Rishi Naleendra, rođen 1985. u Colombu u Šri Lanki, vlasnik je i chef Cloudstreeta, restorana s dvije Michelinove zvjezdice koji se nalazi u lijepo očuvanom lokalu u ulici Amoy, nadomak financijske četvrti Singapura, Raffles Placea. Otvoren u lipnju 2019, restoran je brzo stekao međunarodno priznanje, uknjiživši prvu Michelinovu zvjezdicu 2021. i drugu odmah godinu poslije
Ime restorana preuzeto je iz naslova predratnog romana australskog pisca Tima Wintona, koji istražuje veze ljudi s prošlošću, obitelji i prostorima u bilo kojem trenutku njihova života. Ta se tema duboko dojmila chefa Rishija Naleendre, koji je odrastao na Šri Lanki, studirao, radio i dobio stalni boravak u Australiji, a zatim 2014. preselio u Singapur, gdje živi i danas.
Cloudstreet je inspiriran njegovim zanimljivim osobnim putovanjem, ali i vrijednostima obitelji i doma, bez obzira na to gdje se u svijetu nalazio. Odvažni, neočekivani i kontrastni u svom identitetu, degustacijski meniji Cloudstreeta nude izražajnu, naprednu kuhinju, stapajući različite kulture i utjecaje s pročišćenim i slojevitim okusima. S obzirom na prethodno rečeno, Rishijeva promišljena i sofisticirana jela bez napora spajaju utjecaje Australije i Šri Lanke.
Jela koja su ga proslavila
Jela koja su proslavila restoran temelje se na receptima pažljivo razvijanim tijekom više godina i, s vremena na vrijeme, predstavljanim u različitim iteracijama. Primjerice kamenica na žaru s listom betelovog papra, kokosom i limetom jedan je od sitnih zalogaja prije uranjanja u bilo koji od menija, a ujedno i tradicija Šri Lanke. Tamo se gosti dočekuju betelovim listom ili 'bulatom' kao simbolom uspjeha, dok se u Cloudstreetu njime obavija sirova australska kamenica, koja je zapravo Rishijevo sjećanje na prvo kušanje kamenica u Australiji i njegovu instantnu opčinjenost njihovom slanom opojnošću. Taj je 'paketić' pečen na žaru i dovršen svježe cijeđenim kokosovim mlijekom, uljem bosiljka i limetom. Takvo 'zadirkivanje' nepca prikladno je otvaranje i spaja Rishijevo nasljeđe sa Šri Lanke s australskom kulturom koju je potom prihvatio, kao i njegov današnji dom u Singapuru.
Kolekcija od 450 prirodnih i klasičnih vina
Jela, koja se stalno mijenjaju ovisno o sezoni, nadopunjuje kolekcija od 450 prirodnih i klasičnih vina, s koktelima i intrigantnim 'umjerenim sljubljivanjem' koje daje dodatnu dimenziju doživljaju. Po uzoru na kuhinju, vina su vrlo atraktivna za istraživanje i neobvezna, a sva pića istražuju podrijetlo i potiču očekivanja. Nevezana za određene regije, zbirka sadržava vina iz Njemačke, Austrije, Južne Afrike, Slovenije, Francuske, Italije i drugih zemalja, pa svojom raznolikošću nadopunjuju osebujni karakter jela. Bilo da se radi o malim, jedinstvenim proizvođačima vina koji prakticiraju održivi, biodinamički ili regenerativni uzgoj, ili klasičnim regijama i sortama progresivnim pristupom pretvorenim vina, svaka čaša na stol donosi nešto drukčije.
Interijer restorana je moderan, eklektičan i raskošno uređen. I on je inspiriran romanom, slaveći zajednicu i Rishijevu estetsku viziju povezanosti s obitelji, prošlošću i okolinom u kojoj sada živi. Umjetnost je središnje obilježje estetike Cloudstreeta, bilo da se radi o slikama, skulpturama, tkaninama ili instalacijama. Umjetnine podsjećaju na stare obiteljske portrete, različita, Rishiju bliska naslijeđa ili osobne uspomene i pojačavaju osjećaj lutanja prostorijama nečijeg doma. Među njima su i stare uljane slike koje je preslikao Rishi, inspirirane umjetničkim djelima na etiketama kalifornijskih vina Cruse i njihovih motiva ženskih aktova.
Gosti svoj obrok završavaju na katu Cirrus, nazvanome po oblaku koji simbolizira ispunjenje snova i kontinuirani napredak. Riječ 'oblak' za Rishija je oduvijek zvučala zavodljivo i imala posebno značenje. Oblaci su mnogostruki i neprestano se mijenjaju u beskonačnim oblicima, kao kreativni katalizator koji priziva slike koje potiču maštu, nadu i optimizam. Njihov sjaj daje snagu i donosi sklad i ravnotežu, što je simbolizam koji odjekuje Rishijevim životnim putovanjem i - jelima.