Kada nas napadnu virusi tijelu je potrebno pomoći da ozdravi i brže se oporavi, a u hladne dane ništa ne liječi tako dobro kao zdjelica vruće juhe. Ova juha nastala po talijanskom receptu liječi dušu i tijelo i tjera vas da se odmah osjećate bolje
Dobro je poznato da juhe blagotvorno djeluju na zdravlje, pružaju okrepu i dozu potrebnih vitamina. Talijani se kunu u ljekovitost 'penicilin' juhe, no u njihovim kuharicama nalazi se još jedan vrlo učinkovit recept za juhu koja može poslužiti kao kompletan obrok.
Riječ je o talijanskoj 'svadbenoj' juhi. Unatoč svom nazivu, ova juha nije povezna s vjenčanjima. Umjesto toga, Minestra Maritata, kako se zove na talijanskom, naziv ove juhe odnosi se na njezin sastav, 'brakove' sastojaka i okusa.
Naime, talijanska 'svadbena' juha je juha koja obično sadrži meso (najčešće mesne okruglice), povrće poput špinata ili endivije i sitnu tjesteninu poput orza ili ditalinija. Dodavanje drugog povrća poput luka, mrkve i celera rezultira savršenim spajanjem sastojaka u juhi koja je topla i ukusna.
Ovaj recept je pun hranjivog povrća, uključujući luk, mrkvu, celer, češnjak i špinat. A 'svadbena' juha odličan je način da pojedete više povrća za raznoliku i uravnoteženu prehranu. Pileće mesne okruglice također su dobar izvor proteina, koji je bitan makronutrijent.
Recept za mesne okruglice
Potrebni sastojci:
- 150 g krušnih mrvica
- 60 ml mlijeka
- 1 veće jaje, lagano tučeno
- 115 g sitno naribanog parmezana
- 85 g sitno nasjeckanog peršina
- 2 velika češnja češnjaka, naribana
- ½ žličice mljevenog papra
- 1 pikantne pileća kobasica, oguljena (oko 100 g)
- 340 g mljevene piletine
Priprema:
Rešetku u pećnici postavite na sredinu i zagrijete pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje lagano premažite uljem.
Pomiješajte krušne mrvice i mlijeko u srednje velikoj posudi. Ostavite da odstoji 10 minuta.
U smjesu od krušnih mrvica umiješajte jaje, sir, peršin, češnjak i papar. Kobasicu nalomiti na male komadiće. Dodajte kobasicu i piletinu u smjesu od krušnih mrvica, lagano miješajući dok se sve ne sjedini.
Od smjese oblikujte 24 mesne okruglice, veličine otprilike 2,5 cm. Ćufte slažite na pripremljeni lim za pečenje. Pecite 9 do 10 minuta, po potrebi okrenite.
Kako napraviti jednostavnu talijansku 'svadbenu' juhu
Talijanska 'svadbena' juha vrlo je jednostavna je za napraviti, a može se i dodatno pojednostaviti kako bi priprema bila još lakša. Mesne okruglice u klasičnoj talijanskoj 'svadbenoj' juhi obično su male što može predstavljati izazov ako ste u žurbi. Umjesto toga, u receptu koji je objavio magazin Eating Well koriste se veće mesne okruglice kako bi se uštedjelo na vremenu pripreme. Možete kupiti već skuhane smrznute mesne okruglice koje ćete dodati u juhu ili pak napraviti domaću seriju unaprijed.
Potrebni sastojci:
- 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, odijeljene
- 1 nasjeckani žuti luk
- 2 veće nasjeckane mrkve
- 2 stabljike celera, nasjeckana
- 2 režnja češnjaka, očišćena i sitno nasjeckana
- 1,5 l pilećeg temeljca
- 170 g orzo tjestenine, po mogućnosti od cjelovitog zrna pšenice
- 1½ žlice nasjeckanog svježeg origana
- ½ žličice soli
- 24 kuhane pileće mesne okruglice (oko 340 g)
- 240 g svježeg baby špinata
- 85 g naribanog parmezana
Priprema:
Zagrijte 1 žlicu ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, mrkvu, celer i češnjak. Lagano dinstajte povremeno miješajući, dok luk ne postane proziran, 4 do 5 minuta.
Dodajte temeljac, poklopite i pustite da zavrije. Dodajte orzo, origano i sol; poklopite i kuhajte, povremeno miješajući, dok orzo ne omekša, oko 9 minuta.
Umiješajte mesne okruglice i špinat; kuhajte dok se mesne okruglice ne zagriju i špinat ne uvene, 2 do 4 minute.
Poslužite posuto sirom i preliveno s preostale 3 žlice maslinovog ulja.