DUBAI ZA PROBRANE

Hrana za bogove: Ovako izgleda kad gurmani žele uživati uz bazen i plažu

23.02.2025 u 07:33

Bionic
Reading

U hladne zimske dane ima li ugodnije maštarije od ležanja na suncu na plaži ili uz bazen? Za gurmana, možda tek dodatak da nedaleko svoje ležaljke ili u privatnoj cabani može nešto fino pojesti i popiti kad ogladni i ožedni. Za najizbirljivije upravo to nudi Nobu by the Beach, neformalni restoran u dubajskom trendovskom hotelu Atlantis, The Royal

Taj novi hotel, koji je već postao znamenitost Dubaija, redefinira perspektivu luksuza. Osmislili su ga neki od vodećih svjetskih dizajnera, arhitekata i umjetnika i od njega stvorili odredište u kojem je sve napravljeno tako da izazove granice mašte. Čitav resort pruža odabrani niz zadivljujućih doživljaja, pozivajući goste da plivaju među oblacima u nebeskim bazenima, budu zaslijepljeni fontanama koje ispuštaju vatru ili jedu u više restorana slavnih chefova nego bilo gdje drugdje na svijetu.

Među njima, slavni japanski chef Nobu Matsuhisa nudi dvije vrste gurmanskog doživljaja – klasični restoran Nobu Dubai i, već spomenuti, Nobu by the Beach. Oba restorana slave tri desetljeća otkako je Nobu Matsuhisa redefinirao globalni kulinarski krajolik svojom prepoznatljivom mješavinom japanske tradicije i peruanskih okusa.

Za one koji slabije prate gastronomska zbivanja, treba napomenuti da je Nobu osnovan još davne 1994. u njujorškoj četvrti Tribeca te da je u međuvremenu izrastao u međunarodni fenomen, čvrsto se etablirajući kao kulinarski trendsetter, istovremeno se zalažući za nepokolebljivu predanost kvaliteti.

Mreža restorana diljem svijeta

Od 2021., kada su se udružili na Beverly Hillsu, Nobu Matsuhisa i njegov poslovni partner Chris Stamp krenuli su na putovanje kako bi stvorili zajednicu koja slavi elegantnu jednostavnost kvalitetne hrane i umjetnosti. Dvojac povezuje zajednička ljubav prema sushiju, umjetnosti, putovanjima i modi, a njihov je cilj stvoriti inkluzivan svijet namijenjen svojim istomišljenicima koji žele dodatno uroniti u životni stil kulinarske umjetnosti.

Osim mreže restorana širom svijeta, Nobu se danas može pohvaliti zadivljujućom globalnom zbirkom hotela i rezidencija. Svaki Nobu restoran osmišljen je za stvaranje nezaboravnih trenutaka, odražavajući predanost robne marke stvaranju jedinstvenih doživljaja, koji utjelovljuju dubinu i autentičnost njegove kulinarske ostavštine.

Nakon 14 godina boravka u hotelu Atlantis, The Palm, Nobu Dubai preselio je 2023. na svoju novu lokaciju unutar krune resorta Atlantis, The Royal, točnije na 22. kat, formalno dom The Royal Bridge Suitea. Uz to, Atlantis The Royal pokrenuo je Nobuov prvi klub na plaži, Nobu by the Beach. Upravo taj debi Nobua na plaži ponukao nas je da istražimo što Matsuhisa može ponuditi neposredno uz ocean, ležaljke i raskošni bazen Atlantisa, The Royal.

Nobu by the Beach - Dubai
  • Nobu by the Beach - Dubai
  • Nobu by the Beach - Dubai
  • Nobu by the Beach - Dubai
  • Nobu by the Beach - Dubai
  • Nobu by the Beach - Dubai
    +7
Nobu by the Beach - Dubai Izvor: Atlantis, The Royal / Autor: Samir Hussein

Što nudi Nobu by the Beach

Sa svojom zavidnom lokacijom uz ocean, Nobu by the Beach spaja moderan opušteni luksuz i minimalističku japansku tradiciju u koncept luksuznog Pool & Beach Cluba. S bazenom u obliku lagune, restoranom Nobu i prostranim vanjskim barom s pogledom na more, lako smo se opustili na elegantnim ležaljkama i nadogradili svoj posjet rezervacijom cabane, u ovom slučaju luksuznom, prostranom građenom kabinom (zamislite dnevni boravak sa sofom, foteljom i zračnim hlađenjem) i terasom okrenutom prema bazenu, s ležaljkama i stolom za objedovanje. Usput, dvije od tih 'kabina' imaju i svoje male privatne bazene s pogledom na Arapsko more. Uz DJ-a uživo, koji cijeli dan pruža zavodljivu deep house glazbu, potom smo uživali ​​u nizu prepoznatljivih Nobu zalogaja i jela za dijeljenje, sparenih s velikim izborom koktela i pića.

U ponudi je bilo pet vrsta tacosa – Salmon New Style, Tuna Karashi Sesame, Lobster Shiso Coriander, Caviar Avocado Nori i Short Rib Aji Amarillo, dok se kod jela od hrskave riže moglo birati između tune, lososa, raka i dry miso avokada. Ono što se tu nikako ne smije zaobići jest zaštitni Nobu sashimi (žutorepa tuna jalapeño, losos New Style Sashimi, bjelica dry miso, losos karashi su miso, chu toro (srednje masni dio potrbušine tune) s mizuna dressingom i tuna sashimi salata s Matsuhisa dressingom.

Nobu Caviar dostupan je u porcijama od 50, 100 i 250 grama, a ceviche u četiri verzije - brancin s kokosom, spicy tuna piquillo, hlap s ananasom i shisom te jakopske kapice s kukuruzom. U ponudi je bilo i pet salata - Nobu by the Beach Caesar Salad, kraljevski rak s inaniwa udon rezancima, hrskave shitake gljive s goma dresingom (crni sezam) i tartufima, špinat avokado dry miso te ona od hrskave patke.

Jelovnik popisuje i deset vrsta shuka (vrsta latinoameričkog hot doga, s različitim punjenjima), s nadjevima od wagyu beef tartara, kroketima od crnog brancina, umami pilećih krilaca… te tri vrste tempure – kozice s tri umaka, rakovi meke ljuske i Nobu style fish and chips. Tu je i sedam vrsta sendviča (riblji, mesni, povrtni), devet vrsta ražnjića (riblji, mesni, povrtni) te još čitav niz nigirija, sashimija, monaka (japanski slatkiš napravljen od paste azuki graha u sendviču, između dva tanka hrskava vafla od mochija), tu u slanim verzijama, zatim sushi sanda (sushi sendviči), sushi rollova i robatyakija (japanska vrst roštilja u kojoj se namirnice peku u različitim vrenenima na vrućem drvenom ugljenu).

Sve zajedno, izbor koji će zadovoljiti i najizbirljivije, u slučaju gladi na plaži ili uz bazen. Čak i ako čovjek nije gladan, savršeno spravljene i atraktivno poslužene delicije chefa Nobua Matsuhise znatno će unaprijediti već ionako sjajan doživljaj. Pa ako planirate u Dubai na proljeće, po postsezonskim cijenama…