tako čokoladno

Svi vole čokoladnu tortu, a ova bi mogla biti najbolja koju ste probali

05.04.2025 u 09:40

Bionic
Reading

Ono što se sigurno nikada ne odbija i za što uvijek ima bar malo mjesta nakon ručka je desert. A ovoj sočnoj,, savršeno čokoladnoj torti nećete moći odoljeti

Kad je riječ o desertima za posebne prigode, jedna slastica je apsolutna vladarica stola: predivna čokoladna torta. S tri sočna, mekana sloja biskvita i bogatom, raskošnom čokoladnom glazurom, ovo bi vrlo lako mogao postati vaš omiljeni čokoladni desert. Naime, kako navodi Taste of Home koji je objavio ovaj recept – ovo bi mogao biti najbolji recept za čokoladnu tortu.

Potrebni sastojci:

  • 240 g maslaca, omekšanog
  • 710 g smeđeg šećera
  • 4 velika jaja, sobne temperature
  • 10 ml ekstrakta vanilije
  • 630 g glatkog brašna
  • 180 g kakaa za pečenje
  • 15 ml sode bikarbone
  • Pola žličice soli
  • 315 ml kiselog vrhnja
  • 315 ml kipuće vode
Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Sastojci za glazuru:

  • 118 g maslaca, narezanog na kockice
  • 85 g gorke čokolade, nasjeckane
  • 85 g polugorke čokolade, nasjeckane
  • 570 g šećera u prahu
  • 240 ml kiselog vrhnja
  • 10 ml ekstrakta vanilije

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite i pobrašnite tri okrugla kalupa za pečenje promjera 23 cm. U velikoj zdjeli pomiješajte maslac i smeđi šećer dok smjesa ne postane lagana i pjenasta, 5-7 minuta.

Dodajte jaja, jedno po jedno, dobro miješajući nakon svakog dodavanja. Umiješajte vaniliju.

U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao, sodu bikarbonu i sol. Dodajte smjesi s maslacem naizmjenično s kiselim vrhnjem, dobro miješajući nakon svakog dodavanja. Umiješajte vodu dok se smjesa ne izjednači.

Prebacite smjesu u pripremljene posude. Pecite dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, 30-35 minuta. Ostavite da se hladi u posudama 10 minuta; zatim premjestite na rešetku da se potpuno ohladi.

Za glazuru, u metalnoj zdjeli iznad kipuće vode, otopite maslac i čokoladu; miješajte dok ne postane glatko. Malo ohladite.

U velikoj zdjeli, pomiješajte šećer u prahu, kiselo vrhnje i vaniliju. Dodajte čokoladnu smjesu; miješajte dok ne postane glatko. Razmažite glazuru između slojeva te preko vrha i stranica torte. Ostatke čuvajte u hladnjaku.