GASTRONOMSKI FESTIVALI

Meat & Fire, fešta roštiljanja treći put stiže u Barcelonu

09.04.2025 u 08:45

Bionic
Reading

Zaljubljenici u roštiljanje trebali bi biti sredinom lipnja u Barceloni, Glavni grad Katalonije od 13. do 15. lipnja ponovo će svjedočiti oživljavanju umjetnosti vatre u kultnom Moll de la Fusta u Port Vellu, na trećem izdanju priredbe 'Meat & Fire'.

Ovaj međunarodni festival roštiljanja mnogo je više od samog gastronomskog događanja. 'Meat & Fire' je pokret koji nadilazi roštilje, povezujući tradiciju predaka s modernim tehnikama, a sve to istovremeno zadržavajući snažnu predanost ruralnom svijetu i naglašavajući važnost vrednovanja prirodnog okoliša, pokazivanja poštovanja prema onima koji u njemu žive i promicanja pravednijih i održivijih društvenih modela. Taj festival ne samo da se klanja mesu i vatri, već zagovara svjesnu prehranu, odaje počast lokalnim proizvođačima i slavi nove generacije koje predvode promjene u sektoru, od farmi do roštilja.

S gastronomskom ponudom koja se kreće od najklasičnijih pečenja do iznenađujuće ponude inspirirane kulturama iz cijelog svijeta, 'Meat & Fire' nudi nezaboravno iskustvo za ljubitelje hrane i zagovornike održivosti. Priredba će ove godine, na jednom mjestu, okupiti više od 30 najboljih majstora roštilja iz Španjolske i cijelog svijeta. Uz široku ponudu, od pečenog mesa do tradicionalnih jela iz različitih kultura, 'Meat & Fire' ima ponešto za svakog ljubitelja hrane.

'Od samog početka, 'Meat & Fire' nastoji ići dalje od gastronomije, pozivajući ljude da promisle o konceptu prehrambenog lanca i promiču povezanost između društva i podrijetla hrane koju konzumiraju', kaže Iñaki Lz de Viñaspre, osnivač festivala.

U međuvremenu, Xosé Portas, suosnivač 'Meat & Firea', dodaje:

'U prošlim smo izdanjima uspjeli uspostaviti prostor u kojem predani proizvođači, chefovi i građani potiču održive prakse. Ove godine naš je cilj produbiti tu vezu, ojačavajući naš kompromis s poljoprivrednim okruženjem i poštovanjem prirodnog staništa, dva temeljna stupa događaja'.

Tijekom tri dana, najpoznatiji grill majstori iz cijelog svijeta oduševljavat će posjetitelje nevjerojatnom raznolikošću jela napravljenih od pomno biranih komada mesa. S više od 30 aktivnih roštilja, ti majstori vatre koristit će, među ostalom specijaliziranom opremom, i temeljne alate poput peći na drva i dimilice, kako bi najfinije namirnice pretvorili u nezaboravne doživljaje. Osim uživanja u gastronomiji, sudionici će imati priliku istražiti i druge prostore osmišljene za obogaćivanje njihovih dana. Primjerice, postojat će zajednički gastronomski prostori u kojima će se kušati kako meso s roštilja, tako i druga tradicionalna ili inovativna jela.

Festival će također sadržavati i tržnicu na kojoj će se prodavati obrtnički proizvodi vezani uz svijet mesa i roštiljanja, savršeni za ljubitelje grillanja. Program uključuje showcooking sesije i majstorske tečajeve na kojima će chefovi dijeliti svoje znanje, istražujući tehnike predaka i moderne inovacije. Naposljetku, za potpun doživljaj, bit će i glazbe uživo, open-air barova i drugih prostora namijenjenih uživanju i druženju u jedinstvenom okruženju.

Ulaznice su već u prodaji na službenoj stranici, uz poseban popust od 50% za prvih 1000 kupaca.