NEIZOSTAVAN PRILOG

Brz i jednostavan recept za svima omiljenu francusku salatu bez koje ne možemo zamisliti blagdanski stol

23.12.2020 u 11:55

Bionic
Reading

Božić je iza ugla, a vi još uvijek niste pripremili sve tradicionalne delicije za blagdanski stol? Nema mjesta panici. Dovoljno je na vrijeme staviti peći puricu, a potom se baciti u pripremu neizostavne francuske salate bez koje ne možemo zamisliti blagdane. Iako mnogi sastojke prilagođavaju željama svojih ukućana, originalna receptura jedinstvena je i svima dobro poznata, a mi vam donosimo recept za najukusniju francusku salatu koja će oduševiti sve za stolom

Cure nam sline pri pomisli na slasnu francusku salatu kojom se tradicionalno častimo za blagdane pa neće biti drukčije ni ovaj put. Nema veze što francuska nije jedna od onih dijetalnih salata kakve preporučuju nutricionisti i treneri, jednom do dvaput godišnje, složit ćete se, možemo si priuštiti malo skrenuti s puta.

O kilogramima imate vremena razmišljati nakon blagdana, a do tada pažljivo čitajte kako pripremiti najukusniju francusku salatu kojom ćete zaraditi same pohvale ukućana.

Mnogi francusku salatu pripremaju dan ranije, kako bi se stigla dobro ohladiti, no stavite li je toplu na dvadesetak minuta u zamrzivač, postići ćete isti efekt. Prilikom pripreme potrebno je paziti na nekoliko trikova koji će pomoći da salata ne bude gnjecava te će joj dati bogatiji okus. Ukoliko ste u žurbi, posao si možete olakšati tako što ćete kupiti već gotovu mješavinu graška i mrkve, no izbjegavajte mješavine u kojima je dodan krumpir, jer je krumpiru potrebno duže vremena da se skuha.

Sastojci

  • 450 g zamrznute mješavine graška i mrkve
  • 300 g krumpira
  • 200 g kiselih krastavaca
  • sol
  • ¼ jabuke granny smith

Sastojci za nadjev:

  • 360 g majoneze (4 vrećice)
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 1 žličica senfa
  • crni papar
  • sol

Priprema

1. Zamrznutu mješavinu povrća stavite u kipuću posoljenu vodu te kuhajte otprilike 10 - 15 minuta dok grašak i mrkva ne budu kuhani. Istovremeno u drugu posudu s posoljenom hladnom vodom stavite krumpir u kori da se kuha dok dovoljno ne omekša. Krumpir je važno kuhati cijelog u kori kako se ne bi raspao.

2. Grašak i mrkvu ocijedite i ohladite, a krumpiru nakon što se ohladi ogulite koru i nasjeckajte ga na jednake komadiće. Zatim nasjeckajte kiselu jabuku koja će salati dati svježinu i dodajte ju u posudu s nasjeckanim povrćem.

3. Majonezu pomiješajte sa senfom, vrhnjem, soli i paprom i dodajte u mješavinu povrća.

4. Dodajte sitno sjeckane krastavce i sve zajedno lagano promiješajte.

5. Salatu ohladite i poslužite uz puricu i mlince. Po želji možete umiješati i žlicu nasjeckanog peršina.