KULINARSKO PUTOVANJE

Ovaj restoran izgrađen je na vatri, šumi i ljubavi - u bivšoj pilani

07.04.2025 u 08:37

Bionic
Reading

Neki su restorani izgrađeni na naslijeđu, a neki na inovacijama. Knystaforsen je izgrađen na vatri, šumi i ljubavi te smješten u zabačenim šumama Švedske, u bivšoj pilani uz rijeku Nissan

Taj restoran Nicolaija i Eve Tram s jednom Michelinovom zvjezdicom i zelenom zvjezdicom istog vodiča (ističe restorane koji promoviraju održivu praksu) postao je hodočašće koje moraju posjetiti oni koji traže dublju vezu između hrane i prirode. Restoran je to u kojem ritam divljine diktira jelovnik, gdje se slavi nesavršenost i gdje svaki tanjur priča priču o skandinavskim namirnicama oblikovanim plamenom.

Vatra nije samo način kuhanja

Za Nicolaija vatra nije samo način kuhanja – ona je temelj svega. Njegovo putovanje od rada u kuhinjama nekoliko najprestižnijih španjolskih restorana do otkrivanja svoje strasti u švedskoj divljini ugrađeno je u svaki zalogaj.

Tu nema industrijskih peći - samo dim, žar i strpljenje. Namirnice dolaze izravno iz rijeke, šume i ruku malih proizvođača. Meso divljači, uzgojeno bilje, fermentirano bobičasto voće i nordijski plodovi mora stvaraju jelovnik koji se mijenja s godišnjim dobima, nudeći iskustvo degustacijskog menija od 18 sljedova.

Eva, inače fotografkinja i gastro pisac, unijela je u Knystaforsen wabi-sabi filozofiju, tiho poštovanje prirodne ljepote i nesavršenosti. Od ručno izrađenih keramičkih tanjura do srebrnine s buvljaka, detalji igraju značajnu ulogu, kao i sama jela. Tu gosti nisu samo brojevi stolova, već su imena, priče i pojedinci dobrodošli u svijet obitelji Tram. Dojam da ste u gostima kod prijatelja pojačava i mogućnost noćenja.

Knystaforsen
  • Knystaforsen
  • Knystaforsen
  • Knystaforsen
  • Knystaforsen
  • Knystaforsen
    +23
Knystaforsen Izvor: Knystaforsen / Autor: Eva Tram

Četverosatno putovanje kroz okuse prožete dimom

U Knystaforsen gosti pristižu vijugavom zemljanom cestom, vođeni sjajem vatre ispod kotla. Prelaze pješačke mostove preko divljih vodenih tokova, ulaze u topli i slabo osvijetljeni prostor za blagovanje i kreću na četverosatno putovanje kroz okuse prožete dimom, rijetka nordijska vina (najnoviji fenomen globalnog zatopljenja) i nepogrešivu prisutnost prirode u svakom zalogaju. To je iskustvo i filmsko i intimno, nešto između Tarantina, ugodnog skandinavskog utočišta i sjećanja iz djetinjstva na okupljanje oko vatre.

Knystaforsen je izgrađen oko filozofije kuhanja na otvorenoj vatri, gdje se svako jelo priprema na otvorenom plamenu i predstavlja gastronomski doživljaj duboko ukorijenjen u krajoliku i oblikovan prirodnim elementima. Nicolaijeva i Evina posvećenost održivosti donijela im je, uz standardnu Michelinovu zvjezdicu, prestižnu Michelinovu zelenu zvjezdicu, čime je prepoznata njihova predanost odgovornom odabiru izvora i brizi za okoliš. Osim Michelinovih priznanja, Knystaforsen je također stekao međunarodno priznanje Nicolaijevim primitkom ocjene Dva noža (maksimalna je tri) na The Best Chef Awardsima 2024.

Ravnoteža između vatre, prirode i majstorstva

Intimno rustikalno okruženje restorana omogućuje gostima da u potpunosti urone u iskustvo u kojem pucketanje vatre i miris gorućeg drva poboljšavaju svaki zalogaj. Pažljivo odabrana vina Eve Tram nadopunjuju odvažne, zadimljene okuse Nicolaijeve kuhinje, stvarajući ravnotežu između vatre, prirode i majstorstva.

Odmah postaje jasno da je Knystaforsen više od restorana, zapravo kulinarsko putovanje u divljinu, gdje se jednostavnost susreće s izvrsnošću, a svaki obrok priča priču o kraju u kojem se nalazi. A pritom je restoran tek na početku svog putovanja.

Evo na koncu i mišljenja Michelinova vodiča:

'Obrok u Knystaforsenu doista je užitak, a noćenje tamo poboljšava iskustvo. Nekadašnja pilana smjestila se na prekrasnom mjestu uz rijeku, okružena šumom, a priroda je zaista na svakom koraku, bilo kroz panoramske prozore ili na vašem tanjuru. Vrhunske namirnice su iz lokalnog područja, a tradicionalno kuhanje na vatru na drva dodaje notu zadimljenosti – jedno jelo čak se poslužuje vani, uz logorsku vatru. Možete kušati užitke poput tartara od losa, pastrve s brusnicama ili pačjih srca s divljim češnjakom, koji se sljubljuju s vinima i zanimljivim bezalkoholnim kreacijama.'