Za Badnjak se tradicionalno jede riba, a za mnoge je obitelji večer nezamisliva bez bakalara, ribe specifične arome
Bakalar se priprema na razne načine - na bijelo, na crveno, kao gulaš... No, zašto ove godine ne biste isprobali recept za bakalar s povrćem? Bogati okus ovoga jela zadovoljit će sve ukuse, pa i one s najprofinjenijim nepcem.
Povrće i riba savršen su spoj, a povrće iz recepta koje manje volite slobodno zamijenite nekom drugom opcijom (tikvicama, mahunama...).
Sastojci:
1 kg svježih fileta bakalara
3 žlice pšeničnog oštrog brašna
ulje
100 g mrkve
70 g celera
500 g krumpira
40 g luka
200 g brokule
200 ml vode
100 ml maslinova ulja
1 grančica ružmarina
1 list lovora
150 ml bijelog vina
Za marinadu:
sol
crni papar
2 žlice limunova soka
Priprema:
Filete bakalara narežite na šire trake, posolite ih, popaprite i natopite limunovim sokom. Ostavite ih da kratko odstoje. Tako marinirane filete uvaljajte u brašno i pecite na malo ulja s obje strane. Mrkvu i celer narežite na prutiće. Krumpir ogulite i prepolovite, luk narežite na tanke rezance, a brokulu natrgajte na cvjetiće.
U vatrostalnu posudu poredajte bakalar, preko njega rasporedite narezano povrće, zalijte vodom i uljem, dodajte ružmarin i lovorov list. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 40 minuta. Tijekom pečenja podlijevajte vinom. Potkraj pečenja (15-ak minuta prije kraja) dodajte cvjetiće brokule. Kad je gotovo bakalar s povrćem pospite mješavinom peršina i protisnutog češnjaka te poslužite. Dobar tek i sretni blagdani!