ASIA'S 50 BEST 2025

Ovo su restorani koji su zasjeli na gastronomski vrh Azije

13.04.2025 u 15:44

Bionic
Reading

Koncem ožujka u južnokorejskom je Seulu, na priredbi The Asia's 50 Best Restaurants, restoran Gaggan iz Bangkoka proglašen najboljim restoranom u Aziji 2025. Restoran je poznat po svom vrhunskom doživljaju pomicanja granica putem progresivne indijske kuhinje s utjecajima iz cijelog svijeta.

Bilo je to prvi put da je restoran chefa Gaggana Ananda ugrabio glavnu nagradu otkako je redefinirao svoj koncept restorana i preselio se na novu lokaciju 2019, nakon četiri uzastopne pobjede na istoj listi od 2015. do 2018. Prošle je godine zauzeo treće mjesto na listi.

'Kad smo započeli kao restoran, nije se radilo o meni, već o Aziji. Svi u ovoj prostoriji su pobjednici. Danas sam ja na podiju, ali to ne znači da netko drugi iz Azije neće biti sljedeći put', rekao je Anand dok je primao nagradu tijekom ceremonije u Seulu.

'Kad sam bio mlad, nikad nisam zamišljao da bi Azija mogla biti gastronomsko središte. A danas, pogledajte gdje smo. Nismo samo jedan grad, jedna država. Mi smo obitelj toliko ljudi iz Azije, koji predstavljaju našu kulturu, našu obitelj i našu kuhinju', dodao je Gaggan.

Dva kineska restorana iz Hong Konga, The Chairman i Wing, zauzela su drugo i treće mjesto. Oba su se restorana pomaknula za po dva mjesta u odnosu na prošlogodišnje dodjele nagrada. Chef Vicky Cheng iz Winga također je osvojio nagradu 'Chefs' Choice Award', za koju su glasovali njegovi azijski kolege.

Prošlogodišnji pobjednik Sezanne, neofrancuski restoran u sklopu Four Seasons Hotela u Tokiju, pod vodstvom engleskog chefa Daniela Calverta, ove je godine četvrti. Mingles, koji predstavlja suvremenu korejsku hranu s lokalnim namirnicama i međunarodnim tehnikama, zaokružio je prvih pet ovogodišnjih 50 najboljih restorana Azijie. Bio je to najbolje ocijenjeni korejski restoran i izazvao je ovacije publike u svom domicilnom gradu.

Najnoviju listu sastavili su glasovi Akademije 50 najboljih restorana Azije, koju čini više od 300 gastro kritičara, pisaca, chefova i ugostitelja, a svi su odabrani zbog svog poznavanja azijske restoranske scene. Ove godine Bangkok i Tokio imaju najviše predstavnika na listi, s po devet restorana među prvih 50. Nusara, pod vodstvom chefa Thitida 'Tona' Tassanakajohna, bio je još jedan restoran u Bangkoku koji je dospio među 10 najboljih ove godine, zauzevši šesto mjesto. Hong Kong i Singapur imaju po sedam predstavnika.

Grad domaćin Seul, kao i Šangaj, osvojili su po četiri mjesta, uključujući Eatanic Garden, koncept fine dining restorana bez menija koji ističe namirnice pomoću pet osjetila, plasirao se na 25. mjesto, što je bio najviši plasman novopridošlog restorana na listu.

Održavanje događaja Asia's 50 Best u Seulu drugu godinu zaredom znak je da je korejska hrana doista zaslužila status globalnog utjecaja te je ujedno i veliki kompliment lokalnim chefovima, ali i gurmanima.

Ovo je također druga godina da je Bangkok kući donio nagradu za Najbolju cheficu Azije. Chudaree 'Tam' Debhakam, ovogodišnja dobitnica te nagrade, poznata je po svojoj kuhinji 's farme na trpezu', koja ističe ljepotu tajlandskih namirnica. Njezin restoran Baan Tepa ove se godine našao na 44. mjestu liste. Prošlogodišnja pobjednica Pichaya 'Pam' Soontornyanakij i njezin tajlandsko-kineski restoran Potong ove su godine osigurali izvrsno 13. mjesto.

Chef Tam’s Seasons u Macau, koji je zauzeo 9. mjesto, dobitnik je ovogodišnje Nagrade za najvećeg penjača (Highest Climber Award), zahvaljujući dramatičnom skoku od 40 mjesta u odnosu na 2024. Dodatno, Kazutaka Ozawa iz Cronyja (br.30) u Tokiju proglašen je najboljim sommelierom kontinenta.

Evo top10 liste za 2025, obrnutim redoslijedom:

10. Onjium (Seul, Južna Koreja)

9. Chef Tam's Seasons (Makao)

8. La Cime (Osaka, Japan)

7. Odette (Singapur)

6. Nusara (Bangkok, Tajland)

5. Mingles (Seul, Južna Koreja)

4. Sézanne (Tokio, Japan)

3. Wing (Hong Kong)

2. The Chairman (Hong Kong)

1. Gaggan (Bangkok, Tajland)