NEMOGUĆE JE ODOLJETI

Tako klasičan, a tako sočan: Ovaj kolač od čokolade je uvijek hit

13.04.2025 u 17:02

Bionic
Reading

Jednostavan, a tako sočan i sladak. Ovaj recept za čokoladni kolač jedan je od onih koji uvijek oduševi, a lako će ga savladati i početnici u kuhanju

Ako želite naučiti kako napraviti čokoladnu tortu od nule, ovaj jednostavan recept za domaću čokoladnu tortu savršen je za početak. Pojavio se na limenci Hershey's kakaa davne 1943. i od tada je uvijek dobro došao desert na stolu.

Potrebni sastojci:

  • 150 g maslaca, omekšanog
  • 335 g šećera
  • 3 velika jaja, sobne temperature
  • 250 g glatkog brašna
  • 80 g kakaa za pečenje
  • 6 g sode bikarbone (1-1/4 žličice)
  • 5 g soli (1 žličica)
  • 320 ml mlijeka s 2 posto masnoće
  • Šećer u prahu ili omiljeni preljev za kolače
Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Priprema:

U zdjeli pomiješajte maslac i šećer i miksajte dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta, 5-7 minuta. Dodajte jaja, jedno po jedno, a nakon svakog dodavanja dobro miksajte smjesu. Pomiješajte brašno, kakao, sodu bikarbonu i sol; dodajte krem ​​smjesi naizmjence s mlijekom, miješajući dok ne postane glatka nakon svakog dodavanja. Ulijte tijesto u podmazan i pobrašnjen kalup za pečenje veličine 33x23 cm.

Pecite na 180°C dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, 35-40 minuta. Potpuno ohladite na rešetki. Kada se kolač ohladi, pospite šećerom u prahu ili premažite vašim omiljenim preljevom.