Raspucanci su vjerojatno najjednostavniji keksi. Iznutra su mekani, gotovo kremasti, a izvana hrskavi, suptilno obloženi šećerom u prahu koji im daje specifičan izgled. Sjajno idu uz kavu, čaj ili šalicu mlijeka. Ove vrlo simpatične keksiće lako je napraviti
Mekani, slatki i raskošno čokoladni, raspucanci su idealna poslastica prilikom obljetnica, slavlja i naravno za veseli prosinac te zaslađivanje tijekom blagdana. Jednom pečeni, mogu stajati na sobnoj temperaturi do tjedan dana.
Osim čokolade, raspucancima se može dodati malo ruma ili narančinog soka, arome peperminta ili pak komadiće čokolade kako bi podigli poslasticu na novu razinu. Mogu se raditi i s bijelom čokoladom.
Sastojci:
- 200 g tamne čokolade
- 80 g margarina ili maslaca sobne temperature
- 100 g šećera
- 2 jaja
- žličica ekstrakta vanilije
- 200 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- žličica praška za pecivo
- šećer kristal za valjanje
- šećer u prahu za valjanje.
Priprema:
Čokoladu rastopite na pari s maslacem i ostaviti da se ohladi. Pjenasto umutite jaja, šećer i po želji dodajte malo ruma. Dodajte smjesu od otopljene čokolade i maslaca. Miješajući rukom, polako dodajte dio po dio brašna i sol. Kad se svi sastojci povežu i dobije jednolično tijesto, pokrijte ga i spremite u hladnjak na najmanje četiri sata. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Vaditi žlicom smjesu i oblikujte u kuglice promjera oko 2,5 centimetara. Oblikovanu kuglicu prvo uvaljajte u šećer kristal, a zatim i u šećer u prahu te potom prebacite na lim za pečenje. Posložite ih pazeći da se ostavi razmak između svake. Peku se 10 minuta.
Savjet plus:
Da biste osigurali to da će se šećer bogato zalijepi, nakon što se oblikuju sve kuglice, dlanove treba poprskati vodom i još jednom svaku kuglicu preoblikovati jer će se kada je vlažna šećer u prahu bolje lijepiti.