THE WORLD'S 50 BEST RESTAURANTS 2025

Proglašenje najboljih svjetskih restorana prvi put u Italiji, Torino u lipnju čeka gurmane

08.03.2025 u 12:59

Bionic
Reading

Nakon što je prošle godine na svečanosti u Las Vegasu The World's 50 Best Restaurants proglasio Disfrutar iz Barcelone najboljim svjetskim restoranom i time ga pridodao popisu Best of the Best, ove se godine proglašenje nagrada vraća u Europu, a održat će se 19. lipnja u Torinu, biseru talijanske regije Pijemont

Poznat po svojoj hrani, vinu, kulturi i arhitektonskoj ljepoti, Pijemont je 'prirodno' okružje za domaćinstvo najvažnijeg godišnjeg okupljanja međunarodne zajednice restorana. To je prvi put da će se svjetski poznata ceremonija dodjele nagrada održati u Italiji.

Opsežan program događanja, uz potporu partnera domaćina 50 Besta, grada Torina i regije Pijemont, imat će vrhunac u ceremoniji dodjele nagrada, na kojoj će biti objavljena ljestvica 50 najboljih svjetskih restorana 2025. Posjetitelji će imati priliku istražiti i doživjeti neponovljivu eleganciju Torina, vrlo traženog odredišta zbog svoje jedinstvene mješavine umjetnosti, kulture, namirnica svjetske klase i vrhunskih gastronomskih doživljaja.

'Torino je sam po sebi kulinarska prijestolnica i oduševljeni smo što idemo tamo, kao i u širu regiju Pijemont. Sazrelo je vrijeme da 50 Best debitira u Italiji, gdje su kultura hrane i gostoljubivost tako svojstveni društvu. Radujemo se okupljanju globalne zajednice restorana na ovoj duboko povijesnoj, epikurejskoj i šarmantnoj destinaciji', izjavio je William Drew, direktor sadržaja za The World's 50 Best Restaurants.

Alberto Cirio, predsjednik regije Pijemont, kaže:

'Torino i Pijemont su među svjetskim prijestolnicama hrane, a globalni događaj kao što je The World’s 50 Best Restaurants 2025. potvrđuje taj primat. Tijekom manifestacije ljepota našeg kraja i visoka kvaliteta naše tradicije hrane i vina bit će u središtu globalne pozornosti, s trenucima posvećenim dodjeli nagrada najboljim restoranima svijeta, ali i promicanju naše izvanredne zemlje, njezinih proizvoda i kuhinje. Time se regiji pruža izvrsna prilika ispričati svoju priču i pustiti da što više ljudi otkrije i doživi ljepotu našeg Pijemonta'.

Program priredbe uključivat će niz ključnih događaja koji su postali temelj proslave 50 Besta - forum vodećih ljudi #50BestTalks, koji istražuje neke od najrelevantnijih tema koje utječu na današnji svijet ugostiteljstva, zatim seriju 50 Best Signature Sessions, suradničkih večera otvorenih za javnost, u kojima 50 najboljih chefova kuha zajedno s poznatim lokalnim talentima, zatim Chefs' Feast, zajednička večera za chefove s liste, na kojoj će im se predstaviti najkvalitetnije namirnice i tehnike kuhanja po kojima je regija poznata te, na koncu, sama dodjela nagrada i proglašenje liste, odbrojavanjem od 50. mjesta do novog najboljeg restorana svijeta.

Lipanjskom događanju prethodit će otkrivanje nekoliko posebnih nagrada, osmišljenih u čast postignuća pojedinaca i ustanova, prije same ceremonije dodjele nagrada.