Jednostavan, a tako sočan i sladak. Ovaj recept za čokoladni kolač jedan je od onih koji uvijek oduševi, a lako će ga savladati i početnici u kuhanju
Ako želite naučiti kako napraviti čokoladnu tortu od nule, ovaj jednostavan recept za domaću čokoladnu tortu savršen je za početak. Pojavio se na limenci Hershey's kakaa davne 1943. i od tada je uvijek dobro došao desert na stolu.
Potrebni sastojci:
- 150 g maslaca, omekšanog
- 335 g šećera
- 3 velika jaja, sobne temperature
- 250 g glatkog brašna
- 80 g kakaa za pečenje
- 6 g sode bikarbone (1-1/4 žličice)
- 5 g soli (1 žličica)
- 320 ml mlijeka s 2 posto masnoće
- Šećer u prahu ili omiljeni preljev za kolače
Priprema:
U zdjeli pomiješajte maslac i šećer i miksajte dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta, 5-7 minuta. Dodajte jaja, jedno po jedno, a nakon svakog dodavanja dobro miksajte smjesu. Pomiješajte brašno, kakao, sodu bikarbonu i sol; dodajte krem smjesi naizmjence s mlijekom, miješajući dok ne postane glatka nakon svakog dodavanja. Ulijte tijesto u podmazan i pobrašnjen kalup za pečenje veličine 33x23 cm.
Pecite na 180°C dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, 35-40 minuta. Potpuno ohladite na rešetki. Kada se kolač ohladi, pospite šećerom u prahu ili premažite vašim omiljenim preljevom.