Sezona je raznih virusa i gripe pa je tanjur fine juhe vrlo cjenjen i poželjan 'lijek'. No, ako vam je klasična pileća juha već malo dosadila, ovaj recept vrijedi isprobati
U dane kada se osjećamo loše nerijetko posežemo za pilećom juhom s rezancima. Iako je ona jedan od onih 'lijekova' koje bi baka prepisala, daleko je od jedinog zdravog izbora koji će vas podići na noge. Ako vam je pomalo dosadila ista juha, postoji mnoštvo drugih opcija za jačanje imuniteta, poput ukusne i kremaste juhe od pečene cvjetače.
Vitamin C možda neće izliječiti običnu prehladu, ali je po pitanju cjelokupnog imuniteta itekako važan. I dok se sva dobrobit vitamina C najčešće pripisuje agrumima koji slove za najveće izvore, cvjetača je iznenađujući izvor C vitamina iz povrća. Naime, jedna šalica cvjetače sadrži 58 posto pouzdanog izvora preporučene dnevne vrijednosti tog vitamina.
Potrebni sastojci:
- 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 1 1/4 žličice soli
- 3/4 žličice crnog papra
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 900 g glavice cvjetače, izrezane na male cvjetiće
- 3 žlice. ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 2 žlice maslaca
- 50 g brašna
- 1 velika glavica luka, sitno nasjeckana
- 350 ml mlijeka
- 900 ml pilećeg temeljca
Priprema:
Zagrijete pećnicu na 200 stupnjeva. U maloj posudi pomiješajte muškatni oraščić, sol, papar i češnjak u prahu.
Rasporedite cvjetove cvjetače na veliki protvan. Prelijte uljem i začinite mješavinom začina.
Pecite cvjetaču u prethodno zagrijanoj pećnici 25-30 minuta uz jedno miješanje. Kad je izvadite uz pećnice, lagano je zgnječiti gnječilicom za krumpir.
Otopite maslac u loncu na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i dinstajte. Miješajte sve dok ne porumeni, oko 10 minuta.
Pospite brašno preko luka i promiješajte da se sve sjedini. Polako ulijevajte pileću juhu i mlijeko te miješajte pjenjačom sve dok se brašno ne otopi.
Zakuhajte i miješajte dok se ne zgusne, a zatim smanjite vatru na najnižu. Umiješajte polupasiranu cvjetaču.
Zakuhajte i miješajte dok se ne zgusne, a zatim smanjite vatru na najnižu. Umiješajte polupasiranu cvjetaču.