za zaljubit se

Zbog ovog recepta pada se na koljena. Losos 'oženi me' u najfinijem kremastom umaku

14.02.2025 u 11:00

Bionic
Reading

Ovaj recept stvoren je da izazove oduševljene. Toliko je dobar da obara s nogu ili pak na koljena. Naime, kaže se da će njegov fantastičan okus navesti da vas – zaprose

Recept za piletinu u toskanskom stilu Lindsay Funston, poznatu kao piletina 'oženi me' prikupio je milijune pregleda nakon što je objavljen na Delish.com 2016., a godinama kasnije pronašao je novi život na TikToku. 'Marry Me Salmon' odnosno 'oženi me' losos je fantastična alternativa tom popularnom jelu. Riblja večera koju možete skuhati za sebe i ljubav svog života bilo koji dan u tjednu. I izazovete senzaciju.

Potrebni sastojci:

  • 4 filea lososa, bez kože
  • 2 žlice maslinovog ulja, podijeljene
  • 2 žličice sušene mješavine talijanskih začina
  • ½ žličice soli
  • ¼ žličice mljevenog crnog papra

Sastojci za umak:

  • 14 g maslaca
  • 2 žličice češnjaka, mljevenog
  • 360 g brašna
  • 360 ml pilećeg temeljca
  • 180 ml gustog vrhnja
  • 60 g naribanog parmezana
  • 60 g sušenih rajčica
  • 1 žličica sušene mješavine talijanskih začina
  • 1 žličica limunove korice
  • svježi bosiljak, za ukras
Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Priprema:

Svaki file lososa premažite maslinovim uljem četkom za premazivanje. Začinite mješavinom talijanskih začinima, solju i paprom.

Zagrijte jednu žlicu maslinovog ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.

Dodajte filete lososa u tavicu i pecite dok ne porumene i postanu hrskavi, oko 3 minute sa svake strane. Smanjite vatru i pustite da se losos ispeče do sredine. Izvadite filete iz tave i ostavite ih sa strane.

Umak:

U tavici gdje ste pekli losos dodajte maslac. Otopite maslac na srednje jakoj vatri pa pirjajte s češnjakom 30 sekundi dok ne zamiriše. Dodajte ubrašno i miješajte dok se ne zgusne.

Dodajte temeljac, vrhnje i parmezan. Umiješajte ocijeđene sušene rajčice, mješavinu talijanskih začina i koricu limuna. Začinite s još soli i papra ako je potrebno.

Umak kuhajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. Vratite filete lososa natrag u tavicu i rasporedite ih po umaku. Pojačajte vatru na srednje nisku i pirjajte još 10 minuta

Po želji ukrasite svježe nasjeckanim listićima bosiljka i dodatnom koricom limuna.

Poslužite toplo uz tjesteninu ili rižu.