KULTNI RESTORANI: 50 SECONDS, PORTUGAL

Čarolije Rui Silvestra na krovu Lisabona

27.04.2025 u 07:20

Bionic
Reading

Nedavno smo imali prilike posjetiti jedan od novijih restorana u Lisabonu – 50 Seconds, o kojemu se posljednjih godinu dana, otkad je na glavno mjesto u kuhinji stigao chef Rui Silvestre, često piše.

Naime, za tog chefa već dugo govore da njegov rad zaslužuje dvije Michelinove zvjezdice te da ujedno predstavlja jednu od budućih nada za prvog portugalskog chefa s tri zvjezdice, nešto što ta zemlja već dugo iščekuje i, istini za volju, i zaslužuje.

Smješten 120 metara iznad grada, Fifty Seconds se nalazi u hotelu Myriad. Tajna imena restorana je u tome da se gosti do njega uspinju dizalom kojem je od prizemlja do ulaza u lokal potrebno točno 50 sekundi. Ujedno, blagovaonica restorana jedna je od najupečatljivijih u Portugalu, posebno zbog nezaboravnog pogleda na široko ušće rijeke Tajo koja se tu ulijeva u Atlantski ocean.

Fifty Seconds je otvoren 2018, a Michelinovu zvjezdicu osvojio je već godinu poslije. Chef Rui Silvestre, koji je kuhinju, rekli smo, počeo voditi prije godinu dana, nedavno je na godišnjoj gala priredbi Michelina potvrdio tu zvjezdicu, dok je sommelier restorana Marc Pinto osvojio titulu Najboljeg sommeliera u Portugalu za 2025, čime je odano priznanje za njegovu usredotočenost na sjajna portugalska vina.

Rui Silvestre rođen je u Valongu, na sjeveru Portugala, ali od svoje 10. godine živio je u pokrajini Algarve. Punih sedam godina radio je u francuskim, švicarskim i mađarskim restoranima, a sam posebno ističe svoj angažman u restoranu zvjezdanoga chefa Christophea Bacquiéa, čiji restoran krase maksimalne tri Michelinove zvjezdice. U Bon Bonu, 25 godina starom restoranu koji se nalazi u Carvoeiru u Algarveu, Silvestre je 2015. kao chef osvojio svoju prvu Michelinovu zvjezdicu.

Fifty Seconds - Lisabon (3)
  • Fifty Seconds - Lisabon (2)
  • Fifty Seconds - Lisabon (6)
  • Fifty Seconds - Lisabon (10)
  • Fifty Seconds - Lisabon (12)
  • Fifty Seconds - Lisabon (13)
    +13
50 Seconds Izvor: 50 Seconds / Autor: Promo

Iako je veći dio svoje karijere proveo u inozemstvu, s bogatim iskustvom u  Michelinovim zvjezdicama ovjenčanim kuhinjama restorana Le Ferme Saint Simion i Christophe Bacquié (oba u Francuskoj) te Costesa u Budimpešti, gdje kuhinju vodi Portugalac Miguel Rocha Vieira, Rui Silvestre već godinama kuha u čast portugalskih nacionalnih okusa, inspiriran njemu najbližim prirodnim namirnicama - ribom i plodovima mora.

Degustacijski jelovnik Ruija Silvestrea od 14 sljedova, koji se poslužuje svakodnevno, odaje počast ravnoteži portugalskih okusa i iskonskoj ljepoti plodova mora, ali je i pod utjecajem indijskog i afričkog naslijeđa njegove obitelji, posebno u pogledu začina. Njegovo kuhanje je precizno, ekspresivno i duboko osobno.

Evo na koncu i što kaže najnoviji Michelinov vodič za Portugal:

'Ako nikada niste ručali ili večerali 120 m iznad zemlje, možda biste poželjeli uživati ​​u doživljaju u ovom jedinstvenom prostoru u poznatom tornju Vasco da Gama, koji dominira horizontom Lisabona s impresivnim pogledom na grad, Tajo, pa čak i na čarobni poluotok Troia (pristup je preko panoramskog lifta kojem je potrebno točno 50 sekundi da se stigne do vrha, otuda i naziv restorana). Na čelu je Rui Silvestre, chef s opsežnom karijerom u renomiranim restoranima i poznat po tome što je najmlađi chef u Portugalu koji ima prestižnu Michelinovu zvjezdicu. Njegovo kuhanje predstavljeno je na jedinstvenom meniju pod nazivom Fauna i Flora (10, 12 ili 14 sljedova), koji je pun iznenađenja zahvaljujući svojim neusporedivim okusima i uporabi lokalnih namirnica, kao i začina i citrusnih nota koje rezultiraju vrhunskim kombinacijama. Dobar primjer je njegovo jelo od dimljene jegulje, s delikatnim daškom masale, suptilnim strugotinama cikle i osvježavajućim daškom limuna'.

Fauna i Flora

Evo kako je izgledao Silvestreov degustacijski meni, pod nazivom Fauna i Flora, koji smo kušali u 50 Seconds:

Gljive, citrus

Plavi hlap, harissa

Kozica, tajlandski začini

Rak, čili, kvrgava limeta

Morski ježinac, Imperial Gold pale lager, luk

Gof, jelapeño, krastavac

Balfegó tuna, ossetra kavijar, wasabi

Velika grimizna kozica, curry, limun

Trilja, škamp, tikvica

Dimljena jegulja, massala, cikla

Janjetina, artičoke, tagine

Citrus, rabarbara, đumbir

Lješnjak, kokos, brusnice

Aletria, mango, rogač, pistacije