I dok se svi slažu da je blagdanski jelovnik nezamisliv bez francuske salate, podjelu izaziva pitanje idu li u nju jabuke ili ne
Uz sve delicije na blagdanskom stolu, većina će uvijek prvo pohrliti po svoju porciju omiljene francuske salate. Slasna, lagana i prepuna okusa - desetljećima je nezaobilazni prilog božićnim jelima i pravi gurmanski užitak koji je vrijedan svake kalorije.
I dok se većina slaže da je Božić nezamisliv bez ovog tradicionalnog jela, postoji nešto što je vječna tema rasprave i podjele mišljenja: idu li u 'pravu' francusku salatu jabuke ili ne?
Jedni tvrde da su upravo one ključan dodatak koji svemu daje dozu osvježenja i slatkoće, dok su drugi uvjereni kako bismo ih trebali izbjegavati u širokom luku i držati se klasičnog recepta.
Stoga nas zanima vaše mišljenje - kako se, zapravo, priprema francuska salata?
U nastavku donosimo i provjereni recept koji će garantirano oduševiti sve prisutne na vašoj domaćoj gozbi:
Sastojci:
- 450 g zamrznute mješavine graška i mrkve
- 300 g krumpira
- 200 g kiselih krastavaca
- sol
- ¼ jabuke granny smith (po želji)
Sastojci za nadjev:
- 360 g majoneze (4 vrećice)
- 2 žlice kiselog vrhnja
- žličica senfa
- crni papar
- sol
Priprema
Zamrznutu mješavinu povrća stavite u kipuću posoljenu vodu te kuhajte otprilike 10 - 15 minuta, dok grašak i mrkva ne budu kuhani.
Istovremeno u drugu posudu s posoljenom hladnom vodom stavite krumpir u kori da se kuha dok dovoljno ne omekša. Krumpir je važno kuhati cijelog u kori kako se ne bi raspao.
Grašak i mrkvu ocijedite i ohladite, a krumpiru nakon što se ohladi ogulite koru i nasjeckajte ga na jednake komadiće.
Zatim nasjeckajte kiselu jabuku koja će salati dati svježinu i dodajte ju u posudu s nasjeckanim povrćem. Majonezu pomiješajte sa senfom, vrhnjem, soli i paprom te dodajte u mješavinu povrća.
Dodajte sitno sjeckane krastavce i sve lagano promiješajte. Salatu ohladite i poslužite uz puricu i mlince. Po želji možete umiješati i žlicu nasjeckanog peršina.