Kada pred sobom imate recept za francusku slasticu, znate da ne možete pogriješiti i da će ovaj desert svi obožavati. A jedan takav omiljen je i Marthi Stewart
U posebno serijalu namijenjenom izradi francuskih slastica, slavna Martha Stewart pokazala je kako se rade prekrasni 'papillonsi' - smotuljci od lisnatog tijesta u obliku efektnih leptirića.
Ova atraktivna slastica radi se od samo dva sastojka; sve što vam je potrebno je lisnato tijesto i šećer kojim ćete ga posipati. Iako izrada možda djeluje malo kompleksnije, zapravo je riječ o jednostavnoj tehnici uz koju će slastica biti gotova za 20-ak minuta.
Tijekom oblikovanja, šećer se više puta posipa po tijestu i lagano utiskuje, što pri pečenju daje karameliziranu boju i bogat okus. Poslužite ih uz kavu, čaj ili kao dodatak kuglici sladoleda za jednostavan, a profinjen desert.
Sastojci:
- 1 pakiranje lisnatog tijesta (oko 250–300 g)
- 150 g kristal šećera (ukupno za posipanje i valjanje)
Priprema:
1. Razvaljajte tijesto:
- Na radnu površinu pospite 100 g šećera.
- Položite tijesto na šećer i preko njega pospite još 100 g šećera, lagano pritisnite rukama da se zalijepi.
- Razvaljajte tijesto u pravokutnik dimenzija 40 x 30 cm, debljine otprilike 3 mm.
2. Prvo preklapanje + šećer:
- Postavite tijesto tako da vam jedna duža strana (40 cm) bude paralelna s rubom radne površine.
- Preklopite obje duže strane prema sredini, tako da se susretnu u sredini, ali ne preklapaju.
- Po površini pospite 2 žlice šećera (oko 25 g).
3. Drugo preklapanje + šećer:
- Preklopite jednu kraću stranu (30 cm) prema drugoj, tako da dobijete duplo manji pravokutnik.
- Pospite s još 1 žlicom šećera (oko 12–13 g).
4. Treće (posljednje) preklapanje + šećer:
- Preklopite jednu dužu stranu preko druge (kao knjigu).
- Pospite s preostalih 1 žlicom šećera (oko 12–13 g).
- Rukama lagano pritisnite tijesto da se spoji, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje 1 sat, a idealno preko noći.
5. Priprema pećnice i lima:
- Zagrijte pećnicu na 230°C.
- Lagano pošpricajte lim za pečenje vodom (ili obložite papirom za pečenje).
- U plitku zdjelicu stavite dodatni kristal šećer za umakanje.
6. Rezanje i umakanje:
- Poravnajte krajeve ohlađenog tijesta, zatim ga narežite poprečno na ploške debljine 2 cm.
- Svaku plošku umočite s obje prerezane strane u šećer i položite na lim s razmakom od 7–8 cm.
7. Pečenje:
- Pecite dok šećer ne postane zlatno karameliziran, 10–12 minuta.
- Pomoću široke lopatice pažljivo okrenite svaki keksić i vratite u pećnicu na još 6 minuta, dok ne postanu duboko zlatne boje.
8. Hlađenje i ponavljanje:
- Prebacite gotove keksiće na rešetku da se potpuno ohlade.
- Ponavljajte s ostatkom narezanih ploški.