- 85 g polugorke čokolade, nasjeckane
- 570 g šećera u prahu
- 240 ml kiselog vrhnja
- 10 ml ekstrakta vanilije
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite i pobrašnite tri okrugla kalupa za pečenje promjera 23 cm. U velikoj zdjeli pomiješajte maslac i smeđi šećer dok smjesa ne postane lagana i pjenasta, 5-7 minuta.
Dodajte jaja, jedno po jedno, dobro miješajući nakon svakog dodavanja. Umiješajte vaniliju.
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao, sodu bikarbonu i sol. Dodajte smjesi s maslacem naizmjenično s kiselim vrhnjem, dobro miješajući nakon svakog dodavanja. Umiješajte vodu dok se smjesa ne izjednači.
Prebacite smjesu u pripremljene posude. Pecite dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, 30-35 minuta. Ostavite da se hladi u posudama 10 minuta; zatim premjestite na rešetku da se potpuno ohladi.
Za glazuru, u metalnoj zdjeli iznad kipuće vode, otopite maslac i čokoladu; miješajte dok ne postane glatko. Malo ohladite.
U velikoj zdjeli, pomiješajte šećer u prahu, kiselo vrhnje i vaniliju. Dodajte čokoladnu smjesu; miješajte dok ne postane glatko. Razmažite glazuru između slojeva te preko vrha i stranica torte. Ostatke čuvajte u hladnjaku.