Jedno od zlatnih pravila putovanja moglo bi glasiti: ostavite mjesta u svom koferu, ali i u želucu. Svatko tko voli putovati mogao se bezbroj puta uvjeriti u njegovu ispravnost, jer malo toga može tako blagotvorno obogatiti razgledanej novih lokacija kao uživanje u hrani onako kako to rade tamošnji ljudi.
Takvim načelom vodio se i veliki putnički portal Time Out, koji je upravo objavio svoju top listu najboljih gradova za uživanje u hrani.
Da bi posložili takav popis obratili su se onima koji bi o tome trebali najviše znati - tisuće stanovnika nekih od najpopularnijih svjetskih destinacija. Prema uputama portala, oni su morali ocijeniti gastro-scenu svojih gradova po 18 kriterija, uključujući kvalitetu, pristupačnost i raznolikost. Uredništvo je potom dalo ocjene za svaki od kriterija, i na koncu dobili tablicu s bodovima kulinarskih stručnjaka u Time Outu, koji su također trebali ponuditi svoj stav. Za konačni poredak uzet je samo po jedan, najbolje plasirani grad iz svake zastupljene zemlje.
Rezultat je sjajan putokaz za svakog hrani posvećenog putnika, bilo da vole štandove s uličnom hranom, veganske i vegetarijanske opcije, eksperimentalne restorane ili bilo koju drugu 'školu okusa'. Ono što je, pak, svuda zajednički nazivnik jest da su u pitanju gradovi u kojima se popularnost svodi na načelo 'što vole domaći, vole i turisti'. Odnosno, u svim ovim gradovima glavni cilj je dobra hrana za svakoga, a ne samo za turiste. Možda bi se naši ugostitelji mogli ugledati. Donosimo najboljih deset:
1. New Orleans (SAD)
Grad jazza i karnevala oduvijek je imao bogatu kulinarsku povijest, s vrlo raznolikim utjecajima, od francuskih, preko španjolskih do afričkih. U New Orleansu dostupan je vrlo širok raspon izuzetnih gastro-doživljaja, od elegantnih ekskluzivnih restorana do kvartovskih rupa i ulične hrane, što sve taj grad čini jedinstvenim. Svakako treba probati lokalna jela poput kreolskih škampa, jambalaye i crvenog graha i riže, živopisnih okusa Louisiane, sve do kombiniranja lokalne i međunarodne hrane. Tu su i brojni festivali, a ako želite jesti baš kao tamošnji ljudi ne propustite hrpu kuhanih rakova, ali oni su dostupni samo sezonski, dok cijelu godinu možete probati zdjelu gumba.
2. Bangkok (Tajland)
Sve ono što Bangkok inače čini odličnim je primjenjivo i na hranu: što poželiš, to dobiješ. Fine dining restorani u Bangkoku mogu promijeniti život gurmanima, ali isto mogu postići i obroci od tri dolara na štandovima pod fluorescentnim svjetlom. Zato u tom gradu treba šetati, vidjeti što izgleda ukusno i gdje se okuplja više ljudi, a onda naručiti, kažu da su najbolje zdjele s tjesteninom one koje se naruče u 2 ujutro. Kultno jelo je som tam, ali na ulici se mogu naći sjajne hrpe zelene papaje i ljutih papričica s rižom, grillanom piletinom i hladnim pivom.
3. Medellín (Kolumbija)
Medellín je nekad bio sinonim za narko bossove, danas je sve više gastronomska metropola. Iznimno je popularna tržnica La Placita de Flórez na kojoj se mogu probati najraznolikiji lokalni specijaliteti, no grad obiluje i fine dining scenom u četvrtima El Poblado, Envigado i Laureles. Medellín nudi i živopisne gastronomske festivale, a nudi i međunarodnu kuhinju u velikim količinama, od francuske do peruanske.
4. Cape Town (Južna Afrika)
Zahvaljujući kulturnoj raznolikosti, i kulinarska scena u Cape Townu podjednako je raznolika. Svatko tamo može naći nešto po svom 'guštu' i za svaki budžet. Hrana je pod utjecajem azijske, europske i (naravno) afričke kuhinje, a najbolje se jede na tržnici Time Out Market, u ulici Bree koju zovu 'Gurmanski bulevar', a malo je mjesta na svijetu koja mogu konkurirati Cape Townu po bogatstvu morske hrane.
5. Madrid (Španjolska)
Madridska gastro scena uvijek je bila legendarna, ali po mnogima je danas uzbudljivija nego ikad. Brojni su vrhunski restorani, mnogo ih je i s Michelinovim zvjezdicama, no tu su i vinski bistroi, pekare i cijeli novi val mladih chefova. U istraživanju Time Outa Madrid je izjednačen s New Orleansom po ocjenama eksperata.
6. Mexico City (Meksiko)
U glavnom gradu Meksika o hrani se može govoriti cijeli dan, s visokoocijenjenim obrocima u fine dining restoranima, ali i kasnonoćnim tacosima u kvartovskim kioscima. Svatko tamo može naći nešto što će odgovarati njegovim ili njezinim afinitetima. Posljednjih godina jačaju međunarodni utjecaji i spajanje s lokalnom kuhinjom, što dovodi ponekad do uzbudljivih kombinacija. Osim tradicionalne hrane, među lokalcima sve su popularniji talijanski, korejski ili tajlandski restorani.
7. Lagos (Nigerija)
Ova velika afrička zemlja poznata je po kulturnoj raznolikosti, pa je takva i gastronomija koja je duboko utkana u kulturu i svakodnevni život najvećeg tamošnjeg grada. U Lagosu se može naći hrana iz svih dijelova Nigerije, s različitim namirnicama, a jak je i afrobrazilski utjecaj. Otvaraju se i fine dining restorani koji na kreativan način reinterpretiraju nigerijske gastro-tradicije s modernim 'twistom'. Jasno, fantastično bogata je scena ulične hrane.
8. Šangaj (Kina)
Peking jest kineska politička i kulturna prijestolnica, ali Šangaj je ipak kulinarski predvodnik u toj velikoj zemlji. Poslovni uzlet grada doveo je do velikog doseljavanja u grad koji broji skoro 25 milijuna ljudi, pa je tamo moguće iskusiti svaki detalj višetisućljetne prehrambene kineske povijesti. U Šangaju se na svakom koraku može probati doslovce svaka od mnoštva kineskih regionalnih kuhinja, a posljednjih godina jača i pokret novog tumačenja lokalne kuhinje po međunarodnim načelima.
9. Pariz (Francuska)
Bilo bi neobično da francuskog glavnog grada nema na ovakvoj listi. Jedna od svjetskih gurmanskih prijestolnica, Pariz ne posustaje, pratitelji tamošnje scene kažu da vrhunski restorani niču poput gljiva poslije kiše, od klasičnih bistroa, preko vinskih barova i kavana do fine dining lokala. Jasno, u bogatstvu ponude poput one pariške nemoguće je istaknuti neko jelo kao preporuku.
10. Jakarta (Indonezija)
Gastronomska scena u glavnom gradu Indonezije je ogromna mješavina svih kultura koje tamo postoje, istinski melting pot. Brojne etničke grupe koje postoje na otocima ovog golemog arhipelaga ostavile su svoj trag na lokalnoj sceni, kao i kulture koje su kroz prošlost imale doticaja s Indonezijom, poput Nizozemaca, Kineza, Arapa, Indijaca... Raste i fine dining scena, ponekad s neočekivanim utjecajima poput španjolskih ili peruanskih.