Ukusan, tako lagan za napraviti, a k tome još i tako dobro izgleda. Ovaj zebra cheesecake je sve što vam treba od deserta u situacijama kada želite ostaviti dojam, a nemate puno vremena
Zebra cheesecake zabavan je twist mnogima omiljene slastice. Ime je dobio po prepoznatljivim, vizualno privlačnim sloejvima punjenja od čokolade i vanilije koji podsjećaju na zebrine pruge. S kremastom, glatkom teksturom i vizualno upečatljivim prugastim slojevima, ovaj cheesecake savršen je za impresioniranje gostiju u svakoj prilici.
Potrebni sastojci:
- 200 g keksa
- 125 g otopljenog maslaca
- 150 g šećera
- 60 g kakaa u prahu, odvojena na dva dijela, svaki po 30 g
- 250 g mascarponea
- 200 ml slatkog vrhnja
- 4 jaja
- 50 g brašna (oko 6 žlica)
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 120 g ricotte
Priprema:
Kuhačom sitno izmrviti kekse. Otopite maslac u mikrovalnoj ili na štednjaku. U velikoj zdjeli pomiješajte zdrobljene kekse, 30 g kakao praha i otopljeni maslac. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Čvrsto utisnite smjesu na dno kalupa za tortu od 20 cm. Stavite u hladnjak da se stegne.
U velikoj zdjeli električnom miješalicom tucite bjelanjke dok ne postanu čvrsti snijeg.
U drugoj zdjeli pjenasto izmiješajte žumanjke, šećer i ekstrakt vanilije dok ne postanu svijetli i pjenasti. U smjesu od žumanjaka dodajte mascarpone, ricottu i slatko vrhnje. Miksajte dok ne postane glatko.
Smjesu podijelite na dva jednaka dijela, svaki prebacite u zasebne zdjele. Dodajte 4 žlice brašna u jednu posudu i 2 žlice u drugu. Miješajte dok se potpuno ne sjedini.
U zdjelu s više brašna umiješajte preostalih 30 g kakaa u prahu. Ponovno miksajte dok ne postane glatko.
Tučene bjelanjke podijelite na dva dijela te ih nježno umiješajte u obje smjese, pazeći da ostanu lagani i pahuljasti.
Uzmite kalup s primljenom bazom od keksa i naizmjenično stavljajte po žlicu svake smjese na podlogu, izlijevajući svaku u sredinu.
Pecite na 180°C oko 50 minuta, ili dok se torta ova fina od sira ne stegne i ne postane lagano zlatna na vrhu.