Iako za mnoge koji, manje ili više redovito, posjećuju nedaleki nam Beč ne postoji ništa što vole više od pravog bečkog odreska, posluženog s krumpir salatom i uz čašu svježeg Grüner Veltlinera, ili pak kasnonoćnog Bratwursta na Bitzinger Würstelstandu kod Opere, Beč ima puno više za ponuditi gladnom i znatiželjnom putniku.
U tom je gradu čitava plejada izvrsnih restorana, među kojima ih je i deset s Michelinovim zvjezdicama (jedan s tri, četiri s dvije i pet s jednom), ali i niz drugih zanimljivih restorana i noviteta. A među novitetima trenutačno je najzanimljiviji restoran Doubek, smješten u samome srcu Beča.
Doubek nije samo koncept. Umjesto toga, odražava jedinstvenu ljubav i strast Stefana Doubeka i Nore Pein na posve jedinstven način, i to do najsitnijeg detalja. U središtu restorana nalazi se jedinstvena, ručno izrađena kuhinja na drva. To jedinstveno mjesto posebno je dizajnirano za Stefana i razvijeno pod njegovim nadzorom.
Tko su Stefan Doubek i Nora Pein
Rođen u travnju 1993, u Donjoj Austriji, Stefan je odrastao u obitelji bogate kulinarske tradicije. Još kao dječak otkrio je ljubav prema kuhanju te je pohađao jednu od najprestižnijih kulinarskih škola. Sa samo 18 godina postao je najmlađi gourmet master chef u Austriji i započeo karijeru u Beču.
Tijekom tog vremena upoznao je svoju partnericu Noru Pein, a zajedno su zaradili dvije Michelinove zvjezdice i pet kuharskih kapa vodiča Gault Millau, radeći na vodećim položajima u više restorana. Kako bi proširio svoje horizonte, Stefan je stjecao i dragocjeno iskustvo s nekim od najpoznatijih chefova u Belgiji, Danskoj i Londonu. No, pandemija ga je natjerala da se vrati u Austriju, gdje je brzo privukao pozornost lokalom na tržnici Naschmarkt. Usporedno, sve je više jačala njegova želja za mjestom gdje bi mogao ostvariti vlastitu gastronomsku viziju, doživljaja gostiju i kvalitete.
Napokon, 2023. godine par je ispunio svoj san otvorivši restoran Doubek u živahnom 8. bečkom okrugu, točnije u ulici Kochgasse. U roku od nekoliko mjeseci, on je rangiran među 10 najboljih chefova u Austriji te je nagrađen kao 'pridošlica godine'.
Vizija i predanost
Osjećaj koji se doživi sa svakim zalogajem i koji ostaje u sjećanju nemali je doseg, a to je upravo ono što Stefan Doubek želi svojim kreacijama izazvati kod gosta. Pritom se jela fokusiraju na kvalitetu namirnica, vještine koje stoje iza njih i hrabrosti da se stvore intenzivni, ali čisti okusi. Doživljaj gosta oblikovan je individualnošću koju sa sobom donosi svaki posjetitelj, što im omogućuje da se svakim posjetom iznova osjećaju dobrodošli. Ta kombinacija, sparena s velikom pažnjom za detalje, stvara impresivni ugođaj u kojem gosti mogu istinski cijeniti umjetnost kuhanja i strast prema visokokvalitetnim namirnicama.
Priča restorana Doubek obilježena je vizijom i predanošću. Naime, Stefan i Nora otkrili su napušteni ugaoni lokal u Kochgasse i znali su da je to upravo ono što žele. Nisu štedjeli napora, a niti jedan izazov nije bili preveliki da taj prostor, na koncu, pretvore u pravi dragulj. To je mjesto gdje su užitak, kvaliteta i vrijeme u prvom planu, dopuštajući da za gosta svijet stane na nekoliko sati. Stefan na tanjur donosi elegantne okuse rabeći samo iskonsku snagu vatre, a otvorena kuhinja u blagovaonici omogućuje svakom gostu da se osjeća dijelom događaja. Prenoseći u tom ugođaju na gosta osjećaj što znači istinski voljeti ovu profesiju i kako pristupati namirnicama i pripremaju jela s poštovanjem, kod posjetitelja stvara neobičan osjećaj pripadnosti ekipi restorana.
Još niste stekli pravi dojam, a dobar ste poznavatelj trendovskih restorana u svijetu? Onda poslušajte kako Doubek opisuje Kristian Brask Thomsen, 'ambasador zvjezdanih chefova i resorana':
'Zamislite da su se Aska u New Yorku, Jordnær u Kopenhagenu i Ekstedt u Stockholmu našli u ménage à trois, a njihovo ljubavno dijete je otvorena kuhinja na drva, u kojoj se kuhaju vrlo ukusne i kreativne kombinacije nordijskih, srednjoeuropskih i japanskih okusa, posluženih u ugodnom restoranu Dartha Vadera, gdje u kutu trubu svira Miles Davis, i više-manje dobit ćete scenu Doubeka u Beču'.
Priznajte da zvuči intrigantno, a još primamljivije zbog činjenice da je Beč vrlo blizu. Ako niti to nije dovoljno, evo najnovije vijesti - Doubek je 21. siječnja uknjižio svoje prvo priznanje Michelinova vodiča – ne jednu, nego odmah dvije zvjezdice!