NE MOŽE BOLJE

Ovo je mjesto na kojem možete saznati sve o čokoladi i pojesti je koliko hoćete (ili možete)

19.01.2025 u 11:23

Bionic
Reading

Povijest švicarske čokolade čini se poput priče o uspjehu iz bajke. Današnji ljubitelji te čokolade sve imaju zahvaliti dalekovidnim ljubiteljima i poznavateljima složene tvari koju poznajemo pod imenom - kakao. Ti poklonici kakaa sustavno su putovali svijetom da bi pridonijeli razvoju švicarske analitičnosti, stručnosti i umjetnosti u proizvodnji čokolade

U novom Lindtovom Domu čokolade, smještenom u suvremenoj zgradi u Kilchbergu, predgrađu Züricha, otvorenom prije četiri godine, oživljena je povijest čokolade posredstvom stalne izložbe muzeja posvećenog toj omiljenoj slastici svih generacija.

Planove za zgradu izradili su renomirani arhitekti Christ & Gantenbein iz Basela, a moderan dizajn čini upečatljiv kontrast povijesnoj zgradi tvornice Lindt & Sprüngli iz 1899. godine i savršeno se uklapa u postojeće okruženje u Kilchbergu. Interijer trokatnice apsolutno oduzima dah. Zakrivljena stubišta, viseće staze i impozantni krovni prozori iznad glava posjetitelja daju zgradi posebnu eleganciju.

Uloženo više od 100 milijuna švicarskih franaka

Tim projektom, Zaklada Lindt Chocolate Competence imala je za cilj dugoročno očuvati vodeću poziciju Švicarske u proizvodnji čokolade, ojačati i proširiti švicarsku čokoladarsku stručnost, ali i poticati održivu inovaciju. Projekt je namijenjen nastavku rada pionira čokolade, koji su svoj inventivni talent i poslovnu oštroumnost rabili kako bi popularizirali švicarsku čokoladu diljem svijeta i uspostavili je kao dio švicarskog nacionalnog identiteta. Zato ne čudi da je u jedinstveni Centar čokoladarske stručnosti, u krugu tvornice Lindt & Sprüngli, na adresi Schokoladenplatz 1 u Kilchbergu, uloženo više od 100 milijuna švicarskih franaka.

Dom čokolade nije značajan samo za stručnjake i mlade čokoladare na obuci, već i za posjetitelje iz Švicarske i inozemstva. Ujedno, to je i dom renomiranih Master Chocolatiera, majstora čokolade koji su usavršavali umjetnost rada s čokoladom za kreiranje slastica, kao i vješto stvaranje umjetničkih djela s čokoladom. Lindtova skupina Master Chocolatiera okuplja majstore tog zanata iz cijeloga svijeta - Thomasa Schnetzlera (Australija), Arnaulda Ragota (Francuska), Ann Czaja (SAD), Ursa Liechtija (Švicarska), Stefana Bruderera (Švicarska), Lisu Pericoli (Italija) i još mnoge druge. Oni sada otvaraju svoja vrata, kako bi posjetiteljima omogućili uroniti u nesvakidašnji svijet čokolade.

Savršeno mjesto za sve čokoljupce

Uz istraživački centar i produkciju predstava, Lindtov Dom čokolade također uključuje i interaktivnu multimedijsku izložbu sa sedam bitnih područja, koja se prostire na oko 1500 četvornih metara i predstavlja teme kao što su uzgoj kakaovca, povijest čokolade, švicarski pioniri čokolade i proizvodnja čokolade. Muzej također pruža uvid u neke od tajni izrade čokolade, dok vrlo napredan proizvodni pogon, na koji posjetitelji imaju otvoren pogled kroz ostakljeni zid, omogućuje ekskluzivan uvid u unutarnji rad tvornice čokolade, odnosno najsuvremeniju proizvodnju koja je u tijeku. Ono što je važno, visokotehnološki pogon te Pilot tvornice također prednjači i u svrhe buduće proizvodnje čokolade i razvoju tehnologija, budući da stručnjacima služi kao istraživački centar.

Lindt Home of Chocolate
  • Lindt Home of Chocolate
  • Lindt Home of Chocolate
  • Lindt Home of Chocolate
  • Lindt Home of Chocolate
Lindt Home of Chocolate Izvor: Lindt / Autor: Michel Jaussi

Ljubitelji čokolade svih dobnih skupina tijekom obilaska imaju prilike saznati fascinantne činjenice o čokoladi, a svi oni mogu se veseliti i vrlo posebnoj poslastici - degustacijskome prostoru s različitim Lindor tartufima, koji ih čeka na koncu izložbe.

Čokoladna fontana od devet metara

Jedan od najspektakularnijih prizora Doma čokolade je čokoladna fontana u ulaznom predvorju, visoka više od devet metara. Na njezinu se vrhu nalazi ogromna slastičarska pjenjača s koje na gigantski čokoladni tartuf u podnožju fontane slasno teče gusta tamnosmeđa čokolada.

Impresivna zgrada Lindtovog Doma čokolade također sadržava i najveću Lindtovu trgovinu čokolade na svijetu, prvi Lindt Café u Švicarskoj, kao i Čokolateriju namijenjenu tečajevima izrade čokolade. Uz pomoć Master Chocolatiera, tu posjetitelji imaju prilike pripremati vlastite čokoladne kreacije.

Lindtov Dom čokolade vrlo je brzo postao uzbudljivo odredište za 350.000 ljubitelja čokolade godišnje, svojevrsno slatko hodočasničko mjesto. Kako i ne bi - u degustacijskome prostoru, gdje se mogu kušati sve vrste čokoladnih tartufa koje proizvodi Lindt, vlada pravilo 'jedi koliko hoćeš ili možeš'. Dođite gladni, premda za čokoladu uvijek ima mjesta.